Elevii maghiari vor avea pentru prima dată subiecte diferențiate la limba română la examenul de Bacalaureat 2025, dar această regulă se aplică doar pentru candidații din seria curentă, care au învățat după noua programă de examen la Limba și literatura română pentru școlile și secțiile cu predare în limba maghiară, aprobată în august 2024, potrivit unei adrese a Inspectoratului Școlar Județean Mureș.
- Informarea IȘJ Mureș vine în contextul adresei Ministerului Educației și Cercetării nr. 630/DGEPIP/18.02.2025.
Astfel, referitor la Examenul național de bacalaureat 2025 – susținerea probei scrise la Limba și literatura română, având în vedere adresa MEC nr. 630/DGEPIP/18.02.2025, înregistrată la I.Ș.J. Mureș cu nr. 151/18.02.2025, vă comunicăm că proba obligatorie E a) din cadrul examenului național de bacalaureat 2025, la Limba și literatura română, pentru elevii proveniți din școlile cu predare în limba maghiară, se susține astfel:
- Candidații proveniți din anii anteriori anului școlar 2024-2025 susțin proba conform programei de examen aprobate prin OMEN nr. 4923/29.08.2013.
- Candidații proveniți din școlile și secțiile cu predare în limba maghiară din seria curentă susțin proba conform programei de examen pentru disciplina Limba și literatura română pentru școlile și secțiile cu predare în limba maghiară, aprobate prin OME nr. 6177/22.08.2024, în funcție de filieră, profil, specializare, după caz, potrivit IȘJ Mureș.
DOCUMENT Adresa Inspectoratului Școlar Județean Mureș despre Bacalaureat 2025 pentru elevii proveniți din școlile cu predare în limba maghiară
Informații de context despre proba de proba de limba și literatura română de la Bacalaureat susținută de elevii din școlile și secțiile cu predare în limba maghiară
Edupedu.ro a scris în iulie 2024 despre „discriminarea gravă la Bacalaureatul de limbă română în județul Cluj”, mai precis la proba de limba și literatura română susținută și de elevii de etnie maghiară, acuzau peste 600 de părinți și elevi majori, într-o petiție online adresată Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
CNCD a exprimat atunci recomandări în acest sens și afirma că, pentru elevi cu situații diferite, este nevoi de măsuri diferite de evaluare, pentru a preveni discriminarea, iar situația diferită a elevilor aparținând minorităților este recunoscută de autoritățile române.
Preşedintele CJ Harghita a anunțat pe 16 octombrie 2024 că, prin intermediul unui cabinet de avocatură, elevii maghiari care nu au reuşit să obţină notă de trecere la limba şi literatura română vor acţiona Ministerul Educaţiei în instanţă pentru obţinerea de daune morale şi materiale.
Acesta a făcut referire şi la o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit căreia limba română trebuie predată minorităţilor după programe şi manuale speciale, iar Ministerul Educaţiei nu şi-a îndeplinit această obligaţie, motiv pentru care copiii maghiari sunt discriminaţi în modul în care învaţă limba română.
Ministerul Educației a publicat pe 30 august 2024 noile programe la Limba română pentru școlile și secțiile cu predare în limba maghiară, pe baza cărora se elaborează subiectele pentru examenul de bacalaureat 2025, conținuturile pentru elevii de la filierele teoretică, tehnologică și vocațională.
Modelele de subiecte pentru proba de limba română cu subiecte diferite în premieră pentru candidații de etnie maghiară, de la examenul de Bacalaureat 2025, au fost publicate de Ministerul Educației pe 1 noiembrie 2024.