Bacalaureatul va fi un examen diferențiat „în funcție de specificul fiecărui candidat”, a declarat noul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, la preluarea mandatului. Acesta a dat un exemplu în privința bacalaureatului profesional care ar trebui să permită accesul doar în universități tehnice. Cîmpeanu a mai spus că va exista și Bacalaureat clasic.
„Bacalaureatul să fie diferențiat în funcție de specificul fiecărui candidat, în funcție de dorințele lui de dezvoltare profesionale și personală, vor fi pe învățământ profesional care să îți permită accesul într-o universitate tehnică, nu în altfel de universitate, bacalureatul clasic și vom vedea…”, a declarat Sorin Cîmpeanu joi dimineața.
Noul ministru a mai spus că Bacalaureatul diferențiat „face parte din an treilea capitol, probleme cronice” și că „un Bacalaureat diferențiat este absolut necesar. Rutele de evoluție educațională și profesională trebuie să fie diversificate, complete și deschise. Pentru a avea aceste rute trebuie să ai un bacalaureat diferențiat”.
Reamintim că introducerea Bacalaureatului diferențiat este inclusă în Programul de Guvernare al guvernului Cîțu.
Și acum BAC-ul este diferențiat, subiectele fiind diferite de la un profil la altul, iar legea educației prevede și ea de 9 ani un alt tip de diferențiere, care este prorogată însă permanent.
Foto: gov.ro
4 comments
Este exprimare greșită. Este vorba de absolvenții profilului tehnologic.
Cei de la scoala profesionala nu dau bacalaureat, merg direct la meserie.
Facultățile de prestigiu de la Universitatea Politehnica, dacă nu chiar toate, organizează examen cu probe scrise. Nu poți refuza dreptul unui absolvent de la profilul tehnologic de a se înscrie la Mecanica, Tehnologia construcțiilor de mașini și altele asemenea. Ei dau bac la matematica(M2, nu M1 precum cei de la real) și posibil și la fizica același nivel. Deci cel puțin teoretic ar trebui sa facă fata sa între prin examen la una din facultățile de mai sus.
Dar repet, a te înscrie la examen, nu înseamnă că îl și treci.
E dreptul fiecărui politician sa emită supoziții, intenții… unele pertinente, altele nerealiste. Este însă obligația societății civile, a comunităților profesionale și științifice de a contracara aberațiile… Deci , este în puterea noastră să ne decidem viața, mereu, nu numai o data da 4 ani, la alegeri…
Sa facă și doctorate diferențiate: de tip Ponta, pentru politicieni, respectiv clasice, pentru fraieri. Iar cei care primesc abilitarea sa primească automat și bacul.
Imi si imaginez un absolvent de BAC low level avand acces la Electronica si Automatica….dar in niciun caz la Agronomie sau la ASE.
Acolo e nevoie de multa carte!
Diferentierea trebuie produsa, dar un elev care opteaza pentru un astfel de BAC trebuie limitat in a urma orice facultate.
Cum e posibil sa iti bati joc de titulatura de inginer acceptand astfel de trucuri?