Bacalaureat diferențiat și posibilitatea de înscriere în clasa a IX-a, cerute de elevii și profesorii de la singurul liceu pentru elevi cu nevoi speciale din Craiova

7.709 vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Elevii de clasa a XII-a și cadrele didactice de la Liceul Tehnologic Special „Beethoven” din Craiova, singurul liceu din județ care se adresează elevilor cu cerințe educaționale speciale, doresc să susțină un bacalaureat diferențiat. Elevii învață după aceeași programă ca a învățământului de masă, motiv pentru care înregistrează promovabilitate zero la examenul de bacalaureat, spun profesorii, potrivit TVR Craiova

Ministrul Educației a anunțat recent că liceele cu promovabilitate zero la Bacalaureat pot organiza doar învățământ seral și școală profesională, fără înscrieri în clasa a IX-a.

Liceul “Beethoven” din Craiova n-are absolvenți de bacalaureat, dar doi elevi au fost acceptați la Universitatea Glasgow, potrivit unui articol din Libertatea, din 2018. Încă de atunci, profesorii solicitau Ministerului Educației bacalaureat diferențiat, însă fără niciun rezultat.

Cadrele didactice și Inspectoratul Școlar Dolj au făcut demersuri la Ministerul Educației pentru ca şi în anul școlar 2024-2025 să se facă înscrieri în clasa a IX-a. 

„Prioritățile sistemului educațional sunt de a oferi școlarizare tuturor elevilor și șanse egale tuturor elevilor. Vom face pe lângă Ministerul Educației toate demersurile, astfel încât și acest liceu să primească plan de școlarizare pentru anul următor și să fie considerată o excepție de la legislația în vigoare”, a declarat Daniel Ion, inspectorul școlar general al județului Dolj, pentru TVR Craiova.

S-au făcut demersuri la Ministerul Educației pentru ca acești copii cu multiple deficiențe să susțină un bacalaureat diferențiat, dar procedura încă nu a fost instituită.

„Am făcut demersuri pentru elaborarea unei proceduri, însă, deocamdată, la nivelul Ministerului, nu am obținut această procedură de bacalaureat diferențiat. Prin legea învățământului, aprobată în vara anului trecut, a fost recunoscută ca limbă de studiu limbajul semnelor. Asta e tot ce s-a putut face din punct de vedere legislativ”, a spus Lucia Daniela Stanciu, director Liceul Tehnologic Special „Beethoven”. 

„Trebuiau introduse ore în limba semnelor române pentru a putea să susțină, așa cum este firesc, bacalaureatul în limba semnelor române. La clasele de liceu nu sunt prevăzute astfel de ore. Cu siguranță, când vor exista aceste ore de limba semnelor române și se va putea susține, așa cum este absolut firesc, examenul de bacalaureat în acest limbaj, atunci cu siguranță vor exista și promovați”, a declarat profesoara Filomela Salahoru.

La liceul tehnologic special Beethoven din Craiova învață 196 de elevi cu multiple dizabilități.

  • Edupedu.ro a făcut o solicitare la Ministerul Educației în care a cerut informații despre numărul liceelor speciale din țară aflate în aceeași situație și ce măsuri va lua ministerul pentru a asigura dreptul la educație și șanse egale pentru elevii cu nevoi speciale. Când vom primi răspunsul, îl vom publica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un elev victimă a bullyingului unui coleg și-a reclamat agresorul și a obținut daune de 3.000 de lei / Instanța: Copiii se cred „cool” dacă râd sau îi batjocoresc pe alţii, dar sănătatea psihică a unui copil este vitală pentru creşterea şi dezvoltarea acestuia indiferent de vârstă

Un incident între doi elevi de liceu a fost recunoscut ca bullying de Judecătoria Oradea. Pentru acest comportament, care a dus și la loviri repetate, prima instanță a impus agresorului…
Vezi articolul

FSE „Spiru Haret” va demara proteste dacă nu se revine asupra cifrelor de școlarizare, care „vor duce la creșterea abandonului școlar”

„Cifrele de școlarizare trimise către inspectorate vor conduce la creșterea abandonului școlar”, iar dacă ministerul Educației „nu va reveni asupra actului normativ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” va demara…
Vezi articolul

Mircea Miclea, avertisment cu privire la securizarea datelor sensibile ale tuturor elevilor din România: Este neclar cine gestionează portofoliul personal educațional al elevului, menținut în proiectul legii educației, dar care va avea și formă electronică. Dacă nu sunt securizate aceste date, cariera oricui poate fi distrusă uitându-te la portofoliu

Toți copiii din România vor avea începând de anul viitor, obligatoriu, o evaluare de profil extrem de minuțios întocmită, începând de la grădiniță și care va fi menținută “activ” și…
Vezi articolul