Ministerul Sănătății a finalizat instrucțiunile de administrare a testelor de salivă în școli și urmează să dea un comunicat pe această temă cel mai probabil în decursul zilei de vineri, a spus secretarul de stat Andrei Baciu, la conferința săptămânală de presă de la Ciolpani, pe tema măsurilor luate de autorități în pandemie. De asemenea, secretarul de stat Raed Arafat a spus că profesorii care refuză să-și testeze elevii pe motiv că se îmbolnăvesc de la ei vin, de fapt, cu un pretext. Baciu a completat că nu vede de ce un profesor care se îngrijește „cu dăruire” de educația elevilor săi ar refuza să facă acest lucru simplu, „care nu este un gest medical”.
- Amintim că două federații mari de profesori au transmis joi o adresă la Ministerul Educației în care spun că „aceste teste nu pot fi administrate preșcolarilor și elevilor de către salariații din învățământ, având în vedere riscul de contaminare la care aceștia pot fi expuși, în absența echipamentului special de protecție”. Este vorba de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”.
- Primele teste de salivă ar urma să ajungă în școli săptămâna viitoare, după ce Ministerul Educației a încheiat acordurile cadru pentru achiziționarea acestora prin negociere directă. În total, în școli vor ajunge 29,6 milioane din cele 70 de milioane de teste despre care autoritățile au spus că este nevoie ca elevii și personalul din școli să poată fi testat de două ori pe săptămână până la finalul semestrului I. Mai multe detalii aici.
„Procedura de testare în școli este, cred, finalizată, va fi dat un comunicat cred că în cursul zilei de astăzi. Prin această instrucțiune, pe care Ministerul Sănătății o face, definim cum se întâmplă lucrurile în teren, în realitate. Acest lucru se va face sub coordonarea direcțiilor de sănătate publică, împreună cu inspectoratele județene, iar testarea se va desfășura efectiv la școală. Toate aceste lucruri sunt detaliate astfel încât să se desfășoare în baza unei proceduri sistematice, toată lumea să facă la fel, iar cazurile pozitive vor fi dublate de o diagnosticare prin PCR sau test antigen tocmai pentru că asta este singura modalitate de diagnostic reală. Ce facem prin testarea de acest fel este mai degrabă o metodă de screening prin care încercăm să identificăm cazurile cât mai devreme, imediat ce acestea apar”, a spus Andrei Baciu.
Întrebat ce li se întâmplă profesorilor care nu vor să testeze elevii, el a răspuns: „Trebuie să vedem de ce refuză testarea mai întâi, adică o problemă bine încadrată este pe jumătate rezolvată… nu văd de ce să refuze”.
- Jurnaliștii din sală au explicat atunci că profesorii acuză posibilitatea de a se infecta, moment în care a intervenit Raed Arafat spunând că acestea sunt „pretexte”.
Baciu a continuat apoi ideea: „Pentru partea de utilizare o să venim cu toate informțaiile și o să le transmitem astfel încât să știe toată lumea ce are de făcut, nu este chestiune complexă, este o simplă procedură de testare, cred că aproape orice om din România a fost testat sau s-a testat. Trebuie să lucrăm sistematic ca să ajungem să avem cât mai puține cazuri de îmbolnăvire. Ideea este de a depista cazurile cât mai repede astfel încât să nu se îmbolnăvească și alți copii sau alți membri ai unității de învățământ”.
Raed Arafat intervine din nou și amintește că, pentru a ieși din pandemie, oamenii trebuie să arate solidaritate și să lucreze împreună. „Dacă interesul nostru este, într-adevăr, ca activitatea din școli să se deruleze în siguranță, va trebui un efort mic din partea tuturor ca să putem să reușim. Statul finanțează cu sume importante aceste teste și le pune la dispoziție, a rămas ca ele să fie administrate de cineva, ele nu necesită niciun act medical deosebit. Așa putem face ca școala să se desfășoare corect, așa că îndemnul meu este să lucrăm cu toții împreună, asta e important. Dacă la fiecare pas sunt unii care găsesc motive să nu facem acest pas, rezultatul final va fi că vom rămâne pe loc”, a spus Arafat.
Andrei Baciu a încheiat spunând „cu aceeași dăruire și atenție cu care profesorii se îngrijesc de educația copiilor, la fel ne putem îngriji și de această mică chestiune de sănătate care nu este un gest medical, este un simplu lucru pe care putem să-l facem fără riscuri suplimentare altele decât cele la care ne expunem în mod normal”.
Declarațiile, de la minutul 35:00, în video-ul de mai jos:
Citește și:
Baciu, Ministerul Sănătății: Pregătim o procedură, testele de salivă vor fi prelevate de la elevi și profesori de către cadrele didactice, în școlile în care nu există personal medical. Nu este o chestiune sofisticată
Testarea cu teste din salivă a copiilor de grădiniță, elevilor și a profesorilor să se facă acasă, pentru că cei pozitivi ar rămâne izolați, iar la școală s-ar putea continua cursurile – scrisoare deschisă către miniștrii Educației și Sănătății a Societății Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri
Testele de salivă nu pot fi administrate elevilor de către salariații din învățământ, având în vedere riscul de contaminare la care aceștia pot fi expuși – Sindicatele profesorilor
Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.