Profesoara Andreea Laura Martinescu a realizat pentru EduPedu.ro rezolvările subiectelor primite astăzi de candidați, la proba obligatorie a profilului – Istorie, la examenul de Bacalaureat 2021. Mai jos, rezolvarea completă:
Subiectul I
- Mihail Sturdza
- „emanciparea țăranilor clăcași și împroprietărirea lor cu pământ cu despăgubire”, „Era […] o prevedere care viza unele din problemele majore ale revoluției, problema agrară, de a cărei rezolvare depindea în mare măsură atragerea țărănimii în revoluție”.
- Moldova, Țara Românească.
- Sursa B.
- Cauză: „Prin circulația intelectualilor de o parte și de alta a Carpaților, problemele globale ale națiunii au intrat în conștiința publică.”
Efect: „Ca urmare, în primăvara anului 1848 […] elita românească era pregătită ideologic să declanșeze o acțiune generală de eliberare socială și națională.” - Exemplu de fapte istorice care puteau fi prezentate:
- Convenția româno-rusă din 4 aprilie 1877
- Aderarea la Tripla Alianță – 1883
7. Asemănare: împlinirea idealului național de realizare a unirii
Subiectul II
- Partidul Comunist Român
- Secolul XX
- Constituția din 1948, „întreaga putere în stat vine de la popor și aparține poporului”.
- Două informații referitoare la învățământ:
- „Toate școlile administrate de culte, precum și cele aflate în proprietatea statelor străine au fost închise.”
- „Reforma radicală a instituțiilor de învățământ a însemnat și epurarea drastică a a corpului profesoral, mai ales a celui universitar”
- Punct de vedere: concentrarea resurselor economice în mâna Partidului Comunist Român
Două informații selectate din text care să susțină punctul de vedere:
- „Încă de la preluare controlului asupra Ministerului Industriilor, din decembrie 1945, prin intermediul comisiilor de refacere economică și al recensământului concentrării întreprinderilor, Partidul Comunist Român a ținut să aibă o imagine completă asupra economiei românești”.
- „la 28 decembrie 1948 […] Banca Națională a României a fost naționalizată, instaurându-se proprietatea și controlul direct al statului asupra tuturor instituțiilor naționale de credit”.
- Căderea regimului comunist și trecerea la un regim democratic legitimat prin adoptarea Constituției din 1991, exemplificându-se prin prezentarea unei practici politice democratice: separarea puterilor în stat, respectarea drepturilor și libertăților cetățenești, respectarea proprietății private, multipartidismul etc.
Subiectul III
Exemplificare:
- Mircea cel Bătrân: Tratatul de la Radom; Tratatul de la Brașov
- Consecințe după semnarea tratatului dintre Ștefan cel Mare și Matei Corvin (1475): cei doi își oferă ajutor reciproc împotriva otomanilor, iar domnul Moldovei devine vasal al regelui Ungariei
- Prezentarea domniei + schimbările suferite de această instituție în raport cu Poarta în urma capitulațiilor și a legațiilor.
- În 1711 în Moldova este instaurat regimul fanariot; domnii provin din cartierul Fanar al Constantinopolului și sunt numiți de sultan.
Foto: Pexels.com