Bacalaureat 2021. Rezolvarea subiectelor de la Limba Română, făcută de profesoara Ecaterina Stanca

53.630 de vizualizări
Ecaterina Stanca / Foto: Facebook
Profesoara Ecaterina Stanca de la Colegiul Național „Tudor Vianu” a rezolvat pentru EduPedu.ro subiectele primite de elevi la Limba Română, de la Bacalaureat 2021:

Subiectul I

1. „mereu”, „tot timpul”, „întruna”

2. „sufleur de al doilea”, „copist”

3. „îngăduința relativă, care dă rezultate mai bune decât constrângerea”

4. nevoile profesionale care l-au despărțit de mamă și de soră

5. simțul responsabilității față de mamă și sora sa pe care le ajută cu banii necesari pentru întreținerea zilnică, pentru „o viață așezată”.

Subiectul III Real

Evidențierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea nuvelei studiate într-o perioadă, într-un curent cultural/literar sau într-o orientare tematică:

Încadrarea în realism, două trăsături:

  • Perspectiva narativă este „dindărăt”, obiectivă, întrucât naratorul cunoaște destinele personajelor, dar și soluțiile intrigilor, în discursul său apărând semne anticipative.
  • Structura epică este echilibrată, planurile narative fiind clar delimitate și respectând principiul compozițional al simetriei.
  • Personajele sunt tipuri umane, reprezentative pentru o categorie socială

Comentarea a doua episoade/secvențe relevante pentru tema nuvelei studiate:

O secvență reprezentativă pentru tema nuvelei poate fi dialogul dintre Ghiță și soacra sa, nemulțumit de condiția sa socială, deoarece el inițial dorește să asigure bunăstarea familiei sale în timp ce bătrâna, voce a înțelepciunii populare, nu consideră sărăcia o piedică în menținerea echilibrului sufletesc.

O altă secvență ce ilustrează tema acestei nuvele ar putea fi aceea a complicității lui Ghiță cu Lică la proces, când personajul își conștientizează pierderea cinstei, ceea ce va declanșa un puternic conflict interior.

Analiza a două elemente de structură, de compoziție și/sau de limbaj semnificative pentru nuvela studiată”:

Elementele de structură, de compoziție și/sau de limbaj semnificative pentru această nuvelă ar putea fi principiul simetriei între începutul și finalul nuvelei, în care bătrâna formulează teza morală a textului asupra sensului fericirii și credința în destinul inexorabil, proprie mentalității populare.

Un alt element îl constituie titlul nuvelei, un titlu antifrastic, ce trimite la spațiul „morii cu noroc”, nefast, malefic în regim nocturn ca loc al plănuirii crimei și al jafurilor lui Lică și benefic pentru călători în regim diurn.

Subiectul III Uman:

Statutul social: Evoluția personajului de la statutul de cizmar cinstit, echilibrat și fericit, spre acela de hangiu îmbogățit, dar dezechilibrat sufletește și necinstit.

Psihologic: Fire pătimașă, orgolioasă, impulsivă, dilematică, șovăitoare.

Moral: personaj aflat în involuție, într-o degradare morală continuă, dar și cu reveniri la fondul lui de om cinstit, personaj complex reprezentativ pentru omul care se lasă dominat de slăbiciunea sa, de patima banului.

Două secvențe ce evidențiază trăsătura patimii banului:

  • o primă secvență este întâlnirea cu Lică ce surprinde ipostaza omului dilematic, moment în care se naște un puternic conflict interior.
  • a doua secvență este aceea care ilustrează accentuarea conflictului interior prin implicarea lui Ghiță în prădarea arendașului. Acesta ajunge să depună mărturie falsă la proces, contribuind la condamnarea unor nevinovați, deși este convins de vinovăția lui Lică. E momentul când își conștientizează pierderea definitivă a cinstei.

Foto: Facebook

Citește și:
Subiecte română real Bacalaureat 2021: Particularitățile nuvelei, comentariul unei poezii scurte și text argumentativ despre greutățile vieții care pot îngreuna realizarea responsabilităților de familie
Subiecte română uman și pedagogic Bacalaureat 2021: Particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă, la subiectul III

2 comments
  1. Serios? Fără enunțuri, fără explicații la S I.A? E cam degeaba ce ați scris aici. Era baremul care menționează aceleași lucruri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ar fi trebuit întâi să începem cu planurile-cadru până să mutăm examenele de final, spune directorul Lucian Popa, despre suprapunerea cursurilor și Bacalaureatului în 2025: Este foarte ușor să spunem că facem Săptămâna Altfel sau Verde. Va fi buluceală

Până să umblăm la calendarul examenelor de final, „ar fi trebuit întâi să se înceapă cu o nouă programă, un nou plan-cadru”, este de părere Octavian Lucian Popa, directorul Școlii…
Vezi articolul

Rezolvarea subiectelor la Limba română, BAC 2023. Profesoara Genoveva Cerchez: Probabil că majoritatea candidaților vor scrie eseuri învățate, eventual pe de rost, ceea ce e complet frustrant pentru toată lumea

Profesoara Genoveva Cerchez a rezolvat pentru Edupedu.ro subiectele pe care le-au primit elevii de clasa a XII-a la proba scrisă de Limba română de la examenul național de Bacalaureat 2023. Subiectele…
Vezi articolul

Economie la Bacalaureat 2023. Sfaturi de la profesorul Mihai Mihăescu: Nu este recomandat să scriem tot ce credem că are legătură cu rezolvarea și să lăsăm evaluatorul să aleagă ce punctează

„A răspunde strict la cerințele subiectelor, fără elemente în plus cu sau fără legătură cu rezolvarea cerinței este o dovadă de raționalitate, de înțelegere și aplicare a economiei, a argumentării…
Vezi articolul