Profesorii ar putea să beneficieze anual de două salarii minime brute pentru dezvoltarea profesională și pentru achiziționarea de materiale didactice, potrivit unor amendamente depuse de Partidul Social Democrat (PSD). Alte propuneri vizează o indemnizație de 3 salarii minime brute pe țară pentru cei care se titularizează în mediul rural, precum și asigurarea chiriei pentru cadrele didactice care nu deţin o locuinţă. Suma pentru chirie ar fi de 400 de euro.
- Amintim că stimulente financiare pentru profesori, pe care să le folosească pentru cărți și alte materiale profesionale, au fost acordate din 2007, în conformitate cu legea 315/2006, până în 2010, când legea 318 a oprit acordarea acestor bani. Stimulentele erau de 100 de euro la acea vreme. Între 2007 și 2010, banii trebuiau justificați cu facturi. Apoi, în anul 2014, s-au acordat câte 150 de euro profesorilor din învățământul preuniversitar, după cum nota atunci Digi24, fără să le fie cerute facturi după achizițiile de cărți.
„Art. 2141. – Personalul didactic de predare din învățământul de stat beneficiază anual de două salarii minime brute, din fonduri alocate de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesională și evoluție în carieră, precum și pentru achiziționarea de materiale didactice și auxiliare didactice și curriculare necesare procesului instructiv-educativ.
Art. 2142. (1) De formarea profesională continuă beneficiază și personalul didactic auxiliar și personalul administrativ.
(2) Contravaloarea cursurilor de formare organizate, pentru aceste categorii de personal din învățământul preuniversitar, de către universități, CNFDCD și alți furnizori de servicii de formare profesională acreditați este acoperită integral de la bugetul de stat”, potrivit amendamentelor PSD.
O altă propunere se referă la posibilitatea celor care s-au titularizare în mediul rural de a primi o indemnizație de instalare în cuantum de 3 salarii minime brute pe țară garantate în plată. Condiția este să predea la catedră în mediul rural cel puțin 5 ani școlari.
În cazul nu care profesorul își schimbă locul de muncă și merge în mediul urban, atunci este obligat să restituie indemnizația, potrivit propunerii PSD.
„Art. 2143. (1) Personalul didactic de predare care se titularizează în mediul rural beneficiază, în termen de 1 an de la ocuparea postului prin concurs, de o indemnizație de instalare în cuantum de 3 salarii minime brute pe țară garantate în plată, cu condiția de a preda pe post/la catedră în mediul rural cel puțin 5 ani școlari.
(2) Fondurile necesare pentru plata indemnizației de instalare se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației.
(3) Personalul didactic de predare este obligat să restituie indemnizația dacă, înainte de împlinirea termenului de 5 ani prevăzut la alin.(1), își schimbă locul de muncă din mediul rural în mediul urban, din motive imputabile lui, precum și în cazul demisiei.”
PSD mai propune ca profesorii care au decis să își cumpere o locuință cu credit imobiliar să aibă subvenționată dobânda de către Statul Român. În documentul consultat de Edupedu.ro apare și asigurarea chiriei (suma de 400 de euro) pentru cadrele didactice care nu dețin o locuință.
„Art. 2145. (1) Statul Român subvenţionează dobânda pentru cadrele didactice care au decis să îşi achiziţioneze o locuinţă cu credit imobiliar.
(2) Statul Român asigură chiria pentru cadrele didactice care nu deţin locuinţă proprietate personală în sumă tarifară de 400 de euro (patru sute de euro).”
Foto: © Monika Wisniewska | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.