Băieții români părăsesc casa părintească în medie la vârsta de 30 de ani, iar fetele – la 25 de ani / România – țara cu cei mai mulți tineri care trăiesc în gospodării supraaglomerate – Eurostat

70 de vizualizări
Foto: © Jetsam86 | Dreamstime.com
Tinerii români părăsesc casa părintească la o vârstă mai înaintată decât media europeană – în medie, la 27,7 ani, dar vârsta este considerabil mai ridicată în cazul persoanelor de sex masculin, decât în cazul celor de sex feminin, potrivit celor mai recente date Eurostat, publicate la începutul acestei săptămâni. Situația plasează România în topul țărilor cu cea mai ridicată rată de supraaglomerare a gospodăriilor în care locuiesc tineri, arată Statistica europeană.

Astfel, potrivit Eurostat aferente anului 2023,, dacă în medie la nivelul UE tinerii se mută din casa părintească în medie la vârsta de 26,3 ani, media este, în cazul României, cu peste un an mai ridicată: 27,7 ani. Media în cazul fetelor este de 25,3 ani, dar, în cazul băieților, atinge pragul de 30 de ani – în creștere față de anul 2022, când media în cazul băieților scăzuse pentru prima dată în ultimul deceniu sub acest prag (29,9 ani).

Sursa: Eurostat

În aceste condiții, raportul statistic european arată că România bate recordul UE al tinerilor cu vârste între 15-29 de ani care trăiesc în locuințe supraaglomerate, cu o rată mai mult decât dublă decât cea europeană.

Astfel, 59,4% dintre tineri trăiesc în case supraaglomerate, în România – peste nivelul atins de Bulgaria (55,3%) sau Letonia (54,8%). La nivel UE, media este de 26% în rândul tinerilor cu vârste întrr 15-29 de ani.

  • La polul opus sunt țări precum Malta (3,9%), Cipru (4%) și Irlanda (4,4%).

Eurostat notează că rata de supraaglomerare a gospodăriilor, în cazul persoanelor din această categorie de vârstă, este cu 9,2 puncte procentuale mai mare, la nivel UE, decât rata valabilă pentru populația generală.

Rata de supraaglomerare a gospodăriilor – populație generală / tineri – Sursa: Eurostat

La nivel european, cele mai ridicate vârste medii la care tinerii pleacă din casa părintească se înregistrează în țări din sudul Europei: Croația (31,8 ani), Slovacia (31 de ani), Grecia (30,6 ani), Spania (30,4 ani), Bulgaria și Italia (ambele cu 30 de ani.

Vârstele medii cele mai mici se înregistrează în nordul Europei: Finlanda (21,4 ani), Suedia și Danemarca (21,8 ani), respectiv Estonia (22,8 ani). 

Foto: © Jetsam86 | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scrisoarea unei profesoare de Geografie către elevii săi care susțin BAC 2024 la această disciplină, după rezultatele de la simulare. 25 de sfaturi și puncte-cheie pentru pregătirea examenului

Elevii au șanse să-și îmbunătățească performanțele la Geografie dacă mențin ritmul de pregătire pentru Bacalaureat 2024, le transmite o profesoară elevilor ei de la clase, într-o scrisoare primită pe adresa…
Vezi articolul

VIDEO “Ne îndreptăm către concluzia amânării acestor planuri-cadru. Problema se pune acut la elevii de clasa a IX-a” – anunță ministrul Educației / Mircea Miclea: Noi nu am făcut e-learning în acest an, ci streaming. Este o diversiune a factorilor politici să invoce că nu există soluții

Ministerul Educației va amâna, în premieră, adoptarea unui curriculum nou pentru clasa a IX-a pe care să îl urmeze de la anul generația copiilor astăzi de clasa a VIII-a, care…
Vezi articolul

FOTO VIDEO Elevi și copii au venit la protest pentru a-și susține profesorii, iar mai mulți copii au ieșit din parcuri, pe Calea Victoriei, să îi salute pe profesorii plecați în marș: Elevii sunt cu voi!” / „Vrem majorări!” / „Luptăm pentru dreptate”

Elevi de la mai multe licee din București, precum și tineri din Asociația Elevilor din București și Ilfov au venit astăzi la mitingul de protest care a adunat peste 15.000…
Vezi articolul

ASE București vrea să reia construcția clădirii de sticlă, de 7 etaje, lipită de monumentul istoric Casa Nanu-Muscel, oprită cu scandal în 2016. PROIECT HG: Banii vin și de la minister, iar cheltuielile cresc cu 24% din cauza OUG 114

Academia de Studii București și Ministerul Educației reiau demersurile pentru construirea unei clădiri cu o înălțime de 7 etaje și fațadă de sticlă în centrul Bucureștiului, la Piața Romană. Potrivit…
Vezi articolul