UPDATE Bacalaureat 2022 – Matematică sau Istorie. A început proba obligatorie a profilului la care s-au înscris peste 119 mii de tineri

15.757 de vizualizări
Foto: Grigore Popescu/Agerpres Foto
În funcție de profil, tinerii care s-au înscris la Bacalaureat 2022 susțin marți proba obligatorie a profilului. Mai exact, cei de la filiera teoretică și tehnologic susțin examenul la Matematică, iar cei de la filiera teoretică, profil umanist și filiera vocațională dau examen la istorie. Proba a început la ora 9:00.

Potrivit Ministerului Educației sunt 119.410 de candidați înscriși la această probă.

  • Miercuri, 22 iunie, proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie.

Accesul candidaților în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 3 ore pentru fiecare probă.

La disciplina “Matematică”, elevii pot să utilizeze instrumente de desen, după cum este menționat în metodologie.

Le este interzis candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, potrivit ordinului de ministru 5.151/2021. Ei au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către președintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, și, după caz, la sancționarea asistenților.

Nu este permisă folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se folosește numai hârtia distribuită candidaților de către asistenți.

Cum se corectează o greșeală?

Candidații care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală. În cazul în care unii candidați, din diferite motive, doresc să-și transcrie lucrarea, fără să depășească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenți în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite inițial se anulează pe loc de către asistenți, menționându-se pe ele “Anulat”, se semnează de către asistenți și se păstrează în condițiile stabilite pentru lucrările scrise.

După ce s-au terminat cele 3 ore, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.

În județul Călărași, lucrările elevilor vor fi corectate digitalizat, după cum a anunțat ministrul Cîmpeanu: „Aceste teste vor fi scanate în fața elevilor. Elevul nu suferă cu nimic. După ce vor fi scanate vor fi transmise pe o platformă în sistem securizat către evaluatori. Profesorii nu vor mai avea acea presiune de timp, să stea de la ora 8 la ora 14 într-o sală în centrul de corectură, ci vor primi lucrările anonimizate pentru a fi corectate în format electronic.”

“Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să parcurgă, cumulat, următoarele etape/condiții:

  1. recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  2. susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  3. media notelor obținute la probele scrise trebuie să fie 6 (cel puțin)”.

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.

Articol în curs de actualizare

Citește și:
Cele trei condiții pentru a promova Bacalaureatul

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Descentralizarea deciziei privind redeschiderea școlilor, în funcție de rata incidenței de la nivel local” – Consiliul Național al Elevilor, mesaj pentru liderii care se întâlnesc astăzi la Cotroceni

Consiliul Național al Elevilor le cere decidenților descentralizarea deciziei privind redeschiderea școlilor, în funcție de rata incidenței de la nivel local. Președintele Klaus Iohannis a convocat membrii Guvernului astăzi la…
Vezi articolul

Aproape 100.000 de elevi nu mai primesc bursa de merit în anul acesta școlar, față de anul trecut, după ce fostul ministru al Educației a modificat plafonul mediei de la 8.50 la 9.50, iar elevii de clasa a V-a nu mai au dreptul la bursa de merit

Sunt cu aproape 100.000 de elevi mai puțini în anul școlar 2022-2023, față de anul școlar trecut, care nu mai primesc bursă de merit, arată o centralizare a ministerului Educației,…
Vezi articolul
Valoarea tichetelor de creșă

Burse școlare 2024-2025. Ligia Deca anunță prag de medie de 9.50 pentru bursa de merit și o bursă de reziliență, condiționată de medie, absențe și nota la purtare / Surse: pragul pentru bursa de reziliență va fi media 7, în limita de 30% din clasă bursieri de merit și reziliență

Ministrul Educației, Ligia Deca, anunță prag de medie de 9.50 pentru bursa de merit, care va fi condiționată și de numărul de absențe, nu doar de nota la purtare și…
Vezi articolul