Băieții români părăsesc casa părintească în medie la vârsta de 30 de ani, iar fetele – la 25 de ani / România – țara cu cei mai mulți tineri care trăiesc în gospodării supraaglomerate – Eurostat

Foto: © Jetsam86 | Dreamstime.com

Tinerii români părăsesc casa părintească la o vârstă mai înaintată decât media europeană – în medie, la 27,7 ani, dar vârsta este considerabil mai ridicată în cazul persoanelor de sex masculin, decât în cazul celor de sex feminin, potrivit celor mai recente date Eurostat, publicate la începutul acestei săptămâni. Situația plasează România în topul țărilor cu cea mai ridicată rată de supraaglomerare a gospodăriilor în care locuiesc tineri, arată Statistica europeană.

Astfel, potrivit Eurostat aferente anului 2023,, dacă în medie la nivelul UE tinerii se mută din casa părintească în medie la vârsta de 26,3 ani, media este, în cazul României, cu peste un an mai ridicată: 27,7 ani. Media în cazul fetelor este de 25,3 ani, dar, în cazul băieților, atinge pragul de 30 de ani – în creștere față de anul 2022, când media în cazul băieților scăzuse pentru prima dată în ultimul deceniu sub acest prag (29,9 ani).

Sursa: Eurostat

În aceste condiții, raportul statistic european arată că România bate recordul UE al tinerilor cu vârste între 15-29 de ani care trăiesc în locuințe supraaglomerate, cu o rată mai mult decât dublă decât cea europeană.

Astfel, 59,4% dintre tineri trăiesc în case supraaglomerate, în România – peste nivelul atins de Bulgaria (55,3%) sau Letonia (54,8%). La nivel UE, media este de 26% în rândul tinerilor cu vârste întrr 15-29 de ani.

Eurostat notează că rata de supraaglomerare a gospodăriilor, în cazul persoanelor din această categorie de vârstă, este cu 9,2 puncte procentuale mai mare, la nivel UE, decât rata valabilă pentru populația generală.

Rata de supraaglomerare a gospodăriilor – populație generală / tineri – Sursa: Eurostat

La nivel european, cele mai ridicate vârste medii la care tinerii pleacă din casa părintească se înregistrează în țări din sudul Europei: Croația (31,8 ani), Slovacia (31 de ani), Grecia (30,6 ani), Spania (30,4 ani), Bulgaria și Italia (ambele cu 30 de ani.

Vârstele medii cele mai mici se înregistrează în nordul Europei: Finlanda (21,4 ani), Suedia și Danemarca (21,8 ani), respectiv Estonia (22,8 ani). 

Foto: © Jetsam86 | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version