Bacalaureatul în Coreea de Sud. Ziua în care șantierele se opresc, avioanele nu decolează, băncile sunt închise

5.812 vizualizări
Bacalaureatul în Coreea de Sud
Liniște. Niciun pichamăr nu se aude de la șantiere, niciun avion nu decolează, chiar și băncile sunt închise în cea mai importantă zi a anului pentru elevii din Coreea de Sud. Așa descriu jurnaliștii BBC începutul zilei în care se susține Suneung sau College Scholastic Ability Tests (CSAT). Este echivalentul Bacalaureatului de la noi, pentru că este un examen național, iar pe baza Suneung elevii sunt admiși la universitate.

Bacalaureatul în Coreea de Sud

Examenul acesta este în fiecare an în a treia joi din luna noiembrie, după 12 ani de școală intensă.Pentru noi, Suneung este o foarte importantă poartă spre viitor” le-a spus Eun-suh, o tânără de 18 ani, jurnaliștilor englezi. “În Coreea, a merge la universitate este foarte important. Pentru asta ne pregătim timp de 12 ani, pentru această zi. Știu persoane care au dat acest examen și de 5 ori.”

Chiar și poliția se implică. Sute de agenți au fost trimiși în orașe pentru a-i ajuta pe viitorii studenți să ajungă la examen la timp, potrivit The Korea Herald.

Coreea de Sud are unii dintre cei mai educați locuitori din lume – 70% dintre cei cu vârsta între 25 și 34 de ani aveau studii superioare în 2017, potrivit OECD. În România, acest indicator este de doar 14,06%, potrivit Eurostat. Investiția masivă în educație a făcut din economia acestei țări, care era una dintre cele mai sărace din lume în 1960, potrivit Asiasociety.org, una dintre cele mai dezvoltate din lume în prezent. Coreea de Sud este al cincilea cel mai mare exportator de pe Glob, scrie Bloomberg. Națiunea high-tech este a 15-a cea mai competitivă economie din lume, potrivit World Economic Forum.

Concurența pe un loc la facultate este foarte mare. De exemplu, anul acesta s-au înscris la examen cu 11.397 de elevi mai mulți decât anul trecut. În total, au fost 595.924 de tineri, potrivit Ministerului Educației de la Seul. Lupta cea mare se dă pentru un loc în cele mai importante 3 universități: Seul, Korea și Yonsei, cunoscute sub acronimul SKY. Dar deși toți vor să ajungă acolo, doar mai puțin de 2% vor reuși, potrivit BBC.

Dacă vrei să fii recunoscut, dacă vrei să-ți împlinești visurile, trebuie să mergi la una dintre aceste trei universități” spune Eun-suh. “Toată lumea te judecă după nota pe care ai luat-o și după facultatea la care ai intrat”, mai spune ea.

Bacalaureatul în Coreea de Sud: părerea profesiorilor

Este o diferență uriașă între salariile oferite de conglomeratul numit “chaebol”, care înseamnă “clanul bogaților”, și care este format din LG, Hyundai, SK, Lotte și cel mai mare dintre toate: Samsung, și majoritatea celorlalți angajatori. Așa că studenții cred că performanța lor academică îi va duce spre joburi mai bine plătite.

Profesorul de sociologie de la Universitatea Yonsey (Y-ul din SKY) Lee Do-hoon spune celor de la BBC că “În fiecare an ziarele naționale scriu despre cât de mulți avocați, judecători și manageri din conglomeratele industriale sunt absolvenții acestor universități de prestigiu”.

Asta îi face pe oameni să se gândească: dacă merg la SKY, atunci pot lua un loc de muncă bun. De-asta atât de mulți studenți și părinții lor vor să meargă la aceste facultăți. Dar numărul de locuri de muncă și oportunitățile în aceste firme mari sunt de fapt foarte puține.”

Practic, nu-ți garantează nimeni un loc de muncă și cu atât mai mult nu-ți garantează nimeni un salariu bun. În august, de exemplu, șomajul a atins recordul ultimilor 8 ani, urcând la 4,2%, scrie CNBC. Este cel mai mare nivel de la criza din 2008 încoace.

Între timp, afacerea privată din jurul programelor de grădiniță, școală și after-school a devenit o industrie de 15,8 miliarde de dolari, o afacere pe care un raport din 2017 publicat în Tailor&FrancisOnline o lega de îndatorarea tot mai mare a familiilor, de săderea ratei nașterilor, pe măsură ce familiile sunt într-o competiție permanentă.

În 2016, 83,6% dintre copiii de cinci ani și 35,5% dintre cei de doi ani erau înscriși la grădinițe/creșe private, potrivit unui studiu făcut de Institutul pentru Îngrijirea Copilului și Educație din Coreea. În medie, coreenii de 15 ani care au susținut testele PISA, aveau deja 6,4 ani de cursuri în plus față de un adolescent din celelalte țări.

În afară de costurile pentru fiecare familie, presiunea care stă în permanență pe umerii acestor copii se pare că se reflectă direct în starea de satisfacție a lor. În raportul PISA mai mult de 20% dintre coreenii de 15 ani au spus că nu sunt mulțumiți cu viața lor, față de doar 4% câți au răspuns la fel în Olanda.

Și nu numai tinerii sunt nemulțumiți. Coreea de Sud are unele dintre cele mai lungi programe de lucru – mai mult de 20% dintre angajați petrec la birou/fabrică/instituție mai multe de 50 de ore pe săptămână. Aici este de altfel și a doua rată de sinucidere dintre țările membre OECD – 25,8 sinucideri la 100.000 de persoane în 2016. Într-un studiu recent 90% din 7.000 de respondenți au declarat că sunt stresați, iar un sfert au spus că sunt chiar foarte stresați. Guvernul coreean a început să atace aceste probleme cu programe finanțate serios. De exemplu, în 2016 a alocat 42,5 milioane de dolari prevenirii suicidului. Iar din 2012 a înființat un program național pentru depresie. Deocamdată, efectele încă nu se văd.

*Eun-suh a trecut examenul cu destule puncte ca să ajungă la universitate. Nu știm dacă la una din top 3 dar, potrivit BBC, aplică acum la facultatea de sociologie.

FOTO: pixabay.com


1 comment
  1. Coreea de Sud are unii dintre cei mai educați locuitori din lume – 70% dintre cei cu vârsta între 25 și 34 de ani aveau studii superioare în 2017, potrivit OECD. – de aia mananca caini si pisici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Copiii se simt singuri și izolați la școală, profesorii nu îi întreabă și nu discută cu ei despre problemele personale, spune Alina Sava, expert în Educație al Băncii Mondiale. Diriginții vor avea rol central în programul de reducere a abandonului școlar, vor fi formați să devină „coacher” pentru clasele lor și vor introduce date în SIIIR pentru care vor fi plătiți

„Copiii, când au fost întrebați dacă discută despre problemele lor personale cu cineva din școală, ei au spus că nu, ceea ce este foarte greu. Ne-am dat seama că ei…
Vezi articolul

Inspectoratul școlar București a anulat decizia de demitere a directoarei Cristina Sebastian de la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, dar nu o repune în funcție / Tribunalul: demiterea a fost o măsură „cu mult disproporționată față de gravitatea abaterilor”

Decizia de demitere a fostei directoare de la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București, Cristina Sebastian, a fost anulată de Inspectoratul școlar al Municipiului București (ISMB), așa cum…
Vezi articolul