Bacalaureat 2024 Biologie și Anatomie. Sfaturi de la profesoara Cristina Dudan, Colegiul Național „Radu Negru” din Făgăraș: Nu uitați că suntem alături de voi, vă iubim și vă prețuim pentru că existați, nu pentru rezultatele voastre

5.680 de vizualizări
Cristina Dudan / Foto: Proiectul Merito
În data de 4 iulie 2024, absolvenții claselor a XII-a vor susține proba la alegere a profilului și a specializării, proba E.d). Una dintre disciplinele frecvent alese la această probă este biologia. Elevii pot opta pentru Biologie vegetală și animală, care cuprinde conținuturi specifice biologiei de clasa a IX-a și a X-a sau pentru Anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană, cu conținuturi specifice claselor a XI-a și a XII-a. 

Redăm sfaturile primite de la profesoara Cristina Dudan, cadru didactic la Colegiul Național „Radu Negru” din Făgăraș, pentru candidații la Bacalaureat 2024:

„Având în vedere că este ultima probă de examen, emoțiile poate s-au mai risipit, luând în calcul și faptul că gradul de dificultate al subiectelor la biologie nu este unul foarte ridicat. Cu toate acestea, din cauza stresului acumulat în această perioadă, din cauza oboselii, a căldurii excesive, poate scădea capacitatea de concentrare pe sarcina de lucru. 

Iată cîteva recomandări care pot crește randamentul în timpul examenului:

  • Respirați profund înainte să incepeți rezolvarea subiectelor, vă ajută să vă liniștiți. 
  • Realizați o lectură inițială a tuturor subiectelor, s-ar putea ca informațiile de la subiectul al III-lea să vă fie inspirație pentru primele subiecte. 
  • Citiți, apoi, fiecare cerință, cu mare atenție la verbele din frază, pentru a rezolva cât mai specific: „scrieți”, „numiți”, ”precizați”, „explicați”, „enumerați”, „alcătuiți” etc. 
  • La subiectul I C, citiți de mai multe ori cele patru variante de răspuns până să decideți varianta corectă, având în minte că trei dintre răspunsuri au câte o capcană, ele devenind răspunsuri greșite.
  • Subiectul I D are întotdeauna o afirmație adevărată și două false, nu treceți cu vederea că cele false trebuie modificate astfel încât să devină adevărate (dar fără folosirea negației). 
  • Mare atenție la etapele de rezolvare a subiectului II, la calculul pentru problema compoziției sângelui sau cele referitoare la genetica moleculară. Problemele trebuie completate cu o altă cerință pe care voi, elevii, trebuie să o formulați, dar să o și rezolvați. La subpunctul c) sau d) e important să scrieți o cerință referitoare la problema dată și nu să formulați o nouă problemă.
  • La subiectul al III-lea 1b, 2 c, folosiți tehnicile de argumentare exact ca la limba română, cerința este despre a explica afirmația, de a aduce argumente în favoarea afirmației, nu să decideți voi dacă afirmația este adevărată. Fiți conciși și nu vă pierdeți în detalii nesemnificative, deoarece riscați ca textul vostru să devină incoerent.
  • La subiectul III 2 c) nu uitați să enumerați șase noțiuni specifice temei date pentru construirea minieseului, noțiuni care să se regăsească în frazele alcătuite de voi. 

Un ultim gând, având în minte elevii mei din clasa a XII-a C de la Colegiul Național ”Radu Negru”, în special, dar și pentru ceilalți elevi pe care nu-i cunosc: Nu uitați că suntem alături de voi, vă iubim și vă prețuim pentru că existați, nu pentru rezultatele voastre. Așa cum spunea Denis Waitley ” Eșecul este o întârziere, nu înfrângere. Este un ocol temporar, nu o înfundătură!” Indiferent de rezultate, fruntea sus! E loc sub Soare pentru toată lumea. Vă îmbrățișez! 

Model de subiect BAC Biologie vegetală și animală 2024 (sursa):
  • Baremul pentru subiectul de mai sus:
Model de subiect BAC Anatomia corpului uman 2024 (sursa):
  • Baremul pentru subiectul de mai sus:

1 comment
  1. O doamnă cu niște sfaturi frumoase și minte la cap. Ce le-a spus copiilor este înduioșător, pentru că am tot văzut prin comentariile de aici adulți care au mai mari așteptări de la un copil de liceu, decât de la profesori și guvern (legat de toate problemele întâmpinate luni).

    Mult success elevilor și sper că nu vor mai fi emoțiile așa de mari! Dacă totuși nu luați, aveți mereu a doua șansă! Nu se oprește nici lumea în loc dacă luăm o notă doar de trecere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like