Bacalaureat nou tehnologic și posibil examen de trecere din clasa a X-a în a XI-a, anunțate de Andronescu – HotNews.ro

5.118 vizualizări
Ecaterina Andronescu / Inquam Photos – Raul Stef
Bacalaureatul s-ar putea schimba, pentru a introduce un tip de BAC care să le dea acces elevilor la şcolile postliceale, a declarat din nou Ecaterina Andronescu, de data aceasta într-un interviu pentru HotNews.ro. Aceasta a anunțat că nu renunță la repartizarea computerizată a elevilor la liceu. O noutate pe care ar putea-o aduce legea educației la care Andronescu lucrează este o evaluare pentru trecerea de la clasa a X-a la a XI-a.

“Poate să gândim o trecere de la clasa a X-a la a XI-a, pentru că trece de la învăţământ obligatoriu la învăţământul… dar până atunci o să devină tot liceul învăţământ obligatoriu. Poate nişte evaluări intermediare ar trebui”, a declarat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu. Într-un interviu acordat HotNews.ro, ministrul a spus că nu modifică admiterea la liceu. “Să declanşăm examen de admitere în liceu mi se pare absolut de neacceptat”, a afirmat aceasta.

În ceea ce privește examenul de Bacalaureat, Andronescu a afirmat că va rămâne un bacalaureat “naţional” pentru acces la universitate, “dar la liceele tehnologice, unde promovarea este mică, să gândim pentru absolvenţii lor un Bac diferenţiat. Cine vrea să se înscrie la un bacalaureat naţional, dacă se simte în stare promovează Bac-ul naţional, are acces în universitate. Cine nu se simte în stare să susţină un bacalaureat naţional să susţină un bacalaureat tehnologic sau profesional şi să aibă acces doar în şcoala postliceală”.

Amintim că bacalaureatul profesional este o idee mai veche a Ecaterinei Andronescu. În 2012, la cel mai recent mandat al său de ministru, susținea același BAC profesional, atunci promovat printr-un proiect de lege. Andronescu a amenințat atunci că guvernul va da ordonanță de urgență pentru a trece acest tip de bacalaureat, dacă parlamentarii întârzie votul. Detalii aici și aici

Foto: Inquam Photos – Raul Stef

Citește și:


1 comment
  1. Scolile postliceale nu fac parte din invatamantul universitar si potrivit legii absolventii de liceu se pot inscrie si pot finaliza studiile scolilor postliceale fara sa aiba diploma de BAC !
    Gargara la nesfarsit in loc de masuri de restructurare necesare,: schimbarea efectivului la slase, invatatrea pe grupe la specialitati, dotarile laboratoarelor pentru liceele tehnologice , salarizarea corespunzatoare a profesorilor, care sa permita o evaluare a muncii lor. Atat timp cat un profesor este platit cu salariu de femeie de serviciu din primarie, sa nu indrazniti sa cereti calitate !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Senatorul Ștefan Pălărie, inițiatorul legii depolitizării numirii directorilor interimari, reintoarsă de Iohannis: România educată … mai încolo, nu astăzi / O decizie politică de a ține captive școlile în mâinile filialelor politice de județ

Senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie, inițiatorul legii care prevedea ca directorii interimari din școli să nu mai fie numiți politic, a reacționat la decizia președintelui Klaus Iohannis de a o întoarce…
Vezi articolul

Ministerul Educației: Matematică este percepută, în general, de elevi ca aridă, neprietenoasă și fără utilitate practică – recunoaște instituția pentru prima dată într-un document oficial

Matematica este percepută, în general, de elevi ca fiind aridă, neprietenoasă și fără utilitate publică, potrivit unui document al Ministerului Educației publicat în Monitorul Oficial. Informația apare în nota de…
Vezi articolul

SNSPA marchează 26 de ani de când a fost lansat Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, de către președinții Emil Constantinescu și Bill Clinton, în Piața Universității / Peste 3600 de tineri români au beneficiat până în prezent de sprijin prin bursele Fulbright

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) marchează 26 de ani de la momentul lansării Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, “un reper esenţial al reformării…
Vezi articolul

EXCLUSIV Propunerile UDMR pentru o nouă lege a Educației: Bacalaureat de două tipuri, panouri bilingve în toate școlile cu predare în limba minorităților, profesorii să dea teme o dată la 2 ore ale disciplinei

UDMR vine cu propriile propuneri pentru o nouă lege a educației și se declară deschisă negocierilor cu Guvernul PSD pentru introducerea acestora, de către Ecaterina Andronescu, în una din cele…
Vezi articolul