Bacalaureat obligatoriu la Matematică pentru toate specializările, în Franța, din 2026, anunță ministra Educației

113 vizualizări
Anne Genetet / Foto: captură Youtube.com
O nouă probă anticipată de Bacalaureat la Matematică va deveni obligatorie pentru toți liceenii din Franța începând cu 2026, potrivit unui anunț făcut recent de ministra Educației, Anne Genetet. Această probă va avea loc la finalul clasei a XI-a, ca examenul la Limba franceză, și va conta pentru calcularea notei finale la Bacalaureat, scrie Le Parisien.

„Cum putem forma cetățeni liberi în secolul XXI fără să le oferim o cultură științifică și matematică comună, încă o dată, așa cum o facem pentru limba franceză?” – a declarat Anne Genetet, subliniind rolul esențial al matematicii în formarea elevilor.

Această nouă probă va debuta în iunie 2026, iar nota obținută va contribui la examenul final de Bacalaureat începând cu sesiunea din 2027.

Proba va avea două variante distincte: una pentru elevii care aleg Matematica drept „specialitate”, adică la care oricum dau examen cu pondere în nota finală și o alta pentru cei care studiază această disciplină doar ca parte a trunchiului comun.

Conform Le Parisien, detaliile legate de durată, coeficient și conținutul specific al noii probe nu au fost încă dezvăluite de Ministerul Educației.

Decizia vine pe fondul eforturilor de a crește nivelul de competențe matematice al elevilor francezi, după ce s-a constatat o scădere în ultimii ani, mai ales în urma reformei „specialităților” din 2021.

Anne Genetet a explicat că această probă are „o valoare simbolică importantă” și este esențială pentru a reface legătura dintre toți elevii și matematica, indiferent de traiectoria lor educațională.

Edupedu.ro a scris în luna iulie 2022 despre introducerea unui curs de matematică simplificată, începând cu anul școlar 2022-2023, pentru elevii francezi care nu aleg matematica ca „specialitate”.

  • Acest curs, de 1,5 ore pe săptămână, este atașat trunchiului comun și include elemente precum statistica, probabilitățile și analiza datelor, având ca scop să ofere elevilor o bază utilă în viața profesională și socială. Reforma urmărea să împace elevii cu matematica și să evidențieze importanța acesteia în lumea contemporană.
Citește și:
Matematica redevine obligatorie la liceu în Franța, din 2023, după schimbările succesive din ultimii trei ani. „Trebuie promovată egalitatea fete-băieți” în științe, susține Ministerul Educației de la Paris
Franța reintroduce oficial ore de matematică la liceu, după ce autoritățile din Educație au observat că elevii nu o mai aleg la Bacalaureat după reforma din 2019 care o făcuse opțională / Cronologia propunerilor din ultimele luni
Discuții despre reintroducerea matematicii în trunchiul comun la liceu, în Franța, după ce a devenit materie opțională la reforma bacalaureatului din 2019. Ministrul francez al Educației: Toți elevii să aibă o mai mare „cultură matematică”
Ministrul francez al Educației: Țara noastră are nevoie de oameni de știință și de ingineri / Blanquer propune o dezbatere privind reforma Matematicii la liceu, după un declin al acesteia, într-o scrisoare către inspectori, directori și profesori
Specialiștii francezi propun reintroducerea în trunchiul comun a „Matematicii pentru toți”, accesibilă liceenilor, după ce disciplina a devenit opțională în 2019 și Ministerul a constatat o scădere abruptă a rezultatelor – raport

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Deschiderea școlilor și grădinițelor se face indiferent de incidența la nivel de localitate, când cel puțin 60% din angajații școlii sunt vaccinați. Cîmpeanu: Singurul criteriu care se adaugă ordinului comun e rata de vaccinare din școală

Luni se deschid fizic școlile și grădinițele de stat și private cu cel puțin 60% dintre angajați vaccinați, fără să mai conteze rata de infectare din localitate. Ministrul Educației a…
Vezi articolul

FOTO Protest la Ministerul Educației, unde în jur de 20 de personalități ale societății civile i-au cerut miercuri demisia lui Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat. Printre cei prezenți s-au aflat decanul Cristian Preda, regizorul Tudor Giurgiu, Lidia Bodea, Oana Gheorghiu. O singură televiziune a trimis echipă la protest / Protestatarii au anunțat că vin în fiecare zi până pleacă Cîmpeanu

Protest la Ministerul Educației, unde în jur de 20 de persoane au cerut miercuri, 28 septembrie 2022, demisia lui Sorin Cîmpeanu în urma anchetei jurnalistice care arată că acesta a…
Vezi articolul