Banii de burse ai elevilor pentru luna ianuarie au fost virați către inspectoratele școlare și școli și vor fi plătiți joi, 15 februarie, potrivit informațiilor Edupedu.ro. Bursa de merit pe care au primit-o cel puțin 460.000 de elevi va fi primită și de mii de copii de clasa a V-a din această lună și ar urma să fie în valoare de 352 de lei, după un calcul pe baza formulei din metodologia de acordare.
Elevii de la școlile private și cele confesionale în continuare nu au primit nicio bursă de excelență sau socială, la care au dreptul prin regulamentul în vigoare, deși primăriile ar fi cele „în măsură” să facă pentru plata acestora, susține Ministerul Educației. Finanțarea lor a fost deblocată în urma articolelor Edupedu.ro.
Nici elevii de la liceele militare nu au primit vreo bursă de la începutul anului școlar. Bursele acestora ar urma să fie plătite de Ministerul Apărării Naționale: Ministerul Educației vrea să modifice legea învățământului preuniversitar pentru a debloca plata – detalii aici.
Potrivit surselor Edupedu.ro, banii de burse au fost plătiți în unele județe de luni, 12 februarie, odată cu deschiderea de credite pentru salariile profesorilor, ajungând deja la unii elevi.
În cazul elevilor de clasa a V-a, bursele pentru primii 30% elevi din clasa lor, ordonați după rezultatele școlare la disciplinele de studiu, dar și pentru cei cu media 9,50, dacă nu se încadrează pe listă după acest procent, vor fi virate pentru prima dată pe 15 februarie 2024 pentru luna ianuarie, fără plata pe lunile din urmă.
- Pentru ei, diriginții au avut termen 15 ianuarie să definitiveze listele cu mediile provizorii obținute din media aritmetică a tuturor notelor obținute până vineri, 22 decembrie, când s-a încheiat al doilea modul de cursuri.
Bursa de merit, calculată după o formulă ce implică numărul de zile de cursuri și numărul de zile de vacanță, ar urma să fie pe luna ianuarie peste 350 de lei.
Calculul se bazează pe formula „(CmB/NZL) x (NZL – NZV)” din metodologia de acordare a burselor școlare, unde: „CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru; NZL = număr de zile lucrătoare în luna respectivă; NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă”. „În calcul (…) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”, conform Art. 18 din metodologie.
Potrivit unui model de calcul consultat de Edupedu.ro, sunt 23 de zile lucrătoare, după definiția din metodologie, în luna ianuarie, și 5 zile de vacanță (1-5 ianuarie, fiind cuprinse în ultima săptămână din cele două săptămâni de vacanță de iarnă care a despărțit modulul 2 de modulul 3 de cursuri început luni, 8 ianuarie). Asta înseamnă (450:23) x (23-5), adică 352,17 lei. Un calcul asemănător a fost primit de școli din mai multe județe, potrivit informațiilor noastre.
Luna viitoare, pe 15 martie, bursele care se vor plăti vor fi aferente lunii februarie, lună în care elevii din țară au vacanța mobilă așezată diferit în calendar, în funcție de județ. Prin urmare, cuantumurile vor fi diferite.
Niciun elev din țară nu va primi bursele școlare în cuantumul minim prevăzut de noua lege a educației, din septembrie, pentru că bursele de merit și tehnologice sunt condiționate de o formulă de calcul în funcție de numărul de zile de școală. Acest lucru se întâmplă deoarece în fiecare lună din acest an școlar, conform calendarului oficial, există zile dintr-o vacanță școlară.
Informații de context. Bursele sociale se plătesc integral, pe lunile septembrie 2023 – august 2024, adică în fiecare lună de școală din acest an școlar, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, document obținut de Edupedu.ro, emisă după ce mai multe școli ar fi calculat sumele în funcție de numărul de zile, calcul care se face doar pentru bursele de merit și cele tehnologice, conform regulilor de acordare.
- „Nu există nicio reducere a acestor burse în nicio lună a anului școlar 2023-2024”, se arată în document. Adresa Ministerului Educației vine după ce mai mulți părinți ne-au semnalat că au primit doar 215 lei pe luna septembrie.
Edupedu.ro a scris că pe 15 noiembrie s-au plătit 1.2 milioane de burse pentru elevi, o premieră pentru educație, și a oferit un exemplu de calcul pentru bursa de merit pe septembrie și octombrie 2023: un elev a avut de primit 730 lei bursa de merit.
Sunt aproape 1,290 milioane de elevi cu burse în acest an școlar, dintre care peste 461.000 cu burse de merit și peste 738.000 cu burse sociale.
Numărul lor ar putea fi mai mare în prezent având în vedere că dosare de bursă socială – cazurile medicale, de exemplu – se pot primi la secretariat pe parcursul întregului an școlar.
Iată numărul burselor, la nivel național, pe tipuri de burse, conform datelor de la Ministerul Educației, anunțate în noiembrie 2023 înainte de virarea primelor burse din acest an școlar:
Tip de bursă | Număr beneficiari |
Burse de excelență olimpică I – | 208 |
Burse de excelență olimpică II | 2.803 |
Burse de merit | 461.777 |
Burse sociale | 738.821 |
Burse tehnologice | 85.644 |
Burse participarea școlară a mamelor minore | 741 |
Total | 1.289.994 |
- Vezi și grafic – cum se plătesc bursele elevilor în 2023-2024: banii sunt virați școlilor de Ministerul Educației, primăriile fiind eliminate din lanțul birocratic
Cuantumul minim al burselor:
- Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei
- Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei
- Bursă de merit : 450 lei
- Bursă socială: 300 lei
- Bursă pentru mame minore: 700 lei
- Bursă tehnologică: 300 lei
Amintim că valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ în funcţie de sumele alocate de autorităţile administraţiei publice locale sau alte venituri obţinute potrivit legii. Valoarea cu care se măresc este decisă de școli, începând cu acest an, consiliile locale doar alocă sume. Procedura din Sectorul 1, de exemplu, prevede că școlile trebuie să facă lunar cerere pentru banii de la primărie.
Procedura pentru lunile următoare din anul școlar 2023-2024
Până la data de 20 a lunii, școala transmite lunar la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.
Până la data de 25 a lunii, ISJ/ISMB transmite la Ministerul Educației – Direcția generală economică sumele estimate pentru plata burselor, aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse, în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.
Ministerul Educației, pe baza solicitărilor primite, cu încadrarea în bugetul aprobat și în limitele de credite bugetare lunare aprobate, efectuează deschiderile de credite bugetare. Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.
Ordonatorii de credite ai unităților de învățământ, adică directorii, răspund de plata la termen a burselor, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.
„Fapta de nealocare a burselor săvârșită de directorul unității de învățământ, cu nerespectarea prevederilor art. 108, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activități în folosul comunității”, potrivit Art. 148. — (1) lit. b din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023.
Schimbări la bursele de anul școlar viitor
Pentru bursele școlare 2024-2025, ministra Ligia Deca a anunțat miercuri, 20 decembrie, prag de medie de 9.50 pentru bursa de merit și o bursă de reziliență, condiționată de medie, absențe și nota la purtare.
Amintim că ministra Educației, Ligia Deca, a spus la începutul lunii decembrie 2023 despre noile criterii de acordare a burselor de merit de anul școlar viitor, 2024-2025, că: “Ne gândim să facem unele ajustări care să țină de un prag de medie și poate de diferențierea între bursă de merit, care să însemne un prag de medie foarte ridicat împreună cu performanță la concursuri și olimpiade, și o bursă de reziliență pentru acei copii care reușesc să învețe mai bine decât colegii lor din clasă, din anul școlar următor”.
Declarația ministrei vine în contextul în care au existat multe controverse legate de faptul că, pe baza actualei legi a Educației, elevi cu medii sub 4 iau burse de merit în valoare de 450 de lei. Ligia Deca a făcut declarația după prezentarea raportului privind rezultatele PISA 2022.
Foto: © Rochu2008 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
11 comments
Buna ziua!
Un elev, clasa V -a este transferat in timpul anului scolar, din modului 4, de unde va primi bursa de merit, de la scoala de unde a plecat sau la care urmeaza cursurile in prezent?
multumesc
Bună seara. Astăzi suntem în data de 22 februarie și bursa sociala a copilului na a întrat încă. Care este motivul?
mie nu mi-a intrat bursa și nici azi nu am primit nici un răspuns
lunile trecute a fost totul ok acum nu știu ce sa mai zic
Dar bursele elevilor de la liceele militare când se virează,concret?Fiica mea este eleva în unul din acest liceu,a avut media peste 9 de admitere la fel și la evaluarea națională,de la începutul anului școlar nu au primit bursa,e o mare bătaie de joc, sunt copii care au luat bursa u nota 3.Se pare ca promovam prostia…
Poate nu vă încadrați .
a) 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, inclusiv elevii din clasa a IX-a și mai puțin clasa a V-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; în situaţia în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinşi toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50 atunci lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde şi pe aceştia”.
Buna ziua,
Bursele olimpice dupa ce calcule se acorda?
Buna seara.In data de 18 decembrie 2023 am depus la scoala dosarul ptr.bursa medicala a copilului,la care am adaugat si un extras de cont .Astazi am fost chemata la scoala sa iau bursa.Intrebarea mea este:de ce nu se vireaza bursa in cont ?
ianuarie are 20 de zile lucrătoare. 1, 2 si 24 sunt liber de la guvern. Deci 3 zile de vacanță.
450/20×(20-3)=382,5.
Bună ziua, conform Art. 18 din metodologia aprobată prin OME 6238, „în calcul (…) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”.
Corect. Dar nu sunt nici zile de vacanta, de fapt. Asa ca nu ar trebui scazute si acelea. Precum zilele de sambata si duminica. Dar asta numai daca cine face calculele vrea sa fie corect, nu sa faca economie…
Da, bună metodologie…De parca elevii ar merge la scoala in functie de preferinte. Unii merg si sambata si duminica la scoala iar alții, nu. De ce este anunțată bursa de merit in cuantum de 450 lei/lună daca valoarea bursei este de aprox. 350 lei/luna dintr-un calcul ca pentru zilieri (muncitori platiti in functie de zile munca) ?