Bani pentru profesorii din universităţi, la rectificarea bugetară: 460 milioane lei, sume cuvenite cadrelor didactice pe Legea 85

3.349 de vizualizări
Florin Cîțu / Sursa: gov.ro
Ministerului Educației i-a fost alocată suma de 460 milioane lei pentru plata diferențelor salariale prevăzute de Legea 85/2016 și reprezentând plăți restante în 2018 și 2019 pentru universitățile de stat, potrivit ministrului Finanţelor, Florin Cîţu. Acesta a precizat că pentru profesorii din învăţământul preuniversitar sumele necesare pentru plata banilor cuveniţi pentru acest an, conform legii, erau prevăzute deja în buget.

“O sumă de 460 milioane de lei a fost direcţionată către achitarea diferenţelor salariale prevăzute de Legea 85 din 2016, reprezentând plăţi restante pentru 2018 şi 2019 pentru universităţile de stat”, a anunţat Florin Cîţu după şedinţa de Guvern.

Întrebat dacă pentru profesorii din învăţământul preuniversitar existau sume prevăzute în buget, ministrul Finanţelor a spus că da, “celelate sume erau incluse, pentru cadrele didactice din preuniversitar”.

Suma anunţată de ministrul Finanţelor este cu 90 de milioane de lei mai mare decât cea anunţată de către premierul Ludovic Orban la începutul săptămânii. Acesta a declarat că “pe acest an, din suma care era cuvenită către cadrele didactice, trebuiau plătiţi 25% din suma datorată în perioada 2008-2011, nu erau prevăzuţi banii în buget. Este vorba de o sumă de 370 de milioane, pe care şi pe ăştia i-am prevăzut în buget, ca să respectăm legea“.

Reamintim că Legea 85/2016 prevede că sumele datorate profesorilor vor fi plătite în tranşe astfel:

  • 2016 – 5% din valoarea diferențelor salariale;
  • 2017 – 10% din valoarea diferențelor salariale;
  • 2018 – 25% din valoarea diferențelor salariale;
  • 2019 – 25% din valoarea diferențelor salariale;
  • 2020 – 35% din valoarea diferențelor salariale.

Ministerul Educaţiei Naţionale anunţa pe 7 august 2019, la precedenta rectificare bugetară că în buget rămân suficienţi bani pentru plata acestor sume: “Suma rămasă după rectificare asigură plata salariilor până la sfârșitul anului, plata titlurilor executorii, precum și plățile ce derivă din aplicarea Legii nr. 85/2016”.

Rectificarea bugetară din noiembrie 2019 a venit cu o diminuare a bugetului Ministerului Educaţiei de peste 2 miliarde lei, bani care ar fi fost prevăzuţi pentru proiectul cu finanţare europeană “România modernă, România digitală”, potrivit Ministerului. Tot ministerul Educaţiei, dar la rectificarea din luna august lăsa de înţeles că pentru un proiect similar au fost tăiate creditele bugetare şi au rămas în buget doar creditele de angajament în valoare de 2,1 miliarde lei.

FOTO: gov.ro


1 comment
  1. Concret, în cazul preuniversitarilor, era ~şi bănuiesc că încă mai este~ vorba de plata restului de bani din 2018, împreună cu tranşa de 25% aferentă lui 2019…
    Where is the money? Nimeni n~a auzit nimic, nu ştie nimic, etc. Oficialii au spus că respectivele sume au fost prevăzute în bugetul anului curent; deci, ştie cineva vreun răspuns concret? Mulţumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pricopie, atac la adresa ministrului Educației: „Ce face Sorin Cîmpeanu este imoral și ilegal, iar într-o bună zi va fi menționat în manualele de științe politice ca exemplu de impostură și deturnare a instituțiilor publice pentru scopuri politice ilegitime”

Profesorul și fostul ministru al Educației Remus Pricopie, rectorul SNSPA, l-a criticat dur pe ministrul Sorin Cîmpeanu într-o postare de pe Facebook, făcând referire la demiterea de către ministru a…
Vezi articolul

DOCUMENT Până pe 14 ianuarie toate școlile, inspectoratele și casele corpului didactic trebuie să trimită la minister numărul angajaților dispuși să se vaccineze. Solicitarea prevede împărțirea lor pe trei categorii

Ministerul Educației solicită tuturor școlilor, inspectoratelor școlare și caselor corpului didactic situația cu personalul dispus să se vaccineze, potrivit unei adrese obținută de Edupedu.ro. Este vorba despre Adresa nr. 23…
Vezi articolul

45 de posturi de învățători și 20 de educatori sunt libere în județul Botoșani, spune inspectorul școlar general, Bogdan Suruciuc: Toate aceste locuri se datorează în primul rând unui număr mare de pensionări, multe și la disciplinele tehnice

Sistemul de învăţământ din Botoşani se confruntă cu un deficit de cadre didactice, în special de învăţători, educatori şi profesori care predau disciplinele tehnice, a declarat, pentru Agerpres, inspectorul general…
Vezi articolul