Au lipsit aproape 3.600 de candidați la proba obligatorie a profilului: istorie sau matematică, în cadrul sesiunii de toamnă a Bacalaureatului 2024, anunță Ministerul Educației. Alți 12 au fost eliminați pentru că au încercat să copieze, mai spune instituția. Numărul candidaților absenți e similar cu cel de anul trecut.
“La proba obligatorie a profilului – proba E.c) din cadrul sesiunii august 2024 a examenului național de bacalaureat, desfășurată astăzi, 20 august, au fost prezenți 16.522 de candidați (82,1%) din totalul celor 20.119 candidați înscriși pentru a o susține.
3.585 de candidați au fost declarați absenți, iar 12 candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
Reamintim că, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, în urma solicitărilor exprese, numărul candidaților prezenți la fiecare probă diferă (cu alte cuvinte, cei peste 33.600 de candidați înscriși susțin examenul integral sau parțial)”, potrivit Ministerului Educației.
Anul trecut – un număr similar: peste 3.600 candidați au lipsit de la proba obligatorie a profilului, de Matematică sau Istorie, a Bacalaureatului de toamnă 2023.
Calendarul următoarelor probe din Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă
- 21 august: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d)
- 22 august: Limba și literatura maternă – proba E.b).
Activitățile din cadrul examenului național de bacalaureat se realizează prin intermediul platformei dedicate evaluării digitalizate.
Afișarea primelor rezultate va avea loc luni, 26 august, până la ora 12:00.
Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format standard (la centrele de examen), cât și electronic.
“Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere”, mai anunță Ministerul Educației.
Rezultatele finale vor fi publicate pe 30 august.
Peste 33.600 de candidați s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației. Dintre aceștia, aproape două treimi (65,47%) sunt din promoția curentă.
„Conform datelor furnizate de inspectoratele școlare județene, din totalul celor înscriși, peste 22.000 de candidați provin din promoția anului 2024, în timp ce peste 11.500 de candidați privind din promoțiile anterioare”, scrie instituția în anunț.
Potrivit datelor analizate de Edupedu.ro, este cel mai mic număr de candidați înscriși din promoțiile trecute și curentă din ultimii 20 de ani cel puțin. Anul trecut au fost 33.974 de candidați, în 2022 au fost 34.823, iar în anul 2004 – 33.724.
Este de asemenea și cel mai mic număr de candidați înscriși doar din promoția curentă din ultimii 20 de ani: peste 22.000, după cum transmite Ministerul Educației, care rotunjește numerele din comunicatul oficial. Vezi aici tabelul cu candidații înscriși la Bacalaureatul de toamnă 2020 – 2024.
Rata de promovare la examenul de Bacalaureat 2024 a fost de 76,4% înainte de contestații, potrivit rezultatelor anunțate de Ministerul Educației luni, 8 iulie. Este cea mai mare rată de promovare din ultimii 14 ani, potrivit datelor Ministerului Educației. Concret, 99.371 de candidați au fost declarați „reușiți” la această sesiune, 95.112 candidați din promoția curentă, respectiv 4.259 din promoțiile anterioare.
Creșterea ratei de promovare, cea mai mare din ultimii 15 ani la examenul de Bac, vine în contextul în care surse din Minister și din inspectorate județene au declarat pentru Edupedu.ro că, la solicitarea ministrului PNL Ligia Deca, cu o săptămână înainte de Bacalaureat, ar fi fost aduși în Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație profesori din exterior pentru a vedea subiectele secretizate, iar experților care au conceput subiectele li s-ar fi transmis de către directorul Marian Șuță să le arate subiectele, pentru a verifica dacă elevii din rural iau 5 „pentru a nu se mai întâmpla dezastrul de la simulare“. Ligia Deca a negat acuzațiile: La nivelul conducerii ministerului nu a existat niciodată o interferență cu procesul firesc de elaborare a subiectelor.
O analiză Edupedu.ro arată că a fost cea mai mare rată de promovare din ultimii 15 ani la Bacalaureat 2024 pentru elevii care provin din rural, înainte de contestații. 6 dintre ei au media 10.
Foto: © Yanlev | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.