Bacalaureat 2024. Ce se întâmplă în timpul probei de competențe la română și cum este evaluat răspunsul candidatului – Ghid auxiliar didactic

9.612 vizualizări
Foto: Alex Tudor / Agerpres Foto
În Ghidul profesorului pentru bacalaureat, auxiliar didactic avizat de Ministerul Educației prin Nota nr. 4237/CNPEE/19.12.2023, realizat în proiectul cu fonduri europene PROF, profesorilor le este explicată proba de competențe de comunicare în Limba română. Informațiile sunt utile și pentru elevi sau părinții lor, așa că le publicăm mai jos.

Luni dimineață au început probele de competențe, iar prima dintre ele este cea la Limba română care are loc în perioada 17-19 iunie.

Cum e prezentată proba:

„Subiectele pentru această probă sunt elaborate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. Acestea includ texte literare și non-literare, funcționale și non-funcționale, și itemi corespunzători descriptorilor competențelor din programele pentru bacalaureat.

Desfășurarea probei:

  • Candidații intră în sala de examen în ordinea afișată, respectând criteriul alfabetic și ora prevăzută pentru fiecare grupă.
  • Fiecare candidat prezintă comisiei documentul de identitate, iar comisia verifică identitatea fiecărui candidat.
  • Candidatul extrage un bilet și primește hârtie ștampilată pentru ciornă. Subiectele vor avea un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.
  • Pentru elaborarea răspunsurilor, se acordă fiecărui candidat 15 minute, iar pentru susținerea acestora în fața comisiei, 10-15 minute.
  • După susținerea probei, candidatul predă ciorna semnată și biletul de examen.

Reguli și restricții:

  • Candidații nu pot schimba biletele de examen.
  • Este interzisă intrarea în sala de examen cu orice fel de lucrări, manuale, dicționare, notițe, însemnări, telefoane mobile sau orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.
  • Nerespectarea acestor dispoziții duce la eliminarea candidatului din examen de către președintele comisiei, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Candidații care refuză să răspundă la întrebările formulate de examinator sunt considerați că nu au susținut proba.

Evaluarea probei:

Proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română este evaluată de doi profesori. Fiecare profesor examinator notează în mod independent, pe baza grilei, pe un borderou individual, nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română (utilizator mediu, utilizator avansat, utilizator experimentat).

Imediat după susținerea probei de către candidat, profesorii examinatori stabilesc nivelul de competență lingvistică al candidatului. Dacă cei doi profesori acordă același nivel, acesta devine nivelul de competență lingvistică final. În cazul în care acordă niveluri diferite, nivelul de competență lingvistică se stabilește astfel:

Profesor examinator IProfesor examinator IINivel de competență lingvistică final
utilizator mediuutilizator avansatutilizator avansat
utilizator mediuutilizator experimentatutilizator avansat
utilizator avansatutilizator experimentatutilizator experimentat

Nivelul de competență lingvistică final se înscrie în borderoul final al probei”.

Calendarul examenului național de Bacalaureat 2024, Sesiunea iunie – iulie 2024

3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

  • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00

9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Amintim că Evaluarea Națională 2024 începe în data de 25 iunie – calendarul examenului pentru elevii de clasa a VIII-a.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2024

15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

  • 8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)

27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor

30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale


2 comments
  1. La ce ora/ore primesc elevii subiectele la audio si scris, la competentele lingvistice, in 26 iunie. Nu scrie absolut nicăieri. Doar cand primește comisia subiectele se știe.

  2. Bună ziua! Sunt foarte târziu programate aceste examene, elevii sunt epuizati de așteptarea acestor probe puse târziu în vară, vremea nu îi ajută să se concentreze sufocient de eficient sa obțină rezultate foarte bune, din cauza temperaturi ridicate în casă, stau cu aerul condiționat deschis la temperaturi scăzute, răcesc, disconfort gastric, diaree, leșin, le strică toată pregătirea și efortul depus în 4 ani sa ia bacul. Nu mai puneți bacul după 15 iunie. Puneți bacul de pe 2 iunie, până pe 15 iunie sa fie încheiate toate probele cu contestații cu tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Generația 2024 – ultima fără clasa pregătitoare. 30% dintre cei care au intrat în clasa I în urmă cu 12 ani nu au mai ajuns la Bacalaureat, adică peste 60.000 de elevi, cu 10 mii mai mulți față de anul trecut

Peste 60.000 de elevi care au început în urmă cu 12 ani clasa I nu s-au înscris în acest an la bacalaureat, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza datelor publice…
Vezi articolul

Am observat diferențe mari de punctaj de la un evaluator la altul și la istorie. Unii colegi s-au cramponat foarte mult strict de baremul dat de minister, spune Laura Felea, profesoară la Liceul Tehnologic „Henri Coandă”: Aș aplauda copilul care are o gândire logică și vede și dincolo de conectorii clasici

Profesoara de istorie Laura Felea de la Liceul Tehnologic „Henri Coandă” din Tulcea atrage atenția că diferențe mari de punctaje la simularea de la BAC 2024 au fost și la…
Vezi articolul

Elevii și profesorii să meargă sâmbătă la școală pentru recuperarea orelor care se vor pierde în liceele care organizează probele de la Bacalaureat 2025, propune ministra Educației / Deca anunță că ar putea modifica structura anului școlar, ca Școala altfel și Săptămâna Verde să se organizeze și după 30 mai

Elevii și profesorii ar putea să meargă sâmbătă la școală să recupereze în avans orele pierdute pentru când va fi Bacalaureatul în iunie 2025, propune ministra Educației, Ligia Deca. Soluția…
Vezi articolul