Bacalaureatul s-ar putea schimba, pentru a introduce un tip de BAC care să le dea acces elevilor la şcolile postliceale, a declarat din nou Ecaterina Andronescu, de data aceasta într-un interviu pentru HotNews.ro. Aceasta a anunțat că nu renunță la repartizarea computerizată a elevilor la liceu. O noutate pe care ar putea-o aduce legea educației la care Andronescu lucrează este o evaluare pentru trecerea de la clasa a X-a la a XI-a.
“Poate să gândim o trecere de la clasa a X-a la a XI-a, pentru că trece de la învăţământ obligatoriu la învăţământul… dar până atunci o să devină tot liceul învăţământ obligatoriu. Poate nişte evaluări intermediare ar trebui”, a declarat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu. Într-un interviu acordat HotNews.ro, ministrul a spus că nu modifică admiterea la liceu. “Să declanşăm examen de admitere în liceu mi se pare absolut de neacceptat”, a afirmat aceasta.
În ceea ce privește examenul de Bacalaureat, Andronescu a afirmat că va rămâne un bacalaureat “naţional” pentru acces la universitate, “dar la liceele tehnologice, unde promovarea este mică, să gândim pentru absolvenţii lor un Bac diferenţiat. Cine vrea să se înscrie la un bacalaureat naţional, dacă se simte în stare promovează Bac-ul naţional, are acces în universitate. Cine nu se simte în stare să susţină un bacalaureat naţional să susţină un bacalaureat tehnologic sau profesional şi să aibă acces doar în şcoala postliceală”.
Amintim că bacalaureatul profesional este o idee mai veche a Ecaterinei Andronescu. În 2012, la cel mai recent mandat al său de ministru, susținea același BAC profesional, atunci promovat printr-un proiect de lege. Andronescu a amenințat atunci că guvernul va da ordonanță de urgență pentru a trece acest tip de bacalaureat, dacă parlamentarii întârzie votul. Detalii aici și aici
Foto: Inquam Photos – Raul Stef
Citește și:
- Ecaterina Andronescu anunță o nouă revoluție în educație: Bacalaureatul profesional
- EXCLUSIV Propunerile UDMR pentru o nouă lege a Educației: Bacalaureat de două tipuri, panouri bilingve în toate școlile cu predare în limba minorităților, profesorii să dea teme o dată la 2 ore ale disciplinei
- Raportul prezidențial România Educată: Bacalaureat aplicat și licență profesională, printre propunerile președintelui
1 comment
Scolile postliceale nu fac parte din invatamantul universitar si potrivit legii absolventii de liceu se pot inscrie si pot finaliza studiile scolilor postliceale fara sa aiba diploma de BAC !
Gargara la nesfarsit in loc de masuri de restructurare necesare,: schimbarea efectivului la slase, invatatrea pe grupe la specialitati, dotarile laboratoarelor pentru liceele tehnologice , salarizarea corespunzatoare a profesorilor, care sa permita o evaluare a muncii lor. Atat timp cat un profesor este platit cu salariu de femeie de serviciu din primarie, sa nu indrazniti sa cereti calitate !