Bacalaureat diferențiat și posibilitatea de înscriere în clasa a IX-a, cerute de elevii și profesorii de la singurul liceu pentru elevi cu nevoi speciale din Craiova

7.677 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Elevii de clasa a XII-a și cadrele didactice de la Liceul Tehnologic Special „Beethoven” din Craiova, singurul liceu din județ care se adresează elevilor cu cerințe educaționale speciale, doresc să susțină un bacalaureat diferențiat. Elevii învață după aceeași programă ca a învățământului de masă, motiv pentru care înregistrează promovabilitate zero la examenul de bacalaureat, spun profesorii, potrivit TVR Craiova

Ministrul Educației a anunțat recent că liceele cu promovabilitate zero la Bacalaureat pot organiza doar învățământ seral și școală profesională, fără înscrieri în clasa a IX-a.

Liceul “Beethoven” din Craiova n-are absolvenți de bacalaureat, dar doi elevi au fost acceptați la Universitatea Glasgow, potrivit unui articol din Libertatea, din 2018. Încă de atunci, profesorii solicitau Ministerului Educației bacalaureat diferențiat, însă fără niciun rezultat.

Cadrele didactice și Inspectoratul Școlar Dolj au făcut demersuri la Ministerul Educației pentru ca şi în anul școlar 2024-2025 să se facă înscrieri în clasa a IX-a. 

„Prioritățile sistemului educațional sunt de a oferi școlarizare tuturor elevilor și șanse egale tuturor elevilor. Vom face pe lângă Ministerul Educației toate demersurile, astfel încât și acest liceu să primească plan de școlarizare pentru anul următor și să fie considerată o excepție de la legislația în vigoare”, a declarat Daniel Ion, inspectorul școlar general al județului Dolj, pentru TVR Craiova.

S-au făcut demersuri la Ministerul Educației pentru ca acești copii cu multiple deficiențe să susțină un bacalaureat diferențiat, dar procedura încă nu a fost instituită.

„Am făcut demersuri pentru elaborarea unei proceduri, însă, deocamdată, la nivelul Ministerului, nu am obținut această procedură de bacalaureat diferențiat. Prin legea învățământului, aprobată în vara anului trecut, a fost recunoscută ca limbă de studiu limbajul semnelor. Asta e tot ce s-a putut face din punct de vedere legislativ”, a spus Lucia Daniela Stanciu, director Liceul Tehnologic Special „Beethoven”. 

„Trebuiau introduse ore în limba semnelor române pentru a putea să susțină, așa cum este firesc, bacalaureatul în limba semnelor române. La clasele de liceu nu sunt prevăzute astfel de ore. Cu siguranță, când vor exista aceste ore de limba semnelor române și se va putea susține, așa cum este absolut firesc, examenul de bacalaureat în acest limbaj, atunci cu siguranță vor exista și promovați”, a declarat profesoara Filomela Salahoru.

La liceul tehnologic special Beethoven din Craiova învață 196 de elevi cu multiple dizabilități.

  • Edupedu.ro a făcut o solicitare la Ministerul Educației în care a cerut informații despre numărul liceelor speciale din țară aflate în aceeași situație și ce măsuri va lua ministerul pentru a asigura dreptul la educație și șanse egale pentru elevii cu nevoi speciale. Când vom primi răspunsul, îl vom publica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Șeful Institutului Cercetare Aerospațială – INCAS, trimis în judecată de DNA pentru că ar fi păgubit instituția cu 21 milioane de lei / Ministerul Cercetării a anunțat suspendarea lui Cătălin Nae din funcție, după care a șters anunțul

Procurorii DNA l-au trimis marți în judecată pe Cătălin Nae, directorul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” – INCAS București, pe care îl acuză de abuz în…
Vezi articolul
Joi, 30 septembrie 2021, de la ora 15:30 la 17:30, dezbaterea "Adolescența fără filtre: importanța încrederii în sine în era social media" organizată de Edupedu.ro și Dove

Eveniment online Edupedu.ro - Dove

Dezbatere online – Ministrul Cîmpeanu: Decizia de menținere a școlilor deschise a fost luată în unanimitate, exclusiv de către persoane cu competențe medicale / Urmărește discuțiile despre impactul social media în evoluția școlară a adolescenților

Încrederea în sine a unui elev adolescent, în era social media și în contextul în care peste 167.000 de elevi fac astăzi școala online, este supusă presiunii “digitale”? Unde se…
Vezi articolul

Mai multe tipuri de diplome și atestate, recunoscute printr-un nou acord de recunoaștere reciprocă a diplomelor și titlurilor științifice, pregătit între România și Republica Moldova

Atestatele de studii medii de cultură generală eliberate în Republica Moldova, studiile universitare de scurtă durată și diplomele și certificatele obținute la absolvirea studiilor postuniversitare vor fi recunoscute printr-un nou…
Vezi articolul

Premiul Nobel pentru Pace 2022: Lupta pentru drepturile omului a dus distincția la Ales Bialiatski din Belarus și la două organizații pentru democrație. Cei 918.000 de euro se împart în mod egal

Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2022 este acordat avocatului pentru drepturile omului Ales Bialiatski din Belarus, organizației ruse pentru drepturile omului Memorial și organizației ucrainene pentru drepturile omului Center…
Vezi articolul