Bacalaureatul din 2020 va fi cel mai mare eveniment din învățământul preuniversitar din istoria recentă a României, iar organizatorul acestui eveniment este Ministerul Educației. Pentru că va fi într-o perioadă de pandemie, cea de COVID-19, examenul din acest an are câteva particularități care-l fac să fie unic în peisajul testărilor naționale de până acum.
Sunt aproximativ 187.000 de elevi în clasa a XII-a (care au participat anul trecut la simularea de la Bacalaureat, pe când erau clasa a XI-a, potrivit edu.ro). În condițiile în care în acest an nu vor fi lăsați corigenți sau repetenți, e foarte probabil ca toți acești elevi să fie înscriși la Bacalaureat.
Dacă vor fi așezați câte 10 elevi în clasă, potrivit normelor Institutului Național de Sănătate Publică, atunci ar fi nevoie de 18.700 de săli de examen pregătite cu sisteme de supraveghere audio-video, în licee. Asta în condițiile în care toate liceele din România au împreună 37.285 de săli de clasă, cu tot cu liceele private, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).
Reamintim că la alegerile Prezidențiale din 2019 au fost 18.748 de secţii de votare, organizate în aproape toate grădinițele, gimnaziile și liceele, precum și în alte instituții.
Bacalaureatul de anul acesta nu va mai fi organziat în centre zonale, ca în anii trecuți – când elevii din mai multe licee susțineau examenul într-o singură unitate de învățământ -, ci fiecare elev va da Bac-ul la școala lui (sursa). În școlile în care numărul grupelor de câte 10 elevi depășește numărul claselor, cel mai probabil aceștia vor fi plasați în alte școli, fie licee cu puțini elevi, fie școli gimnaziale din vecinătate.
Pentru 18.700 de clase alocate pentru desfășurarea Bacalaureatului 2020, ar fi nevoie de minimum 37.400 de profesori asistenți care să supravegheze probele, câte 2 pe sala de examen, plus câte 4-5 membri în comisiile de examen pe școală. De precizat, însă, că profesorii de Limba română nu vor putea supraveghea proba la această disciplină, cei de Chimie examenul la materie șamd. În total, în învățământul liceal sunt 53.835 de profesori, potrivit datelor INS. Evident că pot fi aduși și profesori din gimnaziu și învățători la supraveghere, iar la nevoie chiar cadre didactice auxiliare, dar ei tocmai ies din examenele de Evaluare Națională, când începe BAC-ul.
Pentru că toate școlile vor fi deschise, va fi necesară prezența în școală pe toată perioada Bacalaureatului a secretarilor, administratorilor, personalului auxiliar. Paza școlilor trebuie asigurată și ea, fiind examene naționale.
Și toată această desfășurare de forțe nu va fi doar pentru o zi, ci pentru 3 zile, chiar 4 acolo unde se va susține și proba scrisă la limba maternă.
Organizarea implică și măsuri de sănătate publică – profesorii și personalul auxiliar va trebui să aibă măști, plus o rezervă serioasă de măști de schimb, la fel ca elevii. Dacă pentru elevi mănușile nu vor fi obligatorii, pentru profesori, pentru personalul auxiliar acestea vor fi obligatorii. Toate culoarele și clasele trebuie să aibă recipiente cu dezinfectant pentru mâini, plus cel pentru dezinfecția claselor și a cancelariei/holurilor/băilor.
Stimulentul financiar pentru prezența ca profesor la examen este redusă, în prezent
Profesorii asistenți primeau anul trecut 52 de lei pe zi pentru supravegherea elevilor la BAC, adică 156 de lei pentru toate cele trei probe scrise. Anul acesta se adaugă riscul suplimentar la care sunt expuse aceste persoane, plus nevoia de mul mai mulți profesor asistenți.
Profesorii corectori primeau anul trecut între 8 și 10 lei pentru fiecare lucrare corectată.
Nici numărul de clase, nici numărul de elevi și nici numărul cadrelor didactice nu sunt distribuite uniform pe suprafața țării, în toate județele și localitățile, existând aglomerări în marile orașe și clase suficiente în orașele mici. Acest lucru va complica organizarea și alocarea resurselor pentru acest examen.
Calendar BAC 2020 – probele scrise, anunțate de minister să înceapă în data de 22 iunie
22 iunie 2020 Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris
23 iunie 2020 Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris
24 iunie 2020 Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris
- Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
- Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus
25 iunie 2020 Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris
Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:
- Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
- Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
56 comments
Ce ușor este să spuneți dai Bacalaureatul in altă sesiune, dar vă puneți un pic in locul elevului care poate a muncit patru ani pt acest examen sau pt a merge la o facultate bună și care din cauza Covid nu poate sa il susțină pentru ca pt el este prioritară viața. Un examen nu este mai important decât sănătatea! Anul acesta este un an greu pt toți, nu e ușor să porți o mască pe față și să dai si examen,dar poate cei care doresc acest lucru au să își dea seama atunci cand vor vedea ca nu au avut randament la examen.
Am scris …ceva
Bună, am citit toate mesajele elevilor și pe celelalte dar vreau să mă adresez lor, elevilor.Doresc doar să vă încurajez, sunteți uimitori din toate punctele de vedere, dragi elevi! Cred că experiența pe care o am ca și cadru didactic mă face să fiu gând la gând cu fiecare dintre voi…Aveți dreptate! Fiecare expunându-și situația dorește să găsească soluții cât mai bune, eficiente pentru toată lumea și evident și pentru el…Vă pot vorbi însă din experiența mea de viață, chiar dacă nu am trecut printr-o pandemie ca aceasta am avut alte situații limită cum avem majoritatea dintre noi, dar privind în urmă pot spune doar că, de fiecare dată, am avut mult curaj, ambiție, consecvență și dorința de a reușit indiferent de obstacole.Nu știu însă din păcate cum se va termina pentru fiecare dintre elevi acest eveniment pentru că soluțiile găsite de minister sunt limitate ca în celebrul roman camilpetrescian Patul lui Procust.Nu pot decât să vă doresc mult curaj, luciditate, înțelepciune și mai ales credință în Dumnezeu! Multă sănătate!
Asa cum spunea Alina, si eu voi refuza participarea la bacalaureatul de anul acesta in calitate de profesor supraveghetor. Aceeași părere o au si majoritatea cadrelor didactice din scoala mea. Probabil ca d na Anisie si toti ceilalti care susțin organizarea acestui mare dezastru care va fi bacalaureatul 2020 se vor oferi voluntari la supraveghere. Parerile părinților și ale elevilor de a XII-a nu sunt luate în seamă. Va fi un eșec total!
Sper sa îmi fie și mie postat comentariul precedent.
Am văzut ordinul comun cu măsurile sanitare pentru examene. Un bla bla de toată frumusețea. Nu se va putea realiza protectia persoanelor implicate, este fizic imposibil. Sa speram că nu se va alege praful de tot chinul de doua luni pentru niste ambiții absurde!
Ca profesor, refuz sa asist la Evaluarea Națională și la Bacalaureat.
Oricinr din sistem știe care sunt îndatoririle supraveghetorului.
Printrecakteke,ia contact cu fiecare elev de cel puțin 5 ori :le da fiecaruia:foi, ciorne de câte ori cer, etichete, inspectează la fiecare elev dacă a completat bine cartușul și antetul, în caz contrar anulează foaia și ii da alta, lipește etichetele elevilor care nu sunt în stare sa se descurce, preia la sfârșit lucrarea fiecărui elev, numeroteaza în fata lui paginile și îl pune sa semneze pe tabel.
Fără supărare, ca profesor REFUZ sa ma expun. Nu îmi folosesc la nimic banii dvs, dacă voi lua de la vreun elev boala și zac o luna prin spital, sta dacă nu crap msi repede.
Anulati examenele, nu dorim sa riscam!!!
Doamna, dar la supermarket va duceti? Acolo nu riscati, ca distanta fata de casier e de cca. 50 – 100 m? Cam asa e si la examen. Se pot face toate cele descrise de dumneavoastra. As zice si ca aveti obligatia morala sa o faceti. Fara bani, chiar. (banii i-ati luat in martie). Face parte din actul educational.
Doamna, un profesor nu e obligat să facă muncă polițienească la examene. Eu nu am răbdare și asta e. Mergeți dvs. că văd că ne țineți socoteala banilor. Faceți un ban cinstit.
Traiasca pixul pe hartie si doctrina de partid. In rest, cine, daca si pentru cine? Nu conteaza! Bani sa iasa! Elevii? Ce sunt aia? Numarul conteaza!
Dacă doamna ministra ar fi avut copii atunci își dădea seama ce înseamnă copil dar așa ii trimite pe copii sa se îmbolnăvească atunci Răspunde dumneaei nu o sa dea vina ca la luat virusul de la sfântul duh . Dacă au învățat in cei patru anii de liceu se vede din notele și mediile pe care le are copilul nu ca îngrășa porcul in ajun . Dar trebuie sa existe alte interese la mijloc așa cum alte țării au renunțat la acest examen anul acesta se putea și la noi dar interesele sint mai presus ca viața și sănătatea copiilor nostri
Doamna are copii, chiar 2 din cate tin minte, dar sunt mari. Au trecut deja prin toate examenele acum ceva timp. Din moment ce ai dansei sunt bine sanatosi, ai nostri nu mai conteaza…
Aș dori să imi exprim și eu părerea vizavi de acest subiect, din perspectiva mea , a unei eleve de clasa a XII-a. Menționez de la început că aceasta este părerea mea personală și nimic mai mult. Am văzut multe articole care circulă pe internet în ultimul timp referitoare la susținerea examenului de bac sau nu, si bineinteles părerile sunt împărțite și diverse. Eu sunt de acord cu susținerea examenului de bacalaureat și am să vă spun și de ce. Pe lângă faptul că mă pregătesc pentru acest examen de foarte mult timp și abia aștept să îl dau pentru a mă scăpa de acest stres pe care îl am de aproximativ un an de zile, perioada aceasta de pandemie, mie cel puțin mi-a fost prielnică. Perioada asta , în care am stat acasă, si in care am avut timp pentru a-mi organiza gandurile ,in care nu m-am mai trezit la ora 6 dimineața in fiecare zi , să fiu frântă de oboseală din cauza navetei iar cand să ajung acasă să imi doresc doar să mă pun in pat și să dorm fără a mai putea învăța sau a mai asimila vre-o informatie (cei care sunt navetiști stiu despre ce vorbesc) , perioada asta mi-a oferit posibilitatea de a mă trezi dimineata fără a fi presată de timp și de a putea învăța cu mintea limpede si de a asimila bineinteles mai multă informație. Subliniez faptul că anul școlar se termina la sfârșitul lunii mai pentru noi cei de clasa a XII-a , și luând în considerare că în mod normal în luna aprilie vacanta de paște a fost de aproape 3 săptămâni( + săptămâna “școală altfel”), nu pot să spun că am pierdut extraordinar de mult timp in care noi am pierdut materie sau mai știu eu ce. Materia de regulă chiar și pana in luna martie , la materiile de bac a fost predată de către profesori , pentru a putea fi recalitulată in timpul rămas,iar dacă nu a fost predată , elevii cu ușurință puteau face rost de ea dacă prin absurd profesorul nu s-a ocupat între timp de acest aspect, totul este doar să vrei.. infine.. la majoritatea materiilor nu este decât de învățat, chestie care depinde doar de elevi si de cât de mult își dau ei silința in acest sens si cam atât. Dacă VREI cu adevărat să înveți o poți face și acasă, iar daca te doare in cot de acest examen, poti sa mergi oricât si la scoală sau la meditații , că tot nu vei reuși. Am mai remarcat si faptul că mulți se plâng si de faptul că nu am mai dat simulările.. chestie care din punctil meu de vedere nu reprezinta nici de cum faptul ca ne-a fost luat dreptul la autoevaluare. Din moment ce am ajuns in clasa a XII-a, am trecut prin nenumărate teste , teze si așa mai departe și cred că până la urmă fiecare elev își știe nivelul la care se află, știe la ce mai are de lucrat și ceea ce stăpânește mai bine. Iar in ceea ce privește expunerea la contaminare in momentul examenului , eu sincer nu văd acest lucru atât de posibil din moment ce ni se promite că se vor respecta toate normele de protectie si distanțare socială. Pănă la urmă eu imi asum acest risc, de a contacta virusul și atunci când mă duc la supermarket sau ies din casă pentru orice alta treabă , nu doar pentru când mă duc la bac. Iar cei care se tem că doar la bac ar putea sa contacteze virusul , pot să susțină acest examen in momentul in care se simt ei pregătiți si in momentul in care nu mai există acest risc pe care ei nu vor să și-l asume, pentru că până la urma urmei Bacalaureatul nu este un examen obligatoriu.
Corect spus elev Anonim ,dar daca tot esti atât de pregătită pentru examen înseamnă că nu văd de ce te-ar incurca echivalarea mediilor? Cu ce te ajută acest examen? Poate sunt si alți elevi pregătiți dar din cauza stresului, a unor probleme de sănătate a lor sau a familiei , etc.,sa nu poată participa la examen și atunci ei nu vor avea de pierdut? Ai spus de mersul la market, cine merge la cumpărături nu sta 3 ore cu masca pe față si in plus cred ca își ia masurile de siguranță,lucru care nu cred ca se întâmplă in anumite scoli.Trebuiesc puse in balanță multe lucruri,iar daca îți este teama ca te-ai pregătit pentru BAC nu e problema ai ramas cu ceva in cap,pregătirea pentru bacalaureat nu înseamnă sa dai doar examen,înseamnă sa rămâi cu un nivel de cunoștințe care poate mai tarziu te vor ajuta.Sunt multe de spus dar poate cei in cauza vor lua hotărârile cele mai bune pt copii si cadre didactice.
Echivarea bacului cu notele din liceu ar fi dezastroasa
Toti analfabetii ar primii peste noapte diploma de bac.Nu ar fi corect!
Nu prea cred. Un analfabet nu poate avea medii de trecere…Deci, pentru un analfabet media pe cei patru ani de liceu ar fost foarte mica…Ar rămâne fără bac! Anulati examenele!!!!!
Diferenta este ca de bine, de rau ei au trecut clasa, chestie care s-a obsevat in fiecare an la bac si cu siguranta multi dintre au media generala peste 6 si bineinteles se vor inscrie la facultati. Nu cred ca este cea mai buna varianta.
Eu cred ca cea mai buna solutie este numai echivalarea mediilor copiilor care sunt a 12-a anul acesta + admitere la TOATE facultatile la care se intra doar cu media de bac. Sa introduca un examen scris care sa fie structurat ca un model de bac, din materia de bac (limba romana, proba specifica profilului si proba la alegere).Asa nimeni nu se va simti dezavantajat pentru ca este materie care oricum trebuia stiuta pentru bac. Si admiterile sa se organizeze in septembrie.
Și ce o sa facă cu diploma de BAC dacă zici ca sunt analfabeti? Nu cred ca se vor înscrie la facultate, nu ar rezista nici macar jumătate de an. Iar pe piața muncii nu contează așa mult diplomele dacă nu știi să faci nimic. Dacă ești analfabet cum ziceți…..
In plus domnisoara poate afla pana la proba de limba romana ca vreun se scrie legat si in fine dezlegat.Nu de alta, dar, daca tot isi doreste atat de mult participarea la acest examen, in detrimentul sanatatii semenilor, macar sa-l ia cu o nota buna.
A fost un text scris la ora 2 noaptea, mi se pare firesc ca oricine să facă o greșeală.
Aceasta este părerea mea personală și cam atât. Am specificat acest lucru. Si nu este absolut nimic in detrimentul semenilor, pentru că acest examen nu este obligatoriu si cine vrea il dă , cine nu , nu.
Acest text a fost scris in jurul orei 2 noaptea si mi se pare firesc sa gresesc. Nu imi doresc participarea in detrimentul sanatatii altor persoane. Cine considera ca acest examen ii pune sanatatea in pericol, are libera alegere sa il sustina atunci cand crede ca este ok pentru el.
Din punctul meu de vedere echivalarea mediilor ar fi nedreaptă pentru unii elevi deoarece in unele școli ( nu toate) notele nu se obtin pe merit si din acest punct de vedere sunt copii favorizati si copii defavorizați.
Echivalarea mediilor ar avea sens atunci cand nota 5 sau nota 10, de exemplu (sau orice nota) ar insemna acelasi lucru in fiecare scoala (poate in Franta, unde s-a decis echivalarea notelor in loc de examen, daca am inteles bine, acest lucru e real) – si nu este asa, nimeni nu a stiut ca ar putea conta la vreun examen, deci ar fi ca si cum s-ar aplica o pedeapsa retroactiv in sistemul de drept penal.
Cum BAC-ul se da la 3 materii, ce justificare ar avea echivalarea mediei generale sau de orice alt fel – la toate materiile, la cele de BAC sau cum (la unele discipline conteaza pentru BAC materia din toti anii de liceu, la unele – numai un an, din care s-au scos continuturile din semestrul al II-lea, etc). Si cum sa se echivaleze nota la BAC cu mediile care acum se echivaleaza cu cele din semestrul I – nu se stie cum???
Si cum ar mai conta la o eventuala admitere la facultate asemenea medii echivalate, ce relevanta ar mai avea?
Și așa dupa 15 , vor ieși majoritatea din case fără nicio treabă. Doar la bac nu se poate merge ca doar de acolo se poate lua virusul :)))) Daca s-ar deschide terasele sau discotecile, îi vezi acolo..
Aceste pretexte le au aia care n-au invatat nimic pana acum si na… poate totusi exista posibilitatea să ia examenul datorita mediei generale :)))))))
Parerea mea este ca cei care sunt stresați atât de tare încât nu pot să susțină acest examen din diferite motive, să se găsească o variantă alternativă pentru aceștia încât să susțină examenul altă dată. Nu este nimeni obligat să îl susțină în această sesiune. Iar in mesajul meu făceam o comparație in care am zis că păna si atunci când iesim din casă pentru orice alte treburi (ex market) ne asumăm riscul de a contacta virusul. Nu doar la bac. Nu am specificat modul în care s-ar desfășura acest examen , cum masca pe față , cu mănuși sau nu , pentru că nu am de unde să știu. Și mă gândesc la faptul că sunt persoane care nu ar suporta acea mască pe față 3 ore , însă cum am mai spus , nu este un examen obligatoriu. Si eu consider că dacă nu ești pregătit din cauza stresului sau a altor probleme , vei merge atunci când ești pregătit.
Ei bine draga Anonim. Eu sunt tot elev in clasa a 12 a si am o boala autoimuna. Nu sunt de acord cu sustinerea examenelor deoarece as putea sa ma inbolnavesc si chiar sa mor. Ar fi interesant sa ne gandim la toate categoriile de elevi nu?
Atunci nu da Bac-ul
Da Bac-ul cand esti in siguranta
Nu stiu cine va obliga sa il dati
Eu nu am dat Bac-ul cand am terminat ca am avut ceva probleme, dar l-am dat anul urmator
As dori si eu sa imi exprim parerea in legatura cu parerea ta, draga Anonim. Si eu sunt eleva in clasa a12-a, sunt pregatita foarte bine pentru bacalaureat si admiterea la facultate (medicina chiar), dar am un parinte bolnav, care ar muri aproape instant. Pune-te in situatia unei/unui eleve/elev ca mine. Optiunile mele sunt:
1) Dau bacalaureatul, imi imbolnavesc parintele si moare. Apoi traiesc toata viata cu faptul ca eu l-am omorat. Dar hey, macar intru la facultate ,ce bucurie!!!
2) Ratez sesiunea aceasta, dau bacul la toamna si astfel, ratez admiterea la facultate si stau un an acasa.
Te rog sa imi spui, daca ai fi in situatia mea, ai lua o decizie atat de usor?
Mai mult ca sigur, tu o sa spui ca “parintele e cel mai important om, doar mi-a dat viata” si blabla si “normal ca as renunta la bac” si bla bla, dar asta doar pentru ca asa este “corect” din punct de vedere moral. Sunt convinsa ca ai fi la fel de confuza ca si mine si multi alti copii aflati in situatii delicate si ai preferea echivalarea examenului sau repetarea anului. Asa ca, te rog frumos, incearca sa te gandesti si la altii!
O zi buna si spor sa ai!
Exista si alta solutie: parintele tau bolnav sa se mute in alta parte, sa nu stea cu tine pe perioada bacului si 2 saptamani dupa.
Ar fi fost bine, dar refuza sa plece si sa ma lase singura acasa. Iar daca vreau eu sa plec, nu am unde si nu sunt nici majora.
Și părinții mei au probleme de sănătate cronice, și cu toate astea nu au putut lipsi de la muncă nici in perioada pandemiei. Plus de asta locuim împreună cu bunicii care au o vârstă destul de înaintată. Părinții mei nu au avut de ales , s-au conformat cu toate că exista posibilitatea să se îmbolnăvescă si chiar sa transmită virusul bunicilor, pentru care ar fi putut fi fatal. Merg la muncă 8 ore pe zi , cu mască pe față și păstrează toate normele de protecție și de distanțare socială asa cum prevede legea. O zi buna!
Eu totuși sper să se găsească o alternativă prin care nimeni sa nu fie dezavantajat, nici cei care își doresc să susțină examenul dar nici cei care nu doresc s-o facă din anumite motive. O zi bună tuturor!!
Apreciez si respect mult curajul parintilor tai care au fost la munca chiar si in perioada asta, indiferent de riscurile la care se supun. Din pacate in situatia mea, exista numai probabilitate de deces.
O sa o scoatem la capat cumva, n-avem ce face, dar pica greu psihic, mai ales pentru un copil.
Se fac inscrieri si dupa sesiunea de Bac din toamna
Tot timpul a fost asa
Sunteti destul de dezinformati pentru elevi de clasa a XII a
Pe site-ul UMFCD nu am gasit nimic legat de vreo sesiune de toamna. Se organizeaza si la Bucuresti?
Din punctul meu de vedere
notele din anii precedenți nu sunt obtinute la fel de greu sau de usor de fiecare elev, deci nu ar exista egalitate.
Metoda echivalării cu note din anii trecuti ar fi o soluție doar dacă in fiecare an de liceu s-ar da examene la nivel național.
Sunt elevi care nu sunt multumiti de performantele lor scolare din trecut, dar anul ăsta au muncit din greu, vrând să ia note mari la examen. In felul ăsta, li se ia șansa.
Înțeleg îngrijorarea privind starea de sănătate, dar ar trebui să se ia măsuri corespunzătoare.
Să se suplimenteze unitatile de invatamant, elevii cu probeme severe să sustina examenul in clase separate, sa se faca dezinfectii după fiecare probă. Ar trebui să se găsească soluții si pentru cei care vor să susțină acest examen.
Si eu sunt eleva navetista in clasa a XII-a, si te inteleg cand scrii ca ti-a priit ‘vacanta fortata’ pentru ca ai fost mai odihnita si puteai sa inveti mai bine. Asa am inceput si eu sa ma pregatesc in lunia martie, dar apoi doamna Anisie a anuntat ca probabil BAC-ul se va da in iulie. Dupa o luna de stat in casa (parintii mei au facut cumparaturile, eu nu aveam unde sa ma duc, ieseam numai pe terasa) am intrat intr-o letargie si oricum credeam ca o sa dam BAC-ul in iulie. Ceea ce vreau sa spun este ca nu poti sa modifici data examenului in fiecare luna pentru ca suntem inca aproape copii, stam izolati si in situatia actuala incerta intri intr-un fel de depresie/letargie mult mai usor decat de obicei. Oricum, m-am trezit si eu in luna mai si am inceput sa ma pregatesc intens. Probabil ca ma voi putea pregati pana in iunie destul de bine, numai cu memoratul eseurilor am probleme, dar oricum o sa ma descurc.
Ai incercat sa rezolvi o varianta de BAC in masca? Eu da, chiar daca erau 20 de grade, tot trebuia sa imi scot masca de cateva ori si chiar nu imi aduceam aminte de cateva lucruri pe care le stiam foarte bine si cand m-am uitat la barem nu puteam sa cred cum am putut sa uit asa ceva. Pur si simplu nu ma puteam concentra.
Daca ar disparea complet virusul maine sau macar in iunie, si n-ar trebui sa port masca, eu as fi foarte bucuroasa sa dau BAC-ul.
Dar inainte de BAC mi se va lua temperatura. Fiind foarte nervoasa in asemenea situatii, din cauza caldurii, mastii, chiar si a hormonilor, se prea poate sa am temperatura peste 37 grade. Daca iau parasinus sau chiar paracetamol, cum am auzit ca unii o sa faca inainte de examen, o sa adorm cu capul pe foaie. Probabil ca eu sunt persoana pentru care sunt contraindicatiile de ameteala, somnolenta etc. Atunci mai bine ma da afara decat sa nu ma pot concentra deloc.
Mai vreau sa mentionez ca sunt eleva la un liceu care este considerat de ‘elita’ ( chiar au profesorii si elevii niste apucaturi elitiste pe care de obicei nu prea le suportam, dar asta nu mai conteaza). In ultimii trei ani am fost prima pe clasa (intr-a IX nu ma prea interesau notele), in clasa a X-a chiar am avut media 10. Daca s-ar echivala BAC-ul cu media generala pe patru ani, in cazul meu asta ar fi un pic mai mica decat media pe patru ani la mate, fizica si romana. Nu-mi pasa daca iau un pic mai multi BAC-ul, chiar daca au invatat la licee mai ‘slabe’, si au primit note bune mai usor. Este vorba de o situatie de exceptie si de o singura promotie. Pe elevii ca mine, cei de la scoli exigente cu note mari, nu ii protejati militand pentru sustinerea BAC-ului. Ne puteti proteja numai ca pe toti ceilalti, anuland examenele ca sa nu fim obligati sa ne expunem virusului. Si stiu, nu e obligatoriu sa ma duc la examen, dar stiti ca majoritatea ne vom duce oricum, chiar daca ne vor trimite acasa pentru ca temperatura noastra a depasit pragul de 37 de grade din diverse cauze si am facut drumul degeaba, chiar daca ne sufocam cu masca pe fata si nu ne putem concentra. Faptul ca vreau sa merg la facultate in toamna ma obliga destul de mult sa ma expun si sa-mi expun si familia.
Dacă nu te simti ok din cauza măștii poți să mergi în următoarea sesiune linistită. Ideea e ca nu ar trebui sa li se ia acest drept celor care totusi doresc sa sustina acest examen.
Si faptul ca iti pui in pericol familia ca mergi la bac. Pana la urma urmei si daca mergi la cumpărături si orice deplasare ce constituie părăsirea domiciliului poate insemna o posibilă contaminare. Nu doar examenul de bacalaureat. Eu am părinți care stau cate 8 ore pe zi cu masca pe față la muncă (unde nu își permit să greșească pentru ca orice greșeală ar putea fi suportată de către ei)și în momentul în care le-am spus faptul că nu aș putea sta cu masca aceea pe față atata timp , ei mi-au spus că acest lucru e deranjant la început dar te poti obișnui cu ea. Si purtându-o de fiecare dată când merg la magazin, am început să mă obișnuiesc cu ea.
La majoritatea facultatilor bune raman foarte putine locuri la buget dupa admiterea din iulie sau chiar deloc. Cum am scris mai sus, eu vreau sa merg la facultate si n-am sa risc sa stau acasa un an. Oricum, parintii nu m-ar lasa sa aleg varianta asta. Dar chiar daca tehnic eu iau decizia de a sustine BAC-ul in aceste conditii, asta nu inseamna ca nu sunt constransa sa aleg intre a ma expune si intre a risca sa nu intru la universitatea unde vreau. Eu cu greu suport masca, si ar putea sa am temperatura peste 37 de grade, dar sunt sanatoasa si chiar daca performanta mea ar putea sa scada, voi putea sa dau BAC-ul fara a risca mai mult decat ceilalti elevi si profesori sanatosi. Dar cei cu boli cronice ce sa faca? Sa le spui ca o sa mai aiba si o alta sesiune, poate in septembrie, poate anul viitor, arata clar aspectul discriminatoriu al acestor examene. Masurile luate de minister trebuie sa fie aplicabile la toti elevii, iar echivalarea ar fi o asemenea masura. Studiile arata ca intre mediile la matematica si romana si notele la EN sau la BAC diferenta este maxim de o nota, numai intre media generala si notele la examene diferenta e de mai multe note. Cei care vor neaparat sa sustina examenele sunt privilegiati fata de cei care sufera de boli cronice, de anxietate sau fata de fetele care vor fi pe ciclu sau la ovulatie, cand temperatura corpului poate sa fie chiar peste 37 de grade Celsius.
Poate eu sunt una dintre putinii in aceasta situatie, dar in orasul meu nu a fost inca anuntat niciun caz de imbolnavire. In municipiu, unde se afla si liceul meu, sunt mai multe cazuri. Deci parintii mei sunt destul de norocosi cand se duc la serviciu sau la cumparaturi, dar daca eu incep sa fac naveta, vor fi mult mai expusi decat pana acum. Am vazut ca se discuta si despre posibilitatea ca navetistii sa sustina probele in localitatea lor, dar inca nu a fost nimic anuntat oficial. Si oricum, pregatirea pentru BAC tot la liceul meu o sa fie…
Până la urmă urmei atât parerea mea cat si parerea ta, raman doar păreri și cam atât..
Nu știu câți din cei care au argumente precum ale tale vor sta închiși în casă si dupa 15 pana intr-o bună zi cand virusul o sa dispară.
Si după cum ne-am dat seama , virusul nu v-a dispărea peste noapte si noi suntem nevoiți să convietuim cu el. Sa respectăm toate normele de distanțare si asa mai departe. Dacă virusul v-a persista mai mulți ani de acum încolo, ce se v-a intampla ? O să stagneze tot ?Or sa stea toți cei care se plâng de susținerea BAC-ului închiși în casă ani de zile?
Comme on..
Iar echivalarea notelor ar fi fost relevantă dacă s-ar fi susținut examene naționale in fiecare an.
Din punctul meu de vedere echivalarea ar avantaja multi elevi care in mod normal la bac nu ar putea obține niste note decente și vor ajunge sa ocupe locurile la facultate celor care chiar si-au dat silința pentru acest examen. Noi, cei care ne dorim să îl susținem (Nu sunt singura) de ce să ni se ia dreptul????
Nu ar trebui sa ne mai plângem atât. “Generația de sacrificiu” …. Generația de sacrificiu a fost cea de la revoluție si oamenii care au fost in spitale de 3 luni si pana in momentul de fata, care sunt nevoiti sa poarte acele echipamente incomode din toate punctele de vedere ore întregi ( si ei iti garantez ca nu isi permit sa greșească ceva) … Ei nu se mai plâng că se pot contamina extrem de usor si pot transmite familiilor lor.. Nu se mai plâng de incomoditatea costumelor. Lor crezi ca nu le este frica?.. Noi am făcut depresie stând în casă unde majoritatea am avut tot confortul, inclusiv timp pentru noi si pentru invatat. La pregatire nu esti obligată să mergi. Iar temperatura corpului tau dacă depășește 37,3 grade, care este maximul admis.. Eu iti garantez ca te-ai simti rau.. Nu cred ca se va anula.
Spor la invatat si doresc tuturor celor care susțin BAC-ul anul asta să treacă cu bine peste toată această perioadă întunecată pentru ei si pentru toată omenirea de altfel.
Daca voi iesi din casa dupa 15 mai, voi face asta, cel putin timp de o luna, cu maxim doua persoane. Nu mai vreau sa intru in detalii legat de metodologia adoptata pentru a ne proteja in scoli, dar e mai mult decat sigur ca nu va fi aplicata pana la ultimul punct.
Nicaieri nu am pretins ca am fi a o generatie de sacrificiu. Dar nu ne poti compara cu medicii din spitale sau cu oamenii care mor de foamete sau de boli curabile. Nu ii ajut cu nimic daca eu sustin BAC-ul asta sau nu le fac niciun rau daca vreau echivalarea. Nu ne poti compara decat cu adolescentii aflati in situatia noastra, de exemplu cu cei din Rep. Moldova, Slovacia etc. (ca sa nu vin cu tari unde se dau examene in fiecare an, ca in Anglia). De fapt, pe medici cu siguranta i-am ajuta mai mult cu echivalarea decat cu sustinerea, indiferent de pret, a examenelor.
Asa cum se vor redeschide si alte institutii si oamenii pot merge in diferite locuri (cu masurile corespunzatoare) , asa se pot desfasura examenele si PENTRU CEI CARE ISI DORESC acest lucru. Cred si faptul ca unii se tem de acest virus, sau au motive de sanatate din prisma carora nu vor sa sustina examenul. Insa de ce sa li se ia sansa celor vor sa il sustina, si sa se avantajeze alti elevi care au obtinut o medie generala decenta doar datorita liceului in care s-au aflat, nu datorita muncii lor? (si sa fim realisti ca asta se intampla in multe licee din tara).
Daca s-ar fi sustinut anual examene nationale la materiile de bacalaureat din materia predata in anul respectiv, atat in liceele tehnologice cat si in cele teoretice, atunci situatia era cu totul alta si se putea pune problema mediei generale echivalata cu BAC-ul.
Daca tu vrei sa dai BAC-ul neaparat, poti sa-l dai in septembrie sau anul viitor. Cei ca tine, care continua sa insiste sa dam BAC-ul cu orice pret, sunt in minoritate. Nu este prea logic sa sacrificam majoritatea, inclusiv pe cei care n-au de ales deoarece sufera de astm, diabet, anxietate etc. Si in legatura cu masurile de siguranta, poti cauta videoul in care liderul USLIP Iasi explica de ce nu se pot/ nu se vor respecta aceste masuri.
Ok, aleg sa dau bacul in septembrie sau anul viitor chiar. Dar sa-l dam.. nu sa se echivaleze mediile
Mie nu mi se pare corect si nu sunt singura cu aceasta parere!
o zi buna!
Buna seara.orice numai sa trecem cu bine si cu sanatate.multumesc.
Nu spune nimeni nimic despre absolventii din promotiile anterioare care nu au luat bacalaureatul ( o proba, doua sau chiar trei); oare ei pot sustine examenul de bacalaureat la proba la care au fost declarati respinsi?
Aceasta generație este una de sacrificiu. Stres mare pe capul elevilor de a opta si a doisprezecea. Din păcate nu au nici șansa să se pregătească cum trebuie pentru acest examen. Școala on line e așa cum e…..in perioada 2-12 la unii elevi chiar le este frică să meargă la pregatire in școală….există riscul contactarii virusului…si implicit de a nu mai putea da examenul . 😪
Sa-si mai justifice si domnii profesori munca extraordinara depusa..pacat de toata generatia asta si evident de cele anterioare..sa nu mai zic de cele ce urmeaza, pentru bataia de joc pe care o numesc ei, cu mandrie de comunist..”scoala”!
Poate in al nouălea ceas își vor da seama de riscul la care vor fi supuși toți cei implicați direct sau indirect pentru a putea susține examenele (care oricum nu reflectă cunoștințele elevilor) și vor renunța!
Oare cu acesti bani nu se poate face altceva ?Sunt foarte multi elevi nevoiasi a caror parinti fac eforturi mari pentru a putea sa invete.
Se mai cheltuie niște bani. Nu-i problemă..
T♡M□♡♧O!!!
Este o intreaga nebunie si daca pana acum nu s a putut organiza el, ministerul, sa puna la dispozitie macar tablete si ore de pregatire on line obligatorii, ce asteptari avem pentru asa o miscare de forte?
In plus , nu s a luat in calacul organizarea orelor de pregatire pentru Bac in perioada 2- 12 iunie….
Parerea mea: va fi un haos si o dezorganizare de mari proportii si o expunere inutila atat a elevilor cate si a profesorilor…..la covid 19..
Dați dovadă de inconștiență! Nu este normal ca aceste examene să se desfășoare în situația în care ne aflăm!
Doua puncte din oficiu la bac; cel suplimentar sa fie pentru efortului fizic si psihic extraordinar, la care sunt expusi elevii in aceasta sesiune,