Banii dați fiecărei universități de stat pentru verificarea doctoratelor scrise între 1990-2016: jumătate nu au cheltuit, în 2021, nimic, deși unele au primit milioane de lei / În doi ani niciuna nu a găsit niciun plagiat

5.124 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Universitățile românești au primit sume consistente, în 2021, pentru verificarea celor peste 70.000 de teze de doctorat scrise în perioada 1990-2016, așa cum le-a solicitat atunci fostul ministru Sorin Cîmpeanu. Șase dintre ele au primit sume de ordinul milioanelor de lei, iar cea mai mare parte – de ordinul sutelor de mii de lei, potrivit unui raport al Ministerului Educației cu privire la folosirea fondurilor speciale pentru învățământul superior, fonduri aflate la dispoziția ministrului. Amintim că, potrivit declarațiilor Ministerului, acest demers nu a dus la niciun rezultat la doi ani de la acea alocare.

Același raport arată că, în 2021, aproximativ jumătate dintre universități nu au cheltuit niciun leu din fondurile alocate pentru verificarea tezelor de doctorat în acel an. Fiind vorba despre bani care provin din fondul pentru situații speciale, aceștia sunt considerați venituri proprii ale universităților, iar ordinul prin care sunt alocați nu prevede măsuri anume în cazul în care sumele nu sunt cheltuite.

  • În august 2021, Ministerul Educației aloca circa 25 de milioane de lei pentru universități, așa încât acestea să verifice din punct de vedere a respectării eticii academice tezele de doctorat emise în perioada 1990-2016. Banii erau alocați prin intermediul fondului pentru finanțarea situațiilor speciale – detalii aici
  • În noiembrie 2023, deci după mai bine de doi ani, Edupedu.ro a întrebat, în cadrul unor consultări organizate de Ministerul Educației, cum vor fi responsabilizate universitățile să ia în serios rolul de verificare a suspiciunilor de plagiat, în contextul noii legislații în domeniu. În acest sens, am cerut reprezentanților ME să precizeze câte cazuri de plagiat au raportat universitățile în baza verificărilor cerute, în 2021, asupra doctoratelor înregistrate la fiecare dintre ele. Răspunsul a fost că nu au fost înregistrate, până acum, astfel de raportări la Minister.

Banii primiți de universități pentru aceste verificări apar, defalcat, în raportul ME privind folosirea fondului pentru finanțarea situațiilor speciale în învățământul superior, în anul 2021. Acest document poate fi consultat, acum, pe site-ul ministerului. Alocările apar la capitolul finanțărilor pentru „implicarea institutiilor de învätâmânt superior n parteneriate strategice pe directile prioritare ale ME, inclusiv pentru proiecte nationale cu rol de fundamentare si implementare a politicilor ME, studii si analize- suport”.

Astfel, cereri de finanțare pentru „verificarea respectării eticii și deontologiei universitare în elaborarea tezelor de doctorat din perioada 1990-2016” au fost depuse de 45 de universități, iar ministrul a aprobat integral sumele cerute. Acestea variază între câteva mii de lei – 7.657 de lei la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad – la milioane de lei în cazul a șase universități. Cele mai multe au primit sume de ordinul sutelor de mii de lei.

Universitățile care au cheltuit toți banii și cele care nu au cheltuit nimic

Potrivit raportului citat, 22 din cele 45 de universități nu au folosit deloc sumele aprobate în 2021, când au avut câteva luni la dispoziție pentru a-și pune la punct sistemele de verificare a tezelor de doctorat. În anul 2022, raportul privind fondurile speciale nu mai conține nicio informație cu privire la folosirea acestor fonduri, considerate, din momentul alocării, ca fiind venituri proprii ale universităților.

Universitățile cu cei mai mulți bani primiți, care fie nu au cheltuit deloc din aceștia, fie au cheltuit foarte puțini, în 2021:

  • Universitatea din București – 3,24 milioane lei primiți – a cheltuit 1% din sumă în 2021
  • Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – 2,26 milioane lei primiți, a cheltuit 4% din sumă în 2021
  • Universitatea Politehnica din București – 1,85 milioane lei primiți – Nu a folosit banii
  • Universitatea Al. I. Cuza din Iași – 1,62 milioane lei primiți – a cheltuit 2% din sumă în 2021
  • UMF „Carol Davila” din București – 1,59 milioane lei primiți – Nu a utilizat banii
  • ASE București – 1,42 milioane lei primiți – Nu a utilizat banii

Nu au cheltuit, în 2021, niciun leu din banii primiți:

  • Universitatea Politehnica din București
  • Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București
  • UMF Carol Davila din București
  • ASE București
  • SNSPA București
  • Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia
  • Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad
  • Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca
  • Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca
  • Universitatea „Ovidius din Constanța”
  • Universitatea din Craiova
  • UMF din Craiova
  • Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați
  • Universitatea pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași
  • UMF „Gr. T. Popa” din Iași
  • Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași
  • Universitatea din Petroșani
  • Universitatea din Pitești
  • Universitatea „Valahia” din Târgoviște
  • UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș
  • Universitatea de Arte din Târgu Mureș
  • Universitatea de Vest din Timișoara

La polul opus, doar câteva universități – inclusiv unele cu sume foarte mici alocate – au raportat că au folosit toți banii sau cea mai mare parte (peste 80%) din banii primiți astfel, în cursul anului 2021: Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, USAMV Cluj-Napoca, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Politehnica Timișoara și USAMV Timișoara.

Cele mai multe universități au cheltuit până în 25% din banii primiți, unele dintre ele doar câteva procente, în 2021. Printre acestea – Universitatea din București (1%) și Universitatea Babeș-Bolyai (4%). Și USAMV București, instituția condusă de cel care era atunci ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a primit o sumă consistentă – 767.312 lei, din care, în acel an, a cheltuit doar 4% pentru verificarea tezelor de doctorat.

Capitolul din raportul ME pe 2021 referitor la finanțarea verificării tezelor de doctorat:
Citește și:
Fondul pentru situații speciale, la dispoziția ministrului Educației: O mână de universități au folosit, în 2021 și 2022, peste jumătate din banii din FSS cheltuiți în întregul învățământ superior / Universitatea de Agronomie condusă de fostul ministru Cîmpeanu – în top, inclusiv cu bani pentru conferințe de securitate
Universitățile românești, care de acum au responsabilitatea să verifice doctoratele, nu au raportat în doi ani niciun caz identificat de plagiat pentru 73.000 de teze scrise între 1990-2016 – oficiali din Ministerul Educației
ULTIMA ORĂ Finanțare de 25 milioane de lei pentru ca universitățile să înceapă verificarea integrală a tezelor de doctorat susținute din 1990 încoace – proiect de ordin / Regulile nu precizează clar ce se întâmplă cu plagiatele

4 comments
  1. Atatia bani cheltuiti si Bode si Ciolacu ne-au dat la toti cu tifla si au obtinut in instanta secretizarea lucrarilor lor !
    Geniala miscare, sublima justitie !
    Si in toamna ne asteapta la vot infractorii astia…. :)))
    Doar AUR si SOS vor primi !
    Daca ei isi bat joc de noi, ne vom bate si noi joc de ei !

  2. dzeule…și nici nu vor găsi:)) ar însemna să și discrediteze profesorii îndrumători și instituția:))
    ăla a fost un moft al cuiva și bani irosiți …nu învățăm nimic?! orice licență,master,doctorat,are îndrumător …pai atunci ne întrebăm, logic : dl/Dna îndrumător ce au păzit?! n au văzut că ce verifica s a mai scris/spus,etc …
    haideți,zău:)) Plus că te duci din cretacic până n prezent….tara arde și baba…

  3. Cred ca realizati ce va fi incepand din iulie 2024 cand actualul CNATDCU va fi dizolvat si verificarea tezelor si la fel sustinerea lor vor cadea exclusiv in sarcina universitatilor! Exact in anii 2020-2021 s-a propus in CG CNATDCU ca fiecare membru intr-o comisie CNATDCU, in paneluri sau in CG, sa poata sa verifice orice teza de doctorat de pe site-ul REI, iar dl ministru Cimpeanu a refuzat sa faca acest lucru…

  4. Nu poți avea cazuri de plagiat în universitate dacă impui plagiatorului să plece din facultate și îi îngropi cursurile, toată lumea câștigă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primele efecte ale ieșirii lui Klaus Iohannis: Ministrul Cîmpeanu anunță primul set de propuneri de modificare a proiectului legii Educației acceptate din partea principalilor critici – Consorțiul Universitaria / Niciuna nu vizează plagiatele

O serie de articole din propunerile legii Educației vor fi modificate la propunerea Consorțiului Universitaria, anunță într-un comunicat Ministerul Educației. Este vorba despre modificări punctuale solicitate de cele 9 universități,…
Vezi articolul

Cum își examinează un profesor de la Cibernetică studenții, pentru a se asigura că nu copiază. Răzvan Bologa: Avem un instrument software care folosește machine learning și monitorizează dacă studenții răspund la fel, iar ultimul pas este video

Studenții care învață programare la Cibernetică susțin în anul I un examen de tip open book, iar răspunsurile sunt verificate printr-un instrument software care folosește machine learning, pentru a vedea…
Vezi articolul

Mircea Miclea, despre greva profesorilor: Susțin clar mărirea substanțială a salariilor profesorilor, dar salarizarea să fie diferențiată în funcție de prestația didactică, iar angajarea profesorilor să fie la nivelul școlii / Ipocrizia crasă a președintelui și ministrului Educației o poate vedea acum toată lumea

„Susțin clar mărirea substanțială a salariilor, dar trebuie adăugate încă alte două condiții, dacă vrem să crească calitatea predării în educație”, atrage atenția fostul ministru al Educației Mircea Miclea, într-un…
Vezi articolul

Cum a distrus legea Educației Deca-Iohannis singura aplicație digitalizată care funcționa la obținerea gratuității studenților pe transportul din București – Youth TB. Aproape 130.000 de studenți trebuie să plătească integral abonamente de transport și să aștepte înapoi 90% din bani când sunt gata procedurile universităților / Ce soluție ar exista

Studenții din Capitală care circulă cu transportul în comun de suprafață – autobuze și tramvaie – au de plătit integral abonamentele de transport ale Societății de Transport București (STB), pentru…
Vezi articolul

Ce-și propune una dintre cele mai bune facultăți de educație din lume, Institute of Education de la Londra, în noua strategie de cercetare: focus pe etică de la începutul formării, mai multe discipline, interes major pentru noile tehnologii și inteligența artificială – Studiu de caz

Cel mai recent ranking QS al universităților după domenii de studiu plasează pe primul loc, la domeniul Educație și Formare, University College London (UCL) din Marea Britanie. UCL este reprezentată,…
Vezi articolul