Echivalentul german al Bacalaureatului, Abitur, poate fi dat în momentul în care elevul se simte pregătit și, pe baza lui, se poate intra direct la facultate. Abitur este unul dintre exemplele de examene de final de liceu prezentate într-un „Ghid al profesorului” pentru examenul de Bacalaureat din România, ghid avizat de Ministerul Educației și realizat în cadrul proiectului PROF.
Potrivit prezentării citate, în Germania fiecare elev decide dacă dorește să dea Abitur, în funcție de nivelul de pregătire. Pe de altă parte, el este un examen-cheie pentru intrarea la facultate, pentru că asigură locul la studii superioare fără examen de admitere.
Ghidul menționează că există și alte certificate acordate înainte de Abitur:
- Hauptschulabschluss – diplomă de absolvire
- Realschulabschlus – calificare pentru inscrierea la școli profesionale
Acestea nu permit, însă, accesul direct la universitate.
Cum are loc alegerea materiilor și când se desfășoară Abitur? Potrivit ghidului citat:
- „Examenul Abitur se dă în ultimul an de școală, la patru sau cinci materii, în funcție de cursurile de bază și avansate urmate.
- Cursurile avansate se aleg în ultimii doi ani de liceu și sunt în număr de două sau trei, urmând să se facă intensiv timp de cinci ore pe săptămână.
- În ultimul an, elevii își mai aleg două subiecte, unul pentru scris și unul pentru oral.”
Citește și:
Bacalaureatul din Italia, Maturità – „nici pe departe un examen facil”, deși are o structură simplă / Prezentarea oferită în „Ghidul profesorului” pentru Bacalaureatul românesc
Examenul la care „doar 1 din 10 elevi reușește să obțină nota maximă” – Bacalaureatul în Franța, oferit de exemplu într-un „Ghid al profesorului” pentru Bacalaureatul românesc
Photo © Thomas Heß | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.