Bacalaureat de toamnă 2024. Peste 2600 de candidați au lipsit la prima probă scrisă, de limba română / 25 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă

0 vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Peste 2600 de candidați înscriși la Bacalaureatul de toamnă 2024 au lipsit la prima probă scrisă, de luni, 19 august, cea la limba și literatura română, anunță Ministerul Educației. 25 de candidați au fost eliminați pentru că au încercat să copieze. Rata de participare a fost de 84,7%, transmite Ministerul.

“La proba E.a) – Limba și literatura română, prima din această serie, au fost prezenți 14.853 de candidați din totalul celor 17.541 de candidați înscriși pentru a o susține, rezultând o rată de participare de 84,7%”, transmite Ministerul Educației în comunicatul de presă.

Nu s-au prezentat 2.663 de candidați, iar 25 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă, număr similar cu anul trecut. “În funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, în urma solicitărilor exprese, numărul candidaților prezenți la fiecare probă diferă (cu alte cuvinte, cei peste 33.600 de candidați înscriși susțin examenul integral sau parțial)”, mai precizează Ministerul.

Calendarul probelor din zilele următoare:
  • 20 august: Proba obligatorie a profilului – proba E.c)
  • 21 august: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d)
  • 22 august: Limba și literatura maternă – proba E.b).

Afișarea primelor rezultate, anonimizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR)va avea loc luni, 26 august, până la ora 12:00. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format standard, cât și electronic. În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip prin intermediul căreia își exprimă acordul informat privind faptul că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială (prin creștere sau descreștere).

Rezultatele finale vor fi comunicate vineri, 30 august.

Informații de context

Peste 33.600 de candidați s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației. Dintre aceștia, aproape două treimi (65,47%) sunt din promoția curentă.

„Conform datelor furnizate de inspectoratele școlare județene, din totalul celor înscriși, peste 22.000 de candidați provin din promoția anului 2024, în timp ce peste 11.500 de candidați privind din promoțiile anterioare”, scrie instituția în anunț.

Potrivit datelor analizate de Edupedu.ro, este cel mai mic număr de candidați înscriși din promoțiile trecute și curentă din ultimii 20 de ani cel puțin. Anul trecut au fost 33.974 de candidați, în 2022 au fost 34.823, iar în anul 2004 – 33.724.

Este de asemenea și cel mai mic număr de candidați înscriși doar din promoția curentă din ultimii 20 de ani: peste 22.000, după cum transmite Ministerul Educației, care rotunjește numerele din comunicatul oficial. Vezi aici tabelul cu candidații înscriși la Bacalaureatul de toamnă 2020 – 2024.

Rata de promovare la examenul de Bacalaureat 2024 a fost de 76,4% înainte de contestații, potrivit rezultatelor anunțate de Ministerul Educației luni, 8 iulie. Este cea mai mare rată de promovare din ultimii 14 ani, potrivit datelor Ministerului Educației. Concret, 99.371 de candidați au fost declarați „reușiți” la această sesiune, 95.112 candidați din promoția curentă, respectiv 4.259 din promoțiile anterioare.

Creșterea ratei de promovare, cea mai mare din ultimii 15 ani la examenul de Bac, vine în contextul în care surse din Minister și din inspectorate județene au declarat pentru Edupedu.ro că, la solicitarea ministrului PNL Ligia Deca, cu o săptămână înainte de Bacalaureat, ar fi fost aduși în Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație profesori din exterior pentru a vedea subiectele secretizate, iar experților care au conceput subiectele li s-ar fi transmis de către directorul Marian Șuță să le arate subiectele, pentru a verifica dacă elevii din rural iau 5 „pentru a nu se mai întâmpla dezastrul de la simulare“. Ligia Deca a negat acuzațiile: La nivelul conducerii ministerului nu a existat niciodată o interferență cu procesul firesc de elaborare a subiectelor.

O analiză Edupedu.ro arată că a fost cea mai mare rată de promovare din ultimii 15 ani la Bacalaureat 2024 pentru elevii care provin din rural, înainte de contestații. 6 dintre ei au media 10.

Citește și:

ULTIMA ORĂ Subiecte și bareme de corectare Limba română Bacalaureat de toamnă 2024, publicate de Ministerul Educației: eseu de 400 de cuvinte despre poezia lui Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu, la uman. Bacovia și Eminescu – la real

Bacalaureat de toamnă. Profesoara de limba română Adelina Beldugan: Subiectul are o dificultate medie spre ridicată, având în vedere partea a III-a – poezia lui Mihai Eminescu sau George Bacovia / Sfaturi pentru BAC 2025
Rezultate finale Bacalaureat 2024. Rata de promovare 78,2%, o creștere cu aproape 3 puncte față de anul trecut și cele mai bune rezultate din ultimii 15 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii pot decide cu câte note încheie media anuală, după eliminarea obligativității tezei, propune ministerul Educației / Trebuie să aibă anual cel puțin trei note peste numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ, potrivit unei propuneri aduse ROFUIP, în urma schimbării structurii anului școlar -Surse

Noua structură a anului școlar din toamna aceasta în 5 module și 5 vacanțe, dar și eliminarea obligativității tezelor (care erau evaluări semestriale scrise) aduc modificări în modul de calculare…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Greșeală descoperită de un profesor în corectura digitalizată a grilelor de la simularea Evaluării Naționale 2024: Elevi cu punctaje diferite acordate de cei doi evaluatori la același item și acceptate de platformă, care a făcut media notelor / Mihaela Popa: Platforma trebuie să aibă un filtru la grilă, care să nu permită trecerea peste o greșeală umană

Platforma digitalizată a Ministerului Educației prin care au fost corectate lucrările elevilor de clasa a VIII-a la simularea Evaluării Naționale 2024 a permis înregistrarea de punctaje diferite acordate de către…
Vezi articolul