Bacalaureat 2024 la Informatică. Recomandări pentru absolvenții de liceu de la profesoara Raluca Costineanu: Fă de două ori execuția algoritmului în pseudocod, pentru a te asigura că rezultatul obținut este cel corect

3.548 de vizualizări
Sfaturi BAC 2024 Informatică Raluca Costineanu / Foto: colaj Edupedu.ro
Pentru a te asigura că rezultatul obținut este cel corect, la subiectul II, ai în vedere să faci execuția algoritmului în pseudocod de două ori, indică profesoara Raluca Costineanu de Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava. Aceasta a realizat pentru Edupedu.ro un set de recomandări dedicate candidaților la proba de Informatică – BAC 2024 de joi, 4 iulie.

„În timpul probei, indiferent de ordinea în care alegi să rezolvi subiectele propuse, lucrează mai întâi pe ciornă și apoi transcrie cu atenție pe foaia de examen rezolvările tale, după ce le verifici din nou corectitudinea”, spune Raluca Costineanu.

„Vei obține astfel o lucrare bine organizată, ușor de evaluat, ceea ce poate fi în avantajul tău”, continuă profesoara, în setul de indicații pe care îl redăm mai jos în articol. Costineanu este și membră a Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI) – organizatoarea olimpiadei naționale de profil cu Ministerul Educației.

Calendar BAC 2024 pe scurt:
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

Seria de articole cu sfaturi pentru probele de BAC 2024 poate fi accesată aici –edupedu.ro/tag/sfaturi-bac/ și se va actualiza pe măsură ce publicăm ghidurile cu indicații de la profesori.

Redăm integral recomandările făcute de profesoara Raluca Costineanu:

„Este bine ca înainte de a începe rezolvarea subiectului (la orice probă) să ai bine stabilit în minte un plan despre cum să abordezi subiectul primit și cum vrei să arate lucrarea pe care urmează să o predai, astfel încât să obții un rezultat cât mai bun. Te-ai pregătit îndelung și riguros pentru acest examen, iar acum este momentul să fii recompensat pentru munca ta, de aceea trebuie să o pui cât mai bine în valoare.

Proba la Informatică este ultima din seria celor trei probe scrise din cadrul examenului. Asta vine cu dezavantajul că ești deja obosit după primele două probe, dar și cu avantajele că te poți concentra strict asupra ei, știind că nu mai urmează în zilele următoare un alt examen, și în plus ai o zi liberă înainte de probă, zi în care poți face o nouă recapitulare și în care să pui la punct detaliile planului tău.

Cu o zi înainte de probă, atunci când recapitulezi materia, ar fi bine să parcurgi și câteva dintre subiectele anterior rezolvate împreună cu profesorul tău, pentru a-ți aminti sfaturile lui în ceea ce privește modul în care tu ar trebui să abordezi rezolvarea subiectului. El cunoaște cel mai bine modul în care tu lucrezi și cu siguranță sfaturile lui îți vor fi de folos. 

Rezervă-ți timp și pentru odihnă. Este foarte important ca la probă să ajungi la timp, să fii odihnit și relaxat, astfel randamentul tău va fi cu mult mai bun.

În timpul probei, indiferent de ordinea în care alegi să rezolvi subiectele propuse, lucrează mai întâi pe ciornă și apoi transcrie cu atenție pe foaia de examen rezolvările tale, după ce le verifici din nou corectitudinea. Vei obține astfel o lucrare bine organizată, ușor de evaluat, ceea ce poate fi în avantajul tău. 

Nu te grăbi să termini cât mai repede. Nu este o probă de viteză. Acordă fiecărui subiect timpul cuvenit. Citește cu mare atenție enunțul, caută cea mai simplă variantă de rezolvare, scrie pe ciornă rezolvarea, analizează cu atenție soluția ta (având în vedere și eventualele cazuri particulare), corectează dacă este cazul și abia apoi transcrie pe foaia de examen.

Nu lăsa nicio problemă neîncercată. Chiar dacă nu vei reuși să duci la bun sfârșit întreaga rezolvare, poți primi punctaje parțiale pentru ceea ce ai reușit să rezolvi corect.

Ce ai putea avea în vedere în timpul rezolvării subiectului:

  • la subiectul I verifică cu atenție toate variantele de răspuns, nu te opri la prima variantă care ți se pare corectă;
  • încearcă, pe cât posibil, ca ordinea răspunsurilor tale din lucrarea predată să fie aceiași cu ordinea exercițiilor;
  • la subiectul al II-lea, la algoritmul dat în pseudocod, fă de două ori execuția, pentru a te asigura că rezultatul obținut este cel corect. Ai grijă ca valorile pe care le dai pentru datele de intrare să verifice cu strictețe restricțiile impuse în enunț;
  • la exercițiile unde trebuie să scrii doar o secvență de instrucțiuni, sau o expresie, fii atent la toate detaliile din enunț. Nu folosi alte variabile în afara celor date, decât dacă acest lucru este explicit permis în enunț;
  • la Subiectul al III-lea, unde rezolvarea presupune scrierea de cod, folosește alinierile pentru a face codul mai ușor de urmărit și înțeles;
  • citește cu atenție cerințele, fii sigur că ai înțeles corect ceea ce trebuie să rezolvi, ai grijă la cazurile particulare care pot apărea;
  • caută cele mai simple soluții pentru problemele pe care le ai de rezolvat, scrie codul folosind instrucțiunile de bază ale limbajului;
  • optimizează algoritmii de rezolvare doar acolo unde acest lucru este cerut explicit în enunțul problemei;
  • verifică la final întreaga lucrare, acordând o atenție deosebită sintaxei”.

„Mult succes!”, le urează profesoara Raluca Costineanu candidaților.

MODEL Subiect BAC 2024 Informatică C++ (sursa):
MODEL Subiect BAC 2024 Pascal (sursa):
  • Baremul pentru subiectele de mai sus:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cursuri suspendate în toate școlile din Sectorul 5. Profesorii și elevii stau acasă luni, 25 martie, pentru că în școli se va face dezinsecție, anunță primăria. Decizia a fost luată de primar „de comun acord, cu ministrul Educației, Ligia Deca”

Toate cele 54 de școli și liceele din Sectorul 5 urmează să fie închise în acest weekend și luni, 25 martie, pentru dezinsecție, iar cursurile vor fi supendate în ziua…
Vezi articolul