Numărul de afaceri deschise de tineri este scăzut în România pentru că până la finanțare e nevoie de educație pe această zonă, spune Cătălin Lupoaie, B2B Marketing Manager BCR: “În România, start-up-urile nu reușesc să aibă o constanță în ceea ce privește calitatea serviciului pe care îl oferă și nu reușesc să găsească resurse de finanțare. De aceea, până să ajungem să vorbim despre sursa de finanțare, noi investim foarte mult în zona de educație antreprenorială, pentru că numărul tinerilor care își deschid o firmă este scăzut. Practic, ne dorim ca aceste cursuri să le insufle tinerilor spiritul antreprenorial încă de la o vârstă cât mai fragedă”, spune Cătălin Lupoaie.
- Platforma BCR Scoala de Business are 8 cursuri gratuite atât pentru cei care vor să devină antreprenori, cât și pentru cei care au început deja acest drum și au nevoie de sprijin.
În România, în medie, vârsta celor care își deschid o afacere este de 33 de ani. Motivul este acela că au nevoie de experiență într-un domeniu. “Cu cât învață mai devreme despre planuri de afaceri și termeni pe care îi pot folosi, cu atât mai mult va crește piața antreprenoriatului în România”, spune Cătălin Lupoaie. Este motivul pentru care au luat naștere cursurile gratuite de antreprenoriat de pe platforma BCR Școala de Business.
România este mai slab pregătită la multe capitole legate de antreprenoriat. E pe ultimul loc la numărul de firme pe mia de locuitori, în Europa: 30 de firme la mia de locuitori, la jumătate față de Cehia, de exemplu, care este o țară mai mică, dar mult mai activă în ceea ce privește antreprenoriatul.
Tinerii au oportunități să dezvolte afaceri dacă investesc în ei, în educație, inclusiv prin cursuri
Cătălin Lupoaie explică de ce este nevoie de educație pe zona de antreprenoriat: “În România, start-up-urile nu reușesc să aibă o constanță în ceea ce privește calitatea serviciului pe care îl oferă și nu reușesc să găsească resurse de finanțare. De aceea, până să ajungem să vorbim despre sursa de finanțare, noi investim foarte mult în zona de educație antreprenorială, pentru că numărul de tineri care își deschid o firmă este scăzut, dar aici apar și oportunitățile. Prima ar fi că din numărul mic de firme pe cap de locuitor este mai ușor să ajungi să te diferențiezi și să lansezi un business în România, pentru că e competiția mai scăzută. A doua oportunitate este aceea că tinerii au șanse să dezvolte afaceri dacă investesc în ei, în educație și caută soluții de finanțare,” spune marketing managerul BCR.
“În 2019, BCR a lansat un accelerator de tehnologie, InnovX BCR, dedicat start-up-urilor din zona de tehnologie din orice domeniu, iar în grupa pe care am avut-o în primii doi ani, dedicată start-up-urilor aflate la început (cu până la 50.000 euro cifra de afaceri), media de vârstă a fost de 33 de ani“, explică acesta.
“Contrar percepției exterioare, acești tineri care își deschid un start-up nu sunt chiar atât de tineri, pentru că este nevoie să ai o experiență într-un anumit domeniu: fie că este vorba despre comerț, software, industria auto, industria medicală. E bine ca acei antreprenori să aibă deja o experiență, să fi lucrat înainte de a începe o afacere pentru că, de fapt, un start-up are succes atunci când rezolvă o problemă reală pe care o identifică cel care lansează afacerea”, mai spune Cătălin Lupoaie.
Programul de antreprenoriat pentru tineri poate începe de la liceu
Cătălin Lupoaie povestește că atunci când au deschis platforma de cursuri de antreprenoriat, în pandemie, au descoperit că este important, pentru ca antreprenoriatul să se dezvolte corespunzător, ca tinerii să învețe din liceu cum să facă un plan de afaceri, de exemplu. Așa că au creat un concurs între elevi la un liceu din București, iar anul viitor va fi o competiție cu cel puțin 20 de licee, unde elevii vor crea propriile planuri de afaceri.
“Am plecat de la nevoia pe care am simțit-o în interacțiunea cu antreprenorii, vedem că acum spiritul antreprenorial este sădit undeva după facultate. Sunt câteva licee care fac în clasa a X-a un curs de antreprenoriat și în clasa XI-a proiecte de antreprenoriat, așa cum este, de exemplu, Liceul Economic Nicolae Kretzulescu din București. Am lansat anul trecut, în pandemie, împreună cu o organizație germană, Early Innovators Business Plan Competition, primul concurs național de antreprenoriat prin care am dorit să strângem planuri de afaceri de la elevii de liceu cu vârste între 15 și 19 ani care să urmeze o structură foarte clară de plan de business. Elevii au primit feedback de la un juriu format din peste 20 de antreprenori.
În ultimii doi ani, am avut peste 400 de planuri de afaceri din toată țara și vom continua acest program și anul viitor. Mai mult, Liceul economic Nicolae Krețulescu din București lansează un nou concurs pentru antreprenori cu sprijinul nostru, Young Business Minds, dedicat liceelor din București. S-au înscris deja peste 20 de licee, iar anul viitor vom avea o competiție dedicată liceelor din București, începută de Liceul Economic Nicoalae Kretzulescu și susținută de BCR. Din discuțiile pe care le-am avut cu liceenii, au fost foarte încântați și mulțumiți că au un feedback au acces la o structură de modele de afaceri după care se pot ghida. Este foarte important că primesc un feedback scris de la juriu și fiecare antreprenor le analizează planul de afaceri, astfel încât să știe ce ar trebui să pregătească dacă în viitor ar dori să transforme ideea, într-un plan de afaceri”, spune Cătălin Lupoaie, pentru EduPedu.ro.
Acest lucru s-a și întâmplat anul acesta, când unii dintre liceeni câștigători ai concursului de anul trecut au investit banii câștigați în ideea de afaceri, un business pe robotică. Elevii au investit banii în achiziționarea unui braț robotic și când vor face 18 ani vor să-și deschidă această firmă. “Practic este ceea ce ne dorim să le insufle aceste cursuri: spiritul antreprenorial încă de la o vârstă cât mai fragedă”, crede Managerul de marketing B2B, BCR.
Primul curs de master de antreprenoriat, desfășurat la FABIZ-ASE
După terminarea liceului, “nici universitățile nu oferă cursuri multe despre cum să deschizi o afacere”, mai spune Cătălin Lupoaie.
“Până la finalul facultății, sunt foarte puține resurse în aceste momente, în România, de învățare a antreprenoriatului sau de deschidere către antreprenoriat. În acest moment, dacă e să vorbim despre universități, sunt foarte puține cazuri care au facultăți de antreprenoriat. Noi suntem parteneri ai primului master de antreprenoriat de la FABIZ-ASE, începând de anul acesta, și sperăm să susținem cât mai mulți studenți care doresc să devină antreprenori. Aducem în acest masterat resurse din acceleratorul nostru InnovX BCR, le punem la dispoziția studenților, atât antreprenori cu experiență, cât și oameni din business și din BCR“, spune Cătălin Lupoaie.
Cum poate un student să acceseze fonduri pentru un start-up
“Sunt oportunități pentru tineri, pentru a fi cât mai bine pregătiți și a-și deschide o firmă și a accesa fonduri. E foarte important să se pregătească, tocmai de aceea am lansat în 2020, chiar înainte de pandemie, platforma de educație antreprenorială BCR Școala de Business. A fost, se pare, momentul potrivit, dacă nu chiar momentul perfect, pentru că apoi a venit și pandemia. Antreprenorii au fost mult mai interesați să învețe, să afle cum să facă un business plan în situații de criză, cum să facă scenarii în momente dificile și cum să treacă peste pandemie, dar ulterior ne-am lovit de altele, cum ar fi creșterea costului cu energia și inflație. Practic, în momentul acesta, antreprenorii sunt mult mai deschiși către învățare.
Noi am structurat Școala de Business să răspundă atât nevoilor celor care sunt la început de drum sau vor să-și deschidă o afacere, cât și studenților și liceenilor. Avem un curs de inițiere în antreprenoriat și un curs de 10 sfaturi pentru antreprenori, realizat împreună cu economistul Iancu Guda, astfel încât să acoperim nevoia de bază, de unde începem. Ulterior, pe platformă sunt cursuri complementare pentru cei care vor să-și deschidă firma, există un curs de tip “ABC”, de unde începem, ce înseamnă GDPR, ce acte sunt necesare pentru a deschide o firmă, care este legislația muncii, ca să știe cum să angajeze sau ce drepturi și obligații are, ca antreprenor. Avem și curs de vânzări, pentru că aici e nevoie de o structură foarte clară și cursul este realizat cu una dintre cele mai bune companii de consultanță din domeniul vânzărilor. Avem acceleratorul InnovX BCR, pentru tehnologie, și mai avem un alt program important care se numește Launch, un program dedicat start-up-urilor, dedicat celor care sunt la început. Am lansat și un curs de antreprenoriat în tehnologie. Toate aceste cursuri sunt gratuite, iar un cont poate fi deschis în 30 de secunde.
Pe partea de planificare, pe platformă este și un curs de management financiar. “Odată ce toate aceste lucruri sunt bine puse la punct, avem cursuri pentru programe de finanțare care arată care sunt pașii pentru a accesa granturi din fonduri europene și un curs de sfaturi utile pentru investiții, dedicat antreprenorilor care vor să acceseze programul cu garanții de stat, așa cum sunt IMM Invest sau Rural Invest”, mai spune Cătălin Lupoaie.
Două programe pentru a ajuta studenții: un credit pentru studii și granturi pentru studenții antreprenori
Există două oportunități financiare pentru studenți, de la BCR. Prima este un credit pentru studii. Study-up este lansat de BCR Social Science, companie din grupul BCR care este un IFN dedicat microîntreprinderilor și studenților.
Prin acest credit studenții pot să acceseze până la 145.000 lei credit de studiu pe care îl pot plăti ulterior, după ce se angajează. Există un astfel de program și de la stat, Student Invest, care are o sumă mai mică de până la 50.000 lei.
Cătălin Lupoaie spune că “acum sunt oportunități pentru ca un student să aleagă universitate bună fără să mai aibă temerea că nu va putea suporta costurile și ulterior să plătească în momentul în care se angajează. Acest credit este ușor de obținut, nu se solicită documente justificative și am dat deja 20 de credite la universități diverse de la Babeș-Bolyai la Brașov, Constanța, Târgu Mureș, Universitatea București chiar și Universitatea de Medicină Iași, Universitatea Valahia din Târgoviște”.
O altă oportunitate pentru studenți este programul Innotech dedicat antreprenorilor studenți și pot să acceseze granturi europene de până la maximum 100 de mii de euro. “Noi în acest moment avem aproape 1000 de conturi deschise pentru acest program, conturi de management al grantului, și proiectele sunt în stadiu de implementare. Tranșa unu din acest program deja a fost transferată și o parte urmează să primească și tranșa a doua, în funcție de cum avansează în program,” precizează Cătălin Lupoaie.
Programul implică ajutor începând de la 40.000 de euro dacă antreprenorul creează minimum 2 locuri de muncă, între 40.000-60.000 euro dacă creează minimum trei locuri de muncă, între 60.000 și 80.000 pentru patru locuri de muncă și între 80.000 euro și 100 de mii de euro, pentru cel puțin locuri de muncă create.
“Până acum au fost create peste 3000 de locuri de muncă prin aceste firme înființate de studenți. Programul a fost demarat în vara acestui an și iată că sunt rezultate,” mai spune Cătălin Lupoaie.
Programul de digitalizare a afacerilor cu granturi europene urmează să fie anunțat în decembrie / BCR Școala de Business a realizat un ghid pentru accesare a fondurilor
Prin programul de digitalizare a IMM-urilor prin PNRR pot fi accesate granturi de până la 100.000 de euro, de companii non IT, care vor să se digitalizeze.
Pot primi între 20.000 euro și 100.000 de euro pentru realizarea unui site, achiziții de tip cloud, achiziții de hardware, automatizări, robotică și tehnologie.
Cătălin Lupoaie spune că BCR Școala de Business a creat un ghid pentru accesarea acestor granturi: “Toate aceste programe naționale au devenit foarte multe. Am lansat și un chat bot dedicat programelor de finanțare, pentru ca antreprenorului să-i fie ușor să găsească aceste soluții. Programul acesta de digitalizare a afacerilor este foarte așteptat, pentru că e vorba de 340 de milioane euro în total”.
Valoarea minimă a finanțării nerambursabile este de 20.000 Euro. Valoarea maximă a unui proiect variază în funcție de dimensiunea întreprinderii, astfel:
– 30.000 Euro, în cazul microîntreprinderilor (până la 9 angajați);
– 50.000 Euro, în cazul întreprinderilor mici (până la 49 angajați);
– 100.000 Euro, în cazul întreprinderilor mijlocii (până la 249 de angajați);
Foto: © Prakasit | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.