Bani în plus doar pentru profesorii care scanează lucrări la examenele din această vară, anunță ministra Educației / Majorările ar fi de 40 de lei pe zi la Bac, 35 de lei la Evaluarea Națională și 93 de lei la Titularizare și Definitivat

14.272 de vizualizări
Foto: captura ISJ Covasna
Propunere de majorare a sumelor cu care sunt plătiți profesorii care scanează lucrările la examenele din această vară. Ministra Educației, Ligia Deca, anunță pe Facebook că în proiectul de ordin de ministru cu sumele prevăzute pentru sesiunile de vara aceasta ale examenelor naționale și ale concursurilor de angajare sau definitivare sunt creșteri între 25 și 59%. Procentual, creșterile pot părea uriașe, însă sumele nominale sunt de câțiva zeci de lei, pentru că se raportează la un tarif zilnic între 145 și 157 de lei. Conform anunțului ministrei, ceilalți profesori care participă la examene nu vor avea nicio creștere a sumelor pentru aceste activități, fiind plătiți la fel ca în 2023 – vedeți aici sumele din 2023.

„Am considerat important ca majorarea cuantumului sumelor acordate asistenților să se facă diferențiat”, scrie Ligia Deca, fără să precizeze în baza a ce a considerat acest lucru. Nu există prezentată o analiză a muncii asistentului care scanează lucrările și o fundamentare a costului oferit.

„Prin urmare, propunem o majorare de aproximativ 25% a cuantumului sumelor acordate asistenților care au și atribuții de scanare și de încărcare a lucrărilor pentru evaluarea națională și pentru bacalaureat, raportat la sesiunea august 2023 a examenului, respectiv de 59% pentru asistenții cu atribuții de scanare la examenele de titularizare și definitivat”, scrie ministra.

Aceasta mai anunță că „propunem includerea la plată și a informaticienilor/ a operatorilor din cadrul comisiilor județene de organizare a evaluării naționale, responsabili cu utilizarea aplicației informatice dedicate examenelor naționale, care nu erau incluși la plată până acum”.

Deca scrie că „majorările pentru toate examenele reprezintă, în medie, 20% din suma alocată în anul precedent” și lasă de înțeles că nu e definitiv anunțul pentru că „proiectul de ordin va fi dezbătut în ședința Comisiei de Dialog Social de luni, 3 iunie”.

Anul trecut un asistent a primit la Evaluarea Națională 145 de lei pe zi, iar creșterea din acest an anunțată a fi cu 25% doar pentru profesorii care și scanează lucrări, adică unul din cei doi prezenți în fiecare sală, dacă se va stabili asta, ar însemna 35 de lei în plus, aproximativ. Adică 180 de lei pe zi.

Pentru profesorii asistenți care merg Bacalaureat și care vor și scana lucrări, creșterea ar urma să fie de la 157 de lei, la circa 200 de lei, adică de circa 40 de lei.

La Titularizare și Definitivat 2024, asistenții care scanează ar urma să primească circa 250 de lei, cu 93 de lei în plus față de anul trecut.

Anunțul vin în contextul în care în urmă cu o lună și jumătate, pe 17 aprilie, Ligia Deca spunea că profesorii vor fi plătiți mai mult pentru participarea la examenele naționale din această vară: „ceea ce pot spune cu siguranță este că va fi o creștere față de anul trecut și o vom anunța în scurt timp”.

În emisiunea de la TVR la care a participat la acel moment Ligia Deca a dat ca exemplu suma de 1.500 de lei brut pe care ar fi primit-o anul trecut un profesor care a corectat în jur de 100 de lucrări. Ea nu a precizat cu cât va crește suma, ci doar că acest calcul “se face pe volum de muncă”.

Calculăm încă impactul bugetar în funcție de calculul care se face pe volum de muncă”, declara Ligia Deca pe 17 aprilie.

Anunțul de pe Facebook, din 30 mai, nu are nicio majorare pentru alți profesori decât asistenții responsabili cu scanarea, iar majorările scrise acolo nu sunt justificate într-un fel anume, cu date sau exemple, nu apare nicio referire la volumul de muncă.


12 comments
  1. Nu sunt cadru didactic, dar pentru 135 de lei 😅😂 nici nu mă dau jos din pat. Daca cumva nu e ok corectura cine e tras la răspundere? și pentru ce?

  2. Ca evaluatorii au niste spiridusi mici mici de tot care le deschid calculatoarele, programele, le platesc curentul si le cumpara ochelari. Asistentii nu. Doar ei sunt muncitori.

  3. multi sunt care fug la treabă,cum bate ISJ ul din călcâie ..deh …din cauza astora suntem călcați pe cap de neica directorasul și neica inspectorasul….

  4. N-are nimic, și așa de anul trecut și de acum înainte, zilele mele de C. O. sunt zilele mele, timpul meu liber e petrecut pentru mine și nu așteptând să catadicsească cineva de prin minister să dea drumul la platforme, să trimită parole, să încarce fișiere, etc, în timp util ca să putem face efectiv ce e necesar pentru desfășurarea unui examen… Sunt oameni care vor face în continuare astea, doar că nu eu 😀 E pe bani (nu ca prostia aia de 246, unde pierdem o groază de timp pentru fix nimic, gratis), se vor găsi doritori, mult succes! 😀

    E FOARTE adevărată vorba aia – un ș*t în fund e un pas înainte. Noroc cu greva de anul trecut, a ajutat la pierderea multor complexe de erou al muncii socialiste pentru unii dintre noi. E concediu, nu merg la niciun examen dacă nu vreau (și nu vreau), adios~

      1. Eu sunt mai înfiptă de felul meu, recunosc. Cu colegii – iar directorul, până una-alta, e fie un fost coleg, fie un viitor coleg, după părăsirea funcției – îmi permit să vorbesc de la nivel egal.

        Nu ne poate impune nimeni, nimic. Pot să amenințe că nu ne mai pun în comisii la anul (și la mulți ani, de-abia aștept!!!), că ne vin în asistență (să vină!), că fac și dreg. Nu mă impresionează. Nu apare nicăieri în fișa postului că e obligatoriu să mergi la examenele naționale, în orice calitate. Deci dacă nu vreau, nu merg. E simplu.

  5. Sunt extrem de curios: pe cine mai găsești să îți lucreze pentru 150 lei/zi impozabil? Fa așa o ofertă unui muncitor de orice fel și te rade in fața și pleacă. Nici femeie să îți facă curat in casa nu găsești la banii ăștia. Dar profesori găsești. Și asta este trist.

    1. Corect.De fapt nici pentru o ora nu accepta banii ăștia. Mie pentru facut gauri pentru trei galerii de draperii și instalat o mașină de spălat mi-a cerut 600 RON.Acum câțiva ani.Un cineva care nici liceul nu îl avea.Au preturi de medici,nu plătesc taxe si impozite,primesc ajutoare ca sunt săraci.

    2. Va raspund eu nu din auzite, ci din…platite. Persoana la prasit gradina(nu intr-o zona bine deszvoltata a tarii) intre ora 8-16. Cu muuulte pauze. Ca deh, cine-ti praseste gradina nu e vreun doctor docent: Fumeaza, bea, se intinde la vorba in multe pauze: 100 lei+ 1/2 litru tuica musai de casa(nu accepta cumparat decat scumpeturi), 2-3 cafele, 1 sticla de apa minerala, 1 pachet de tigari, mic dejun, gustare la 11 si pranz. Fara impozit, fara raportat sau dat ceva la stat, fara amenintari si raspundere. O sapa si atat. Si este o persoana cu greu gasita si mentinuta ca om la lucru si careia ii fac si niste alte favoruri in care tot eu am de pierdut. Asadar, cam despre ce vorbim aici??? Mergeti, oilor, la examene si evaluari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației i-a convocat în ședință miercuri seara pe toți inspectorii generali școlari și contabilii șefi din țară, pe tema burselor neplătite elevilor nici la 10 zile de la termenul legal

Miercuri seară ministerul a convocat în regim de videoconferință toți inspectorii școlari din țară privind situația plății burselor către elevi, după ce Edupedu.ro a scris că elevii nu și-au primit…
Vezi articolul

„Foarte mulți angajatori încă promovează internshipuri neplătite”, spune Francesca Cristea de la Centrul de Expertiză Europeană / „Încă sunt universități care nu acceptă practica din partea mai multor organizații de voluntariat”, potrivit acesteia

„Foarte mulți angajatori încă promovează internshipuri neplătite și sunt în social media, sunt în masă. Practic, nu sunt amendați sau nu sunt contracarați, pentru că legea internshipului stipulează clar că,…
Vezi articolul