Peste 3.700 de candidați care s-au înscris la sesiunea din august a bacalaureatului 2024 nu au mai venit la proba la alegere de miercuri, transmite Ministerul Educației după al treilea examen. 11 candidați au fost eliminați din săli pentru că au copiat sau au avut astfel de tentative, conform sursei citate.
Mai precis, au participat 17.872 de candidați (82,6%) din totalul celor 21.643 de candidați înscriși pentru a susține această probă (toate promoțiile), potrivit informării Ministerului Educației. Instituția anunță că „3.760 de candidați au absentat, iar 11 candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă”.
Anul trecut, la proba la alegere a profilului și a specializării – a doua sesiune de Bac au participat 18.554 de candidați (dintr-un total de 22.239 de candidați înscriși din toate promoțiile). Nu s-au prezentat 3.665 de candidați, iar 20 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă (sursa).
- Luni, la prima probă scrisă, de Limba și literatura română, 2.600 de candidați au lipsit și 25 de candidați au fost eliminați pentru că au fraudat sau au încercat să fraudeze examenul.
- Marți, aproape 3.600 de candidați au lipsit la proba obligatorie a profilului, Istorie sau Matematică, iar 12 au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
Candidații la a doua sesiune de Bac din acest an au susținut miercuri, 22 august, proba la alegere la una din cele 10 discipline aprobate prin ordin de ministru. Ultima probă scrisă din această sesiune, la Limba și literatura maternă, va avea loc joi.
Amintim că evaluarea lucrărilor din examenului național de bacalaureat se realizează prin intermediul platformei dedicate evaluării digitalizate, la nivel național pentru a treia sesiune la rând.
Primele rezultate vor fi publicate, anonimizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR), luni, 26 august, până la ora 12:00 (pe site-ul bacalaureat.edu.ro și în centrele de examen), mai notează Ministerul Educației în comunicat.
Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format standard (la centrele de examen), cât și electronic – model de cerere. Candidații care contestă rezultatul inițial trebuie să completeze, să semneze și să depună sau să transmită online și o declarație-tip în care scriu că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Rezultatele finale vor fi comunicate vineri, 30 august. Edupedu.ro va publica rezultatele atât înainte de contestații, cât și după, imediat ce acestea vor fi disponibile. Rezultate finale BAC 2023 au arătat că rata de promovare era de 75%, în creștere cu peste 2% după rezolvarea contestațiilor. Procentul a fost similar cu cel din 2022.