Bacalaureat 2020 reconstituit de un elev de clasa XII-a pentru ministrul Educaţiei, pas cu pas: Mă simt ca George Bacovia în poezia “Lacustră”

143.507 vizualizări
SURSA: freepick.com
Un elev de clasa a XII-a la un liceu din București a trimis un mesaj ministrului Educației și Ministerului Educației. De teama repercusiunilor, acesta preferă să își păstreze anonimatul. Edupedu.ro a stat de vorbă cu tânărul înainte de a publica acest text şi a aflat că vrea să studieze scenariu de film în afara ţării. Situația pe care o prezintă este una dificilă, iar argumentele sale sunt demne de luat în calcul de către autorități atunci când se vor organiza procedurile pentru redeschiderea școlilor.

Redăm mesajul elevului de clasa a XII-a pentru ministrul Educației:

”Acesta este mesajul meu pentru Ministrul Educației, doamna Monica Anisie.

Astăzi am decis sa inlocuiesc pregatirea pentru examenul de Bacalaureat cu un text care va este adresat dumneavoastra si institutiei pe care o conduceți.

Sunt elev într-un liceu din București al cărui nume nu il voi menționa pentru a imi păstra identitatea anonimă. În urma cu cateva zile ați luat o decizie (și ați publicat-o) care m-a facut să realizez gravitatea situației în care ne aflăm. Aceasta decizie mi-a ridicat multe întrebări pe care nu mulți și le pun, dar cea mai importantă întrebare, pe langa cele pline de confuzie, a fost: „În loc să își dea cu părerea oamenii care nu sunt implicați direct în această situatie, de ce nu sunt întrebați elevii? Cred că ei sunt cei care ar trebui sa aibă cuvântul cel mai important de spus în aceasta discuție. Acest rol și l-au asumat câteva redacții online, dar din câte se observă, există multe întrebări si foarte puține răspunsuri.

Cred că sunt printre elevii care au dreptul să-și spună opinia, având în vedere ca am fost afectat în mod direct de această pandemie care s-a soldat cu decesul unui membru de familie, cunoscând astfel toate etapele derivate ale aceastei situații dramatice.

Să construim împreună procesul examenului ce se va susține începand cu 22 iunie. (Proces valabil și pentru examenul de capacitate.)

Elevul trebuie sa ajungă la unitatea de învățământ. Aceasta este prima problema de care ne lovim. Trebuie să luăm în calcul ca nu toți elevii au varianta de a se deplasa cu un mijloc propriu de transport așa că sistemul de transport în comun va fi cel folosit. Nu știu dacă ați experimentat vreodată o plimbare cu autobuzul sau cu metroul la orele imediat precedente intrării la clasă. Sunt pline. Sunt pline de elevi. Ignorând acest lucru, trebuie sa ne asigurăm că absolut toate rutele posibile sunt proaspăt dezinfectate si nu prezinta risc de contaminare pentru elevi. De asemenea, trebuie sa ne gândim că elevii au nevoie de echipament de protecţie, chiar și pe drumul până la şcoala, nu numai în timpul examenului! Dacă rezolvăm toate aceste necunoscute, trebuie totuși sa luăm în calcul ca aceste mijloace de transport vor conține și alte persoane, persoane ce pot fi asimptomatice și aici apare riscul de îmbolnăvire. Vor exista linii speciale pentru elevi? Va exista o ordonanţa militară prin care doar elevii le vor putea folosi în acel interval orar?

Elevii ajung la unitatea de învăţământ (preferabil teferi). În anii precedenţi nu era nevoie de distanțare socială. Acum, acest lucru fiind necesar, ce măsuri se vor lua pentru ca participanţii la examen să nu intre în contact unii cu alții? A cui va fi responsabilitatea de a se asigura de acest lucru? Se vor amplasa marcaje pe trotuar? Se va face o coadă pentru sute de elevi? Se va intra direct în unitatea de învăţământ, chiar dacă acest lucru implica mai mult timp într-un spațiu închis? As dori răspunsuri exacte și precise, nu răspunsul clasic “se va anunța”. Să continuăm.

Elevii intră în sălile de curs. Cum? Din câte aţi anunțat, acest lucru se va face în coloane, lucru total logic. O mare problema este: intră elevii în sălile de curs? Criteriul după care ați anunțat ca se va face trierea este temperatura corporala.

Să facem o mică simulare:

-Mă aflu în linie pentru a-mi fi luată temperatura.

-În fața mea se afla un coleg care urmează sa fie scanat.

-Colegul meu are o infecție la o masea (infecție ce nu a putut fi rezolvata deoarece cabinetele stomatologice sunt închise). Este trimis acasă și nu poate susține examenul. Ghinion.

-Acum sa presupunem ca eu am Covid-19, dar sunt asimptomatic. Sunt scanat și apoi directionat in sală de clasa.

Ghinion, nu? Nu chiar, noroc pentru cel ce nu are nimic dar a fost trimis acasă. Bănuiesc ca îl va aștepta și ambulanta în fața liceului pentru ca ar fi aberant să fie trimis acasa cu mijlocul de transport în comun, având in vedere ca e posibil sa fie infectat…nu? Bănuiesc că nici in spital nu poate fi dus pentru ca poate nu are nimic și se poate infecta pentru ca este acolo, așa cum s-a infectat și membrul din familia mea în urma unui consult banal.

Elevii se așează în bănci, lucru realizabil în urma unui personal prompt. Se impart foile de examen si se porneste cronometrul.

Ați menționat că:

-Elevii trebuie sa poarte măști și manusi pe timpul examenului. Să ignorăm faptul ca afara sunt 30 de grade și faptul că acest echipament cu care nu suntem obișnuiți poate reprezenta un impediment în finalizarea examenului (dar bănuiesc ca acest lucru a fost analizat deja cu o echipa de psihologi potenti ce a aprobat acest proiect și își asumă randamentul elevilor în sălile de curs). Cred ca este cazul sa luăm în calcul și lipsa aparaturii de climatizare și dacă mai adaugăm și o masca pe fata, cred ca o sa existe un mic disconfort pentru un copil total sănătos – dar pentru cineva care are probleme de respirație sau anxietate indusa de aceste condiții? Șansele de egalitate scad dramatic.

Trecem și peste perioada examenului ce consider că va prezenta multe dificultăți la nivel psihic pentru elevi.

De la unitățile de învățământ, elevii trebuie să ajungă acasă, cu o mască nouă (pentru că majoritatea mastilor suportabile vin însoțite de recomandarea schimbării la un interval de 3 ore). Din nou, același proces cu mijloacele de transport în comun.

Aceasta procedura se repeta de 3 ori pentru probele scrise și probabil încă de cateva ori pentru probele orale.

Acum sa facem un deviz al necesarului pentru desfășurarea acestui examen:

Măști (pentru drum și pentru examen) = probabil cateva milioane de lei

Manusi (pentru drum și pentru examen) = probabil alte câteva milioane de lei

Solutii de dezinfectat mainile / transportul în comun / sălile de curs = alte milioane de lei

Având în vedere situaţia actuală (atât economică cât şi a pregâtirii pentru învăţătura online), nu credeți ca acești bani sunt mai bine cheltuiţi pentru a procura curent, internet și aparatură elevilor? Eu așa cred.

Sa lăsăm la o parte riscul enorm pe care elevii (cât și familiile lor) îl vor experimenta și banii care sunt cheltuiţi şi să discutăm despre situația în care se află elevii.

Pregătire: Nu cred ca este nimic de spus aici. Cursurile fizice sunt anulate de 2 luni de zile, iar comunicare online variază. Egalitate = 0

Stare psihică: Am stat 2 luni în casa. Nutriţia: în funcție de posibilitățile fiecărei familii. Contact social: în fata ecranului. Şcoala: în fata ecranului. Presiune generala din cauza acestui examen: mare. Presiunea pentru ca nu știi ce și cum se v-a întâmpla: mare. Activitate fizică? La bloc, mai greu.

1+2= “Cel mai bun timp pentru a susține examenele”

În final, aveți aici opinia mea:

Aceast examen reprezintă o săritură oarbă. Da, totul poate merge bine, susținem examenul, notele sunt cum sunt și ne continuăm viața. DAR. Există posibilitatea ca un elev să se îmbolnăvească. Pentru el, cine răspunde? Părinții, nu? El? Cel care i-a spus că poate susține examenul? El pentru ca a pus un examen înaintea sănătăţii lui și a familiei lui?

Nu vă doresc sa experimentați ce am experimentat eu în ultimele 2 luni. Nu vă doresc să fiţi în situația în care simți că ai pierdut acest joc. Nu doresc nimănui să audă numele acestui virus în viața sa sau în viața celor dragi. De asemenea, nu doresc nimănui sa fie un experiment pentru societate.

Propunerea mea este simplă (luând în calcul tot ce s-a întâmplat până acum):

Susținem examenul și ministerul face public faptul că își asumă responsabilitatea infectătii unui elev.

Căutăm altă variantă. Una în care sănătatea este pe primul loc.

Din cât de mult am dorit ca rezultatele “examenului maturității” sa mă facă fericit și să fie o realizare frumoasă, acum, este doar o perioada de care vreau sa trec indiferent dacă se echivalează, se susține sau se găsește o altă soluţie.

Vreau sa susțin examenul de bacalaureat. De ce? Pentru că deja a devenit un laitmotiv chinuitor în viața mea. Mă simt ca George Bacovia în poezia “Lacustra”. Mă simt inundat de emoții copleșitoare. Ajutor?

Vreau sa susțin examenul de bacalaureat, dar vreau sa o fac în siguranţă pentru mine și pentru cei din jur!

Haideți să punem sănătatea elevilor pe primul loc.

Mulțumesc,

Unul dintre alte sute de mii de elevi”

FOTO: School photo created by freepik – www.freepik.com


81 comments
  1. Bună ziua.
    Nu am nimic de comentat la postarea elevului ,perfect adevărat.
    Însă atunci cand vad ca sunteti pe afară cu zecile ,va îmbrățișati , va pupati,beți etc nu vad nici un motiv sa nu dati evaluarea sau Bacalaureatul,
    Am poze zilnice cu copii ca voi teribilisti ce ies afară fara nici un fel de frică prin tramvai ,metrou ,autobuz deci unde este frica?
    Vrei pozele ?
    Îți trimit daca vrei poate ești si tu printre ele.

  2. “Eu as proceda asa ( valabil pentru clasa a XII-a):
    1. Se echivaleaza Bac-ul. Sa zicem ca multi au medii mari. Ok.
    2. Sa se organizeze examene de admitere OOBLIGATORIU la facultate prin august-septembrie. Iar la cele la care se intra numai pe dosar, sa introduca examen conform modelelor de Bac, deoarece pentru acesta conteaza cu adevarat media. In acest mod, cei care voiau initial sa intre la facultate pe dosar, nu se pot plange de faptul ca s-a introdus un examen din materie neinvatata, deoarece teoretic trebuiau sa o stie pt Bac.”
    Sincer, mi se pare cea mai corecta procedura.

    1. Cea mai corecta
      Multi vor notele mari si sa ocupe locurile la buget pe baza de dosar
      Asa nu ar avea ce comenta
      Daca nu le convine nici asa sa se multumeasca cu diploma de Bac

      1. Cea mai buna idee de pana acum. Corecta, nimeni nu se poate plange ca e dezavantajat.

  3. Elevii de clasa a XII-a sunt evident intr-o situatie stresanta, perspectiva unui examen serios reprezinta intotdeauna o sursa de anxietate si pare natural ca ar vrea sa se scape de aceasta sursa de stres. Cu toate acestea, ei nu realizeaza ca echivalarea notelor din liceu cu nota de BAC i-ar dezavantaja pe multi dintre ei, mai ales pe cei de la liceele de prestigiu unde profesorii sunt mai exigenti iar notele sunt mai mici. Vor merge cu o medie generala de 9 (pentru care au muncit din greu 4 ani) sa se inscrie la facultate si vor ajunge pe locurile cu taxa, sau chiar mai rau, nu vor intra deloc la facultatea pe care si-o doresc, pentru ca inaintea lor vor intra elevi mai slab pregatiti dar cu medii generale de 9,98 veniti de la tot felul de licee unde notele se dau prea usor. Un examen de BAC e stresant, dar e mai corect si credeti-ma unii dintre voi se vor bucura ca au trecut prin aceasta incercare si ca si-au dovedit competenta fata de cei care au luat 4 ani note mari foarte usor. Daca vreti sa faceti performanta in orice domeniu, va veti obisnui sa dati examene si evaluari multi ani de acum inainte.
    In ceea ce priveste masurile de preventie, distantarea (10 elevi intr-o sala) si masca este de bun simt, manusile in schimb doar incurca, mai bine ar furniza dezinfectant de maini si gata.

  4. Sau gen…fac media la materiile de bac(la alea nu sunt umflate pentru ca profesorii la materiile de bac nu umfla notele) 75% iar restul de 25% media generala.
    Easy

    1. Nu le umfla pe naiba
      Am avut 9 media la romana si 8 la mate
      Si in bac am luat 7 la romana si 6 la mate
      ….

    2. Corect așa ar fi normal și cine vrea să dea examen să li se asigure condițiile să poată susține examenele.

  5. Vai ce bine ca dam bacul in iunie!
    Ce ma bucur ca dam SI competentele, care, teoretic arata cat de apt esti pentru a intra in bac, dar cui ii trebuie logica! Ramane mai multa Corona pentru noi! Ce dragut!
    Ce eroi sunteti ca ati scos 2 opere amarate!
    Ce frumoase sunt testele de pregatire la matematica de pe site, deloc de 15 ori mai grele decat modelele anilor precedenti (asta vine din partea unei eleve bune)…
    Stiti ce bine dorm noaptea stiind ca am alergii si stranut des? Imi si imaginez cat de minunat o sa ma simt cand voi stranuta o data si ma vor da afara din sala de examen! Abia astept sa imi ruinati viitorul si sa intru la medicina la anu’ !
    Sincer, va bateti joc de noi. Pentru voi, nu e vorba de siguranta elevilor, a familiilor si a cadrelor didactice, ci de orgoliile voastre stupide! Daca era un an ca oricare altul si ne trezeam ca vrem echivalarea cu mediile din liceu, puteati sa ne dati in cap, meritam! Dar, ce sa vedetii, nu este un an ca oricare altul! Surpriza! Este ceva ce nu s-a mai intamplat pana acum, o situatie delicata care trebuie tratata ca atare.
    Plexyglass? Manusi si masca pe toata durata a celor 3 ore? Pe bune? Ati purtat vreodata manusile alea mai mult de 15 minute? Ce sa mai zic de 3 ore de scris in continuu…
    Nu imi vine sa cred ca recunosc asta aici, dar am inceput sa fac antrenament de rezistenta cu manusile si nu le pot tine mai mult de 30 de minute. Si daca imi aduceti ca argument: “medicii stau cu manusile toata ziua”,” vrei sa dai la medicina si nu poti sa stai cu manusi”, mai bine taceti. Sunt convinsa ca studentii la medicina nu dau examenele scrise in sesiune sau rezidentiatul cu manusi. In plus, isi construiesc pe parcursul celor 6 ani rezistenta, nu cu 6 saptamani inainte de examen.

  6. Cel mai bine e sa nu se dea bacul anul asta
    E mai bine decat sa se umple facultatile de tot felul de copii
    Bacul e linia dintre Liceu si Faculate
    Daca linia aia se rupe cu note mari ( nemeritate) o sa creasca abandonul in faculatii semnificativ
    Cum a spus doamna ministru sunt cazuri cand un elev e bolnav si nu poate fii intr-o sala de examen, dar poate da in conditii speciale examenul
    Deci cine vrea da examenul si bine
    Daca nu alegi sa il dai in conditii speciale
    Sau nu il dai deloc anul asta
    Optiuni sunt
    Si in plus toti care scriu mesaje de genul ala cum ca is stresati si mai stiu eu ce
    Aia nu sunt in stare sa isi ia bacul corect si umbla dupa metode sa scape
    Asa ca copii mergeti si invatati pentru bac , daca nu ciocu mic

    1. Ai dreptate intr-un fel
      Eu stiu ca pot lua o nota cat de cat buna la bac cu totul ca am terminat cu 5 cei 4 ani
      Daca se echivaleaza asa nu am nici o sansa sa il mai iau.
      Si in liceu se dau note pe nemeritate
      Daca un coleg o fost la ceva olimpiada sau concurs automat primea note mai mari decat restul sau primea un 10 doar asa ca a fost la concurs/olimpiada
      Dar toti care vor nota echivalata nu se gandesc ca sunt persoane care nu ar lua bacul prin metoda asta

  7. Ai foarte mare dreptate, dupa ce am luptat 4 ani cu un sistem de invatamant bolnav, nici macar nu incearca sa ne ajute, daca nu se va aproba legea prin care se echivaleaza mediile din liceu cu nota din bac, cu parere de rau eu voi parasi aceasta tara minunata incercand sa imi fac un viitor intr-o tara cu o conducere mai buna.

    1. pleaca din tara; in toata Europa e nevoie de muncitori necalificati; macar acolo sunt mai bine platiti

  8. Fiind tot un elev de clasa a XII-a pot să spun următoarele lucruri :
    Niciun om nu se pune în locul nostru, să înțeleagă ce simțim cu adevărat și cu câtă teamă privim spre viitor.
    Lăsând la o parte faptul că despărțirea noastră de ceilalți colegi a fost una vagă, neașteptându ne să treacă atât timp și noi sa nu ne întoarcem la liceu.
    Fără banchet, panglici, serenadă, festivitate și fără măcar să ne luăm rămas bun de la colegi, profesori.
    Oamenii “mai mari decât noi” au decis să mergem din 2 Iunie la liceu, să facem pregătire pentru bac, atunci ne putem lua rămas bun unii de la alții, în rest e strict problema noastră dacă am plătit deja pentru haine, pentru sală, materiale pentru rochii, costume de panglici, în acestă “criză” nu putem să-i primim înapoi, nu?
    Unii elevi nu au posibilități, părinții lor nu își permit să le asigure un trai normal, decent, fiind prea mult spus, dar totuși s-au chinuit, au stat ore suplimentare, au cerut bani împrumut să poată să-și facă copii fericiți, să se bucure de finalizarea celei mai frumoase perioade din viața lor.
    Cine le oferă acelor oameni ” necăjiți ” banii înapoi ? Nu știm, nu avem nicio dovadă cum că ei ar fi dat banii, nu i așa?
    Trecem cu vederea asta, acum ne focalizăm pe ce urmează, examenul maturității.
    Profesorii ne ” încurajează ” spunând că materia din semestrul al II-lea nu intră la bac, că atâta timp cât am stat în casă am avut timp să învățăm, iar că în “acești 4 ani trebuia să învățăm constant”
    Total de acord!! Trebuie să învățăm constant, nu doar la matematică, nu doar la română dar și la alte 5-6 materii la care profesorii ne cer mai mult decât putem duce, crezând că noi suntem niște roboței.
    De parcă nu lipseau reproșurile profesorilor, părinții nu țin nici ei cu noi( nu mă refer la toți ), care în loc să ne ajute, ne trag în jos făcându-ne să ne simțim inutili și incapabili.
    Iar cu toate astea pentru mine perioada de carantină este foarte tristă, sunt anxios și nu mă simt în stare să finalizez un lucru. De ce ? Sunt distras, încerc să învăț la o materie, îmi aduc aminte că dau bacul din încă altele două așa că trebuie să echilibrez balanța. Am făcut un program zilnic. L-am respectat ? Mai mult sau mai puțin, părinții mei fiind la muncă am și eu unele responsabilități pe acasă. Cu ce îmi mai ocup timpul? Orele online, în care pierd aproximativ trei ore repetând materia făcută în clasă. Am timp și pentru mine ? Da, încerc zilnic să mă relaxez și să spun că totul va fi bine și că vom trece cu bine peste toate, stau ca și un copil ce așteaptă desenele, doar că eu aștept știrile de la ora 14:00 să aud ce spune președintele, poate, cine știe ? dăm bacul prin toamnă, în condiții favorabile, fără să ne îngrijorăm de faptul că ne punem atât pe noi în pericol, cât și pe membrii ai familiei.
    În loc ca oamenii “de elită” să gândească rațional și să ia decizii care să fie în favoarea tuturor, preferă să ia decizii care să i satisfacă pe ei, dar cu ce preț ?

  9. solutia unica, ptr a fi egalitate intre elevi si ptr ca acestia sa simta Bac ul ca pe un examen MISTO, este inghetarea anului! nu conteaza ca repeta anul,este bine ptr toti, elevi, profesori si parinti! daca nu se vrea asa, mai exista si NEPREZENTAREA LA EXAMEN! ce ziceti ,au curaj tinerii s o faca?-sa I sustinem zic!

    1. Copile, cât de frumos ai spus!Mă bucur că am fost un părinte prieten copilului meu si anul trecut l-am lăsat la toate majoratele si la neversea,mă doare sufletul pt voi,dragii mei!

  10. Un elev sincer a spus niste lucruri pe care noi părinții poate nu am avut încă curajul.Felicitari !!!

  11. Copile, ai dreptate.
    Dar atât tu, cât și mulți alți elevi, sunteți sacrificați pentru ambițiile unor părinți cu bani, care și-au pus în gând sa isi trimita copiii sa studieze contra cost la Universități în alte tari. Deh, mândria familiei este sa se laude ca au copil student în alte tari.
    Iar acolo le trebuie diploma de bacalaureat.

  12. Elev de clasa a 12a. RUȘINE MINISTERULUI PENTRU ACESTE DECIZII LUATE FĂRĂ A LUA ÎN CONSIDERARE PARERILE ELEVILOR INGRIJORATI spune:

    Sunt tot un elev de clasa a 12a, iar aceasta situație este una foarte stresantă și consider ca toți elevii care urmează sa susțină examenul de bacalaureat au clacat psihic din cauza acestei situații.
    dna ministru, sunt copii cărora le-au murit persoane dragi, iar aceștia nu cred ca mai sunt în stare sa se gândească la examenul de bacalaureat din cauza acestei ignorante din partea ministerului.
    va rog frumos sa va gândiți de 100 de ori mai bine la deciziile pe care le luați, pentru ca poate ceea ce o sa urmeze nu o sa fie ceva foarte plăcut și cum au spus si alții, nu dumneavoastră trebuie sa luați o decizie despre aceasta situație. dacă as sta mai bine sa ma gândesc ar trebui sa luați în considerare opiniile elevilor nu ceea ce credeți dumneavoastră!!!!!!!!!!!!
    !!!!! rușine munisterului !!!!!

  13. Sper să nu jignesc pe cineva, îmi cer scuze anticipat!
    Eu cred că se dorește susținerea acestor examene “de importanță vitală” pentru a se face pe plac protipendadei care dictează în această țară… Nu uitați: și aceștia au copii, dar “de bani gata”… … și care vor fi candidați la Oxford, Cambridge, Sorbona sau Dumnezeu mai știe pe unde…
    Am sau nu dreptate?
    Dumnezeu să vă ajute, copii, pe voi, pe părinții, frații și surorile voastre și, de ce nu, pe dascălii cu suflet!

    1. Și eu am copil care trebuie sa plece in Anglia. Nu e de bani gata. Ba chiar ne supercalculam banii pe care ii avem pt studiile copilului. Nu câștigă decât stres daca da bacul. Are medii de 10 că și până acum a învățat, dar sincer nu știu cum vor reacționa multi cu masca, cu mănuși și cu stresul imbolnaviri. După părerea mea ar fi bine sa se echivaleze mediile și cine vrea mai mult sa de-a bacul.

      1. Bună ziua, oare de ce doamna ministru nu ține cont de ceea ce declarăm și noi? Un manager, când ia o decizie, se consultă cu membrii echipei pe care o conduce. De ce nu ne aude? De ce nu citește ceea ce noi scriem?

  14. Sper sa trecem peste orgolii si sa eliminam Bacul definitiv. Vrei sa mergi la facultate? Dai admitere, indiferent de ce facultate.

    1. Si daca nu vrei la facultate, pe ce baza iei diploma de bacalaureat? Pe ochi frumosi? Fiecare ciclu de invatamant se termina cu un examen, mai pustiule de a 12a.

      1. Dacă aș avea coloana vertebrală și nu mi-ar fi teama ca direcțiunea mi-ar pune bete in roate, ca mi-ar in scena tot felul, ptr ca ce sa vezi nu sunt un animal “social” (in acceptiunea de azi-atentii, pupici in dos, yesman, chiolhanuri), si as avea calificative scăzute, tinichea de coadă, as lasa corigenti si repetenți pe capete.

        Cati sunteti ca mine? De aceea e nevoie de ABSOLVIRE cu bac. Însă bacalaureatul a fost transformat în CONCURS. Înainte, până la revolutie, si mi se pare un sistem bun, chiar ideal, intrarea era “închisă” (competiție pe locuri la liceu, la facultate) si iesirea “libera”. Bacalaureatul si examenul de stat doar daca nu doreai nu le luai.

  15. Acesta este un articol scris de un adult. Examen de capacitate??? De 20 de ani se numeste Evaluare nationala. Daca era elev de bac ar fi fost trecut deja prin aceasta evaluare. Vă rog nu mai manipulați prostimea. Tocmai Edupedu… nu mă asteptam. Cât despre identitate, ce sa-ti povestesc. Acum dai bac-ul, la școala nu mai mergi iar daca esti asa inteligent se presupune ca ai medii ce îți permit să intri in bac. Deci cum e cu repercusiunile? Mare rahat de compunere. Voi chiar nu mai sunteți normali? Ce ușor e să bagi bețe în roate. Nu ai dat nici o soluție ,desteptule!

    1. Aceasta este o reacție exagerată și nejustificată. Și eu sunt elev în clasa a XII- a și empatizez cu autorul mesajului, la fel și colegii mei. Scenariul prezentat menționează câteva probleme reale ale planului de desfășurare a examenului. Nu este vorba de a nu avea medii pentru a intra în bac, (din potrivă, îmi asum lipsa de modestie și menționez ca sunt o elevă cu rezultate foarte bune) ci despre egalitatea șanselor de reușită atât ale elevilor din orașele mari, cât și ale celor din provincie (ale tuturor, indiferent de posibilități). Esența mesajului vizează sănătatea elevilor, a falmiliilor noastre și a cadrelor didactice. Chiar dacă mesajul nu ar fi scris, într-adevăr, de un elev, tot expune situația reală și conține griji pe care le avem cu toții. Presupunând că elevul care a compus mesajul este suficient de bine pregătit și a dispus de toate resursele necesare pentru a învăța pentru acest examen, el s-a gândit și la cei mai puțin norocoși și s-a gândit la repercursiunile pe care le-am putea avea asupra sănătății.

  16. Ai foarte mare dreptate, eu sunt elev in clasa a XII si imi este teama atat pentru mine cat si pentru familia mea sa sustin examenul cu alte persoane in clasa! Ce mai buna solutie ar fi ca examenul sa se echivaleze cu nota din liceu si gata! Ar disparea toate suspiciunile si toata starea aceasta de panica! Pe deasupra nu ar mai exista nici riscul de imbolnavire(care este unul foarte mare)! Daca un elev se imbolnaveste o sa ii fie foarte greu, atat lui cat si familiei sale! Ministerul si Miniștrii nu vor raspunde pentru asta! Tot părinții vor fi cei ce se vor chinuii cu noi daca ne îmbolnăvim!

    1. Deci….comentariul asta e pentru toti elevii de a XII a,
      Nu mai faceti petitii, mesaje spre minister sa se echivaleze BAC-ul cu mediile pe 4 ani din liceu.
      De ce?
      E o porcarie ce nu se poate realiza in Romania, deoarece notele sunt date aiurea in liceu.
      Asa cum merg ceilaltii studenti la camine sa isi recupereze lucrurile in masurii de siguranta, asa putetii da si voi BAC-ul.
      In plus, daca nu vrei sa risti,poti da BAC-ul la anul, cum sunt multi altii.
      Am avut si eu pe cineva apropiat decedat de curand, dar asta nu inseamna ca trebuie sa stai in loc, viata merge inainte.
      Am citit articolul, l-am inteles, dar nu mai promovati echivalarea.
      Cine e destul de destept si are un IQ peste 10 intelege problema care se ridica odata cu echivalarea.
      Asa ca, daca vreti sa dati BAC-ul, dati BAC-ul, daca nu, stati acasa.

      1. Tocmai din cauza unora ca tine nu se poate face o schimbare in aceasta tara.
        So, multe felicitari din partea mea!
        Recunosc, notele din liceu nu sunt exacte, si cele mai multe nu reflecta absolut nimic din ceea ce elevul stie (asa cum, din pacate, este si in cazul meu), dar, in momentul de fata, accept aceste note in locul posibilitatii de a ma infecta, pe mine sau pe familia mea, prietenii sau cadrele didactice! Anul acesta a fost un an greu pentru toti, un an diferit, deci, de ce sa nu fie si examenul la fel?

      2. Ce alegeți Stimabile/a Sănătatea sau un examen care pana la urma oricum nu reflecta în totalitate cunoștințele iar în felul acesta numai examen nu este. Este o mare bătaie de joc.

        1. Daca alegi sanatate nu dai bacul anul asta
          Dar decat sa se umple facultatile de tot felul de pustani care au stat si au frecat menta tot anul ca acum sa faca scrisori spre minister sa faca nu stiu ce cu bacul
          Sunt anul 3 la UMF Cluj si stiu care e treaba cu examenele
          Cea mai mare prostie
          Vrei diploma de bac dai bacul
          Nu vrei sa te imbolnavesti stai acasa si nu dai examenul ca nu te obliga nimeni
          Decat sa intre fraieri la faculate si sa ocupe locurile celor care merita sa fie la o faculate mai bine examen.

    2. Da…de copii aia de bani gata ai uitat.Hai ca stii…aia care dau pe sub fusta profesorilor bănuți.Alti care au invatat de le-au iesit ochii din cap pentru un 7 sau 8 ar fi dezavantajati.Dar altu care are tatic si mamica cu banuti are 9 si 10.

  17. Din păcate aceasta este realitatea în care trăim. Vor sa scape cât mai repede și mai simplu de problema examenelor, nu se mai gândește nimeni cum sa facă sa fim protejați. Sunt elev în clasa A12a, fac naveta la liceu cu trenul. Multe trenuri sunt anulate, m-am interesat deja. Plec dimineața la ora 6 de acasă (obosit bine înțeles, deoarece în ultimul timp stresul își spune cuvântul. Nopți nedormite, fără chef de a manca și multe altele) sa ajung înapoi acasă la ora 5 și fac aproximativ o ora pe drum. Asta ar însemna aproximativ 12 ore, foarte greu sa ma pregătesc pentru următoarea zi de examen. Lecții sau sa recuperam ceva, de când a început cu virusul aceasta n-am mai făcut. Nu sunt un elev excepțional la învățătură, nici nu mi-am dorit asta intotdeuna am fost la centru și am avut mare încredere pana acum ca pot lua acest examen care-mi va decide viata, dar de 2 luni gândirea mea pentru viitor s-a întors la 180 de grade. Ma gândeam la o academie militare, in momentul de fata eu sunt dezvurajat de faptul ca anul acestea nu voi fii destul de norocos sa fac ceva cu bacul. Asa ca am aplicat zilele trecute pentru un post de SGP, din păcate și visul meu se termina ușor ușor. Anul viitor pentru a încerca din nou, v-a trebui sa investesc foarte mult timp în pregătiri și sa spunem ca îl voi lua. Dar un an este pierdut!
    Deciziile dumneavoastră trebuie sa fie în favoarea noastă, a elevilor. Deoarece noi suntem viitorul tarii și cred ca noi vom vii generația care v-a reuși sa “pună pe picioare” aceasta tara. Îmi doresc ca, copii mei sa nu treacă prin ce am trecut eu, nu doresc nimănui sa crească fără părinți, care sunt nevoiți sa muncească pe afara sa poată pune ceva pe masa să-și vadă copilul odată la un an sau doi și sa nu-l mai recunoască!
    Vă mulțumesc frumos!

  18. Buna analiza a situatiei, dar solutii?
    Am eu una…. cea mai simpla!
    Elevii vor fi chemati la scoala, conform unei planificari riguros realizata, vor semna pentru primirea diplomei de bac si cu asta….. basta.
    Vedeti ce usor se poate rezolva problema bacalaureatului?
    P. S. acum ma grabesc spre OSIM sa patentez solutia, caci cei de la minister ar fi in stare sa o fure. Pa

  19. Sper ca cineva de acolo “de sus” sa citeasca acest mesaj si poate chiar să ia in considerare ceva din ce scriu.
    Suntem conștienți de faptul că pandemia a luat prin surprindere întreaga europă și că unele state precum Olanda si Franța deja au anunțat anularea bacalaureatului realizându-se o echivalare a acestuia cu media din liceu sau media din clasa aXII-a. Nu o sa susțin pana la capătul pământului ca asta e o idee foarte bună, deși în calitate de elev in an terminal asta ar fi normal să fac, deoarece cui nu i-ar placea o medie de bacalaureat mai mare de 9, sau poate chiar de 8.
    Fară prea multe povești, știm ca sistemul nostru nu este suficient de pregatit pentru găzduirea atâtor elevi pentru sustinerea acestui examen. Deși se ia temperatura inainte, știm ca exista persoane asimptomatice, care majoritatea sunt persoane tinere, lucru care nu ne scapă de un posibil val imens de îmbolnăviri în rândul elevilor dar si al familiilor. Aici vine intrebarea.. “Dar cum să se imbolnaveasca daca o sa fie mai putini in clasă și o să se intre la examen prin mai multe părți ale clădirii?”. Păi nu toate liceele au mai mult de doua intrari.. și în cazul ăsta intrarea spre exemplu al numarului mediu de ~200 de elevi in ziua examenului ar fi de o durată extrem de lungă, iar nu toti elevii pot ajunge inainte cu doua ore de examen la școli. Iar de ieșirea de la examen ce mai zicem? Se termina pentru toti tot la aceeasi oră. O să ieșim în același mod? Sunt in totalitate de acord cu tot ce spune elevul din articol, sunt de acord ca punem in primejdie sanatatea noastra si a celor din jur. Obosirea psihică dată se stresul intregii situatii, de la examen pana la contactarea acestui virus si frica de a nu face rău celor din jur, nu pot face elevul sa își arate in acele conditii intr-adevăr valoarea sa. Scenarii prin care elevii pot lua virusul sunt zeci, probabil sunt si cei din Ministerul Educatiei constienti, asa ca nu le mai enumăr.
    Prin susținerea acestui examen se dorește aflarea calității unui elev, al evaluarii tuturor cunostintelor acumulate in cei 4 ani la materiile de bază ale profilului(asta pentru liceeni). Nu este cea mai buna metoda sa ii dai o medie de BAC pentru notele sale la muzică, desen și purtare, dar cea mai bună idee ar fi ca din cei 4 ani să li se ia mediile de la materiile unde aveau de susținut probele la bac(sau mediile la materiile de bază ale profilului). La final de a10a, cel puțin în școala mea, s a dat fiecarui elev o foaie unde sa completeze mediile sale la materiile de baza ale profilui; nu se poate face asta si acum? Un elev care s-a zbătut in cei 4 ani să nu rămână corigent la română spre exemplu și a tras de media 5 pana in ultimul an, doar in cazuri exceptionale ar fi putut obtine la examen o notă mai mare de 5. Prin această metodă de acordare a mediilor se evită un posibil val imens de imbolnaviri, dar totodată se arată și adevăratul nivel al unui elev, iar media desigur poate fi și sub 6.00, lucru care îl declară respins din examenul de bacalaureat. In aceste cazuri acesta ar trebui sa aiba ca si pana acum dreptul păstrarii notelor care doreste dintre acele medii si sustinerea examenului in urmatoarea sesiune la materia care dorește.
    Sănătatea ar trebui sa rămână pe primul loc indiferent de situații.
    PS: mulți fac meditații in particular, de multe ori poate cu profesori bătrâni, foarte vulnerabili. Bucuria statului ca nu mai dă o pensie in plus, asa i? Si daca profesorul respectiv refuza sa mai faca meditatii, sunt sanse ca elevul chiar sa scadă de nivelul la care era, deoarece exista o perioada de acomodare cu explicatiile altui profesor.
    Respect tuturor elevilor care nu doar tac si fac ce le cere statul, avem dreptul la o opinie.

    1. Foarte bine punctat, daca noi nu ne facem auziti, nimeni nu o va face pentru noi, trebuie sa luptam pentru sanatatea noastra.
      Acum este vorba despre noi, trebuie sa fim ascultati.

    2. Sunt de acord cu tine. Cea prezentata de tine ar fi solutia cea mai buna si corecta in situatia actuala. Cred ca asa s-a procedat si in Slovacia.

      1. Cand ai dat dumneata bacul, sunt destul de sigur ca nu era PANDEMIE GLOBALA.
        Acum prioritatile sunt altele, mai bine cu note “nemeritate” dacat la spital si cu un tub in plamani.

    3. Sunt de acord cu tine in aproape tot ce ai spus. Dar vezi că mai sunt elevi care iau la clasa 5 și 6, iar la examen iau 8-9. Elevi cărora nu le pasa de note pentru că știu că nu contează cu adevărat și că nu reflectă gradul de inteligență al persoanei în cauză. Și mai sunt și elevi care sunt subestimați de către profesori. El este de nota 7-8, dar profesorul îi dă 6 pentru că nu-i place comportamentul lui la ora( sau poate este elevul care vorbește când are ceva de spus).
      Și nu, nu îți contrazic soluția, doar îți atrag atenția că mai sunt și astfel de elevi/ profesori

      1. Majoritatea cazurilor cand elevii iau la clase 5 si 6 iar la examene 8 si 9 sunt acelea cand elevul face meditatii un an intreg probabil, pentru ca dupa 3 ani in care nu a facut teme si a stat prin cafenele dupa, inainte si chiar in timpul orelor, sigur fara acele meditatii la bac ar fi fost de acelasi nivel. La ei merge renumita vorbă cu îngrășatul porcului in ajun, doar ca aici ajunul e un an intreg.
        In schimb sunt complet de acord cu neacordarea notelor pe merit, am pățit lucrul ăsta din a9a pana in a12a, profesoare care puneau note mai bune la fete decat la băieți sau care desi ai facut jumate de teza perfecta si ai mai scris si la cealalta jumatate tot un maxim 6 luai. Dar sa privim in ansamblu, ca in fiecare liceu ar fi factori de acest gen prin care se descrimineaza calitatile unui elev.

  20. Ai perfecta dreptate, ei nu se gândesc la copii deloc și la ce pericol ii expune, trebuie sa facem noi părinți pt copii noștri sa nu le decidă alți soarta nu ei se chinuie și nu suferă ei când copii noștri sunt bolnavi, dacă în restul cazurilor nu e voie decât 3 pers atunci nici în săli șpați închise sa nu fie permis 10 pers+2supraveghetori!

  21. Nimeni nu de aude si pe noi, cei aflati in cauza?
    Este mai mult decat dezamagitor ce se intampla, este luata o decizie radicala luata pentru noi fara a ni se asculta o opinie macar. Daca doamna de la ministerul edicatiei ar fii avut copii, nepoti etc in clasele terminale, categoric era altfel acum. Nu inteleg de ce nu este luata in calcul metoda din Franta care are sistem de predare notare asemanator cu cel din tara noastra.. Pentru ca nu vor trece prea multi? Oricum cei care nu au avut interes pentru scoala nu au nici pentru bac. Sau pentru ca vor trece prea multi? Ne sperie un procent de promovare mai mare? Oricum sa nu uitam ca avem si o admitere care va departaja multi elevi nepregatiti. Ma simt ca acum multi ani, impins de la spate fara drept de opinie.. 2020? nu prea cred, este rusinos.
    Din atatea solutii, ati ales cea mai riscanta solutie fara a ne detalia procesul dar ne ati spus “decizia este deja luata” ca si cum nu va pasa de noi, decizie luata fara amprenta noastra.. Presupum ca acum este vorba despre noi, si ar trebui sa avem o influenta a cea va urma, dar vad ca suntem o grabada de roboteti fara cuvant. Cei de a 8a sunt inca mici si cel mai probabil nu isi dau seama de ce urmari poate avea asta. Sora mea are astm si este in clasa a 12a.. ce facem acum? o punem sa dea bacul in conditii de vara, cu masca la fata mai bine de 3 ore? Liceul la care este ea nu este asa dotat cum ati crede, nu ii poate oferi un loc sigur.. Va ganditi ca oricum elevii sunt speriati se bac, dar va ganditi ca sunt ingroziti de covid? De moarte? De a nu raspandi virusul in familile lor?

    2 luni de zile in care orele online au fost un dezastru, si in care tin sa mentionez nu toti elevii au situatia mecesara sa faca pregatiri!!!

    Incepe bacul, stresul testului se cladeste cu frica de a nu lua virusul, cumulat cu temperatura de vara, cumulat cu masca pe fata elevului, nu poate decat sa scada drastic performanta chiat si a unui elev mult peste nivelul mediu.

    Probabil ca d aia tari precum Franta si Olanda sunt mai sus, prefera sa treaca peste acest orgoliu stpudid (“decizia este deja luata”) si sa puna SANATATEA pe primul loc.

    Prefer sa ma opresc aici, desi nu am spus nici 10 la suta din ce simt, de ce simtim. Nu are rost sa mai aducem in vedere transportul pe timp de canicula in comun.

    Multumesc, sper sa fiu auzit de cine trebuie.

    Cu drag, elevii ingroziti care isi astepta cuvantul

    1. dna Ministru e ocupate cu “reforma” sistemului ticalosit de PSD. Cu siguranta PSD si-a pus inspectori, directori etc. dar doamna ministru face si altceva in afara sa-i schimbe pe acestia sau asta e ocupatia ei principala?

  22. Foarte bine punctat! Și încă sunt mult mai multe probleme pe care cei care iau deciziile nu le iau in calcul. Sunt mama unui elev de clasa a XII -a care are probleme de sănătate si care in condițiile actuale nu cred că ar putea susține examenul exact din motivele invocate de tine și atunci unde este dreptatea. Bine ar fi ca cei care decid pentru viitorul vostru si al celor care vor da examenul de evaluare sa ia cele mai bune decizii. Multa sănătate și succes!

  23. Ce se va întâmpla cu elevii care nu vor putea intra la examen pentru ca au temperatura corporală peste limita admisă? Poate nu sunt bolnavi dar din cauza stresului și emoțiilor, organismul lor reacționează așa. Ce vor face??? Și inca ceva: de ce testele de antrenament sunt atât de grele la matematica, mult mai grele decât cele din ceilalți ani…. acești copii care stau acasă de atâta timp sunt mai bine pregatiti decât ceilalți din anii anteriori????

  24. Ce se va întâmpla cu elevii care nu vor fi primiți in examen pentru ca au temperatura corporală peste limita admisă?

  25. Oho, sunt multe alte probleme, cele enuntate in articol sunt doar cateva. Din pacate trendul politicienilor e sa-si bifeze birocratia fara sa tina cont de riscuri. Se considera ca se pot face experimente pe generatiile din anii terminali si pe profesori. Avem un stat slab, lipsit de creativitate si care nu poate gasi o solutie la o problema relativ simpla astfel incat sa-si protejeze cetatenii. Toata planeta s-a oprit, si toata lumea e sfatuita sa stea in izolare, numai copiii din anii terminali trebuie sa dea cu orice pret examenele.

  26. Corect ar fi sa lase fiecărui elev dreptul de a alege ce dorește , așa cum au făcut și alte tari , ar fi trebuit sa se ia in considerare media notelor din anii terminali și sa fie considerată nota de bac , iar dacă sunt copii care vor sa susțină examenele in condițiile actuale sa fie pe deplin asumați , dacă tot se numește examenul maturității , acum e momentul cel mai bun pentru a lua decizia cea mai potrivită fiecăruia .

    1. Notele in anii terminalii la liceu nu sunt date pe merit
      sunt note umflate
      Sunt persoane cu media 9 in cei 4 ani si la bac iau 6 sau nu il iau
      Ciudat nu crezi?

      1. Ai cea mai mare dreptate, nu am gândire de comunistă dar totusi si eu am trecut prin aceasta perioada.
        Sunt studenta in an terminal si sunt afectată la fel de această pandemie, cu o mica/mare diferenta. Noi, studenții dam examenele online,licenta online ceea ce sincera sa fiu nu mi se pare deloc normal chiar si in acest context.
        Examenul de bacalaureat, pentru mine, atunci cand am fost in liceu a parut ceva greu, la fel cum pare si pentru voi dar acum, oricum nivelul a mai scazut. Si sincera sa fiu va inteleg, inteleg ca sunteti speriați si e normal sa va expuneti punctul de vedere!
        La fel ca si voi, am stat atata timp in casa. Credeti ca pentru noi e usor?
        Nu, nu este! Este un examen greu (licenta), nu vorbesc de celalalte examene care ok, o sa trecem cu bine peste ele. Cum credeți că o sa ne descurcam online? (In orice moment poate pica internetul, în orice moment ar putea sa fie luat curentul, sa nu mai spun de cei care nu dispun de tehnologie si asta e, probabil acestia nu o sa reușească să susțină lucrarea de licenta acum, când ar trebui)..
        Plus ca, la fel cum ati mai menționat si voi, ceea ce am facut in mediul online nu se compara deloc cu ceea ce făceam in sala de clasă..
        Din pacate rămânem cu multe goluri si ne chinuim sa facem ceva ce nu am mai facut pana acum.( chiar daca profesorii ne sunt alături și ne susțin)
        Sunt multe de spus, adevarul e ca ar fi mult mai ok, după părerea mea ca aceste examene sa se amâne..
        Nimeni nu este pus în pericol, le oferim posibilitatea studenților de a-și susține lucrarea de licenta asa cum ar fi firesc..
        (Vreau sa se inteleaga, nu am nimic cu cei de clasa a 12-a!)

  27. Tot ce s a discutat aici este pertinent.Nu garanteaza nimeni sanatatea copiilor nostri si a familiilor noastre. Numai drumurile pana la unitatea de invatamant cu transportul in comun( copii veniti de la tara, cu microbuze) pot fi primul factor de contaminare, asa cum a mentionat elevul .Probele orale …contact mult mai mare intre ei. La inceputul lunii iulie sigur va exista al doilea val de imbolnaviri, acesti copii, familiile lor si alti contacti ai membrilor.Cine va raspunde pentru aceste imbolnaviri si cum le vom gestiona la nivel nationale , unde vor fi poate zeci de focare, precum cel din Suceava.Poate ar trebui sa analizati situatia si sa va revizuiti decizia!

  28. Nu ia nimeni în calcul riscul la care sunt supuși elevii și profesorii. De ce? Pentru ca avem specialiști ancorați într-un sistem învechit. Care știu doar ca trebuie sa bifeze și faptul ca au dat acest examen și atât. Consecințe? Rezultate? Nimic important. Doar niște cifre într-un raport pe care le vor arunca în presa și spațiul public de câte ori au ocazia.
    Egalitate în șanse în situația în care mulți elevi nu au avut posibilitatea sa se pregătească on-line – zero
    Nu suntem în stare și nu ne dorim sa învățăm ceva de la sisteme de învățământ mult mai avansate.
    Tipic romanesc, noi suntem cei mai buni și noi facem lucrurile cel mai bine
    Trist, dar asta e realitatea.

  29. Acest mesaj m a descurajat teribil, pur si simplu suntem trimisi spre moarte. Este vorba despre noi, dar nimeni nu ne asculta, ei deci pe pentru noi. Teribil..

  30. Sunt, de asemenea, elev in clasa a 12a si ma uit cu teroare la aceasta etapa din viața mea. Ma pregătesc pentru acesta încă din clasa a 10a, nu ar fi o problema examenul in sine. Aceste 2 luni, in care a fost in vigoare starea de urgenta, au fost cât se poate de chinuitoare, stresul atingând cote maxime. Invat la unul dintr liceele top din Iasi si totusi nu am făcut ABSOLUT NICIO ORA ONLINE! Ținând cont ca jumătate dintr colegii mei nu fac pregătire, ei cum ar trebui sa se pregătească pentru cel mai important examen din viața vor de pana acum? Norocul meu, pot spune, este ca am niște profesori excepționali cu care am întâlniri fictive in mediul online in fiecare zi si asta ma ajuta ENORM! Nu locuiesc cu persoane vârstnice, nu folosesc in perioada asta mijlocul de transport, părinții mei sunt in domeniul medical, așa ca nu simt lipsa echipamentelor de protecție si totusi îmi este frica pentru sănătatea mea si a celor din jur! ÎNSĂ CEILALȚI? Sunt mii de elevi care nu au aceleași condiții ca si mie, care pot fi mult mai expuși sau au contact cu persoane in vârsta aau nu numai, la care efectele acestui virus pot fi DEVASTATOARE! “Facem totul gândindu ne la sănătatea elevilor” Dar la elevii care nu au acasă cea mai fericita situație, v ați gândit vreo secunda? Sa nu pomenesc de faptul ca multe tari din Uniunea Europeană care au sistemul educaționale mult mai dezvoltat, au putut renunța la acest examen al maturității, însă, se pare ca, in țara noastra nu prea se da importanță vocii poporului, in cazul de față, a elevilor din clasele terminale…
    Vorbesc in numele a mii de școlari din clasele temrinale si va RUGAM, aveti grija de noi TOȚI, reconsiderați decizia deja făcută!

  31. Si eu sunt elev in clasa a XII a …. sustin ceea ce s-a mentionat mai sus .. consider ca nimeni nu ne poate asigura siguranta necesara ,avand in vedere situatia actuala!

  32. Si bineinteles ca la profesori, care au stat mult mai cuminți acasa, onlineul te tine numai in casa, nu se gandesc nici macar elevii ce sa zic de guvernanti. Nu ai timp sa iesi decât la cumpărături stricte. Elevii, am vazut cu sutele, si acum se întâlnesc, chiar in grupuri mai mari de 3 si nu sunt din aceeași familie. Darămite după 15 mai… scapa cine poate.

  33. Doamne cata dreptate are si totusi d na ministru merge inainte fara sa consulte intreaga comunitate de parinti si elevi direct implicati. Ne intereseaza doar notele mari pentru elevii care doresc sa mearga la universitati in strainatate.Oare in aceasta perioada cand fiecare a pierdut intr un fel sau altul ne gandim doar la un procentaj din tara asta. DAR Restul au fost intrebati ce doresc si ce e mai bine pentru ei parinti si elevi deopotriva?
    D na ministru aveti copii???In aceste momente cand unii oameni pierd persoane dragi, altora le este disrtusa viata din cauza acestui virus d voastra vreti sa nenorociti si mai multe vieti ?
    VA asumati esecurile acestor examene?????
    Dupa ce nu veti mai fi ministru cum veti dormi noaptea stiind ca ati distrus vieti?
    Sunteti constienta ca acesti copii nu sunt pregatiti pentru aceste examene!!!!.Doar sunteti cadru didactic si stiti ce inseamna o pauza de 2 luni jumate!!!!!
    Sper sa va asumati si rezultatele si consecintele pentru ca veti avea de infruntat parinti nervosi nu doar parinti dornici de universitati straine .
    Sa vedem cum va veti asuma imbolnavirea unui copil !!!!!!!!!!

  34. Guvernantilor nu le pasa de aceasta generatie de copii. Dupa doua luni de izolare ii scoatem din casa cu riscuri de imbolnavire …daca in timpul celor doua saptamani de scoala si al probelor de bacalaureat se vor imbolnavi copiii cine ca raspunde pentru asta ? Dna Ministru vrea sa bifeze statistici, sa dea bine la guvernare …dar sanatatea copiilor nostri cine o ia in considerare …cele amintite in articolul de mai sus sunt perfect adevarate dar celor de la guvernare , din mass media nu le pasa decat de cat de repede se vor deschide hotelurile si carciumile …dar de copiii acestui neam ii pasa cuiva ?

  35. Noi ne simtim perfect reprezentati de aceasta luare de pozitie, dar in conditiile in care ministrul invatamantului sustine ca da, este deschisa dezbaterilor pe aceasta tema, daaaar DECIZIA ESTE DEJA LUATA: SE ORGANIZEAZA BAC conform legilor adoptate in absenta mentionarii unei astfel de situatii, nu avem cum sa mai credem ca societatea civila are o voce! Dupa ultimul interviu acordat de ministurl invatamantului, am inregistrat tensiune 189. Cu greu mi-am revenit! Si asa se intampla ori de cate ori observ pozitia autoritatilor, atitudinea lor sfidatoare si neglijenta, nebagarea lor de seama si dezinteresul lor fata de tineri! Si asta din comunism ni se trage! Nu s-a schimbat absolut deloc!

  36. Foarte clar!
    Si sincer ar mai putea fi adaugate si alte inconveniente care decurg din riscul de a se da clasicul Bac si EN

  37. Super tare, felicitări . Aceiași teama și nesiguranța o am și eu pentru băiatul meu care trebuie sa susțină examenul de evaluare .

  38. Și încă nu am vorbit, despre faptul că un centru de examen cu număr mediu de elevi arondați, să zicem 600, înseamnă 60 de săli de clasă (10 elevi pe clasă) monitorizate audio video. Nu cred că există vreun liceu în țară cu o astfel de capacitate.

  39. Ai scris atât de clar și concis despre toate aceste probleme, încât îți mulțumesc din suflet pentru asta!!! Totuși, mesajul tău ar trebui sa ajungă și în atenția ministrului sănătății, care avea o părere similară!!!! Succes!

    1. Dacă pornești aerul condiționat, transporți rapid virusul de la asimptomatici (care vor fi, cu siguranță!) la rest.
      Dacă nu pornești aerul condiționat, atunci ȘTIM: în sălile de la ultimul etaj din școlile-bloc și în cele orientate spre E, S-E sau S, temperatura va trece lejer spre „SAUNĂ”!

      => O MARE INEGALITATE: „Cum ți-e locul și norocul, cum ți-e sala și lucrarea”

      10/sală? Cum? Unde?

  40. Nu este interes pentru elevii ,specialiștii nu susțin adevărul sunt decizii luate doar pentru interesele altora adica cei care nu au posibilitatea sa asigure condiții necesare pentru elevi.

  41. Pt evaluarea națională sunt pt echivalare și să fie eliminat pt totdeauna să fie introdusă admiterea la liceu .

    La bacalaureat ne confruntăm cu alte aspecte, admiterea la facultate , echivalarea va creea probleme in rândul celor care vor un loc la buget , poate e bine pregătit pe anumite discipline care îl vor ajuta să aibă o carieră de succes însă echivalarea îl dezavantajează .

    Sunt de susținut și examenele de licență și disertație in iulie

    Pentru drepturi egale eu sunt pt amânarea susținerii examenului cu 30 de zile , cu două probe , proba orală la limba și literatura română ( cineva e pregătit la scris e pregătit și la oral), fiind probă orală nu e necesara prezența tuturor in școală , tabel in ordinea alfabetică și scris la o disciplină în funcție de profil.

    E doar o părere . In rest mult succes , aceste examene vor trece, important e ce se va întâmpla după .

  42. Frumos spus si totusi textul nu e intreg. Mai trebuie sa se ia in calcul multe scenarii precum:
    – Nu o sa fie destule locuri pentru elevi daca se impart cate 10 in sali in multe scoli
    – Daca cineva din examen arata simptome (cateva stranuturi), trebuie sa se evacueze sala, scoala.

  43. Asta e numai o parte a scenariului, vor fi mii de elevi de la țară care vor veni la oraș să susțină examenele,alte mii de profesori care vor veni de la oraș la țară, apoi mii de corectori și dacă se respectă regula te le se vor plimba dintr-un județ în altul, alte câteva mii de polițiști care vor asigura paza, deci zeci de mii de oameni se vor plimba în acele zile, într-un județ roșu ca Suceava cum faceți asta, de exemplu la E. N. 25% media claselor 5-8 și 75% media tezelor la română și matematică=media de admitere și atunci elevii de la oraș care cred că ar fi dezavantajați de media claselor5-8 a celor de la țară nu ar mai avea ce să obiecteze.

  44. Conform regulamentului, elevii, candidații la intrarea in săli trebuue sa fie identificați confirm cu poza din cartea de identitate. Cum se va face asta? Isi dau masca jos, profesorul se uita cu atenție, apoi își pune masca la loc?
    Are dreptate elevul care a făcut “reconstituire ” si e doar un scenariu , pentru noi de elevi, tot atâtea scenarii.

  45. Perfect adevarat si cred ca nu e tot scenariul. Este doar pentru un ele, dar când sunt mii de elevi? Multe situatii si diferite. Am putea calcula matematic probabilitatea de infectare.
    Ar mai fi ceva. La intrarea în săli, elevii trebuue sa fie identificați confirm cu poza din cartea de identitate. Cum vor face asta? Isi dau masca jos ca profesorii sa-i poata identifica? Asa spune regulamentul. La fel pentru toate si pt evaluare , titularizare….

  46. Mare dreptate. Dar oare citește persoana sau persoanele care trebuie? Chiar nu pot să cred că intr-o țară copiii sunt lăsați de izbeliște. Haide ți să facem un lucru bun cu toții. Este necesar și a venit momentul. Sunt copiii noștri.
    Nu credeți?

    Ce stimă

    1. Aveți dreptate. Să facem un memoriu cu toate problemele și sa îl trimitem la ministerul educației.

    1. Mda… adolescentul tipic, victimizat maxim, bun la a evidentia situatii extreme (desi rare) si incapabil sa vina cu o solutie concreta. Vreti ceva, dar nu stiti ce.
      Mergeti la examen cu masca (e 3ron una, nu milioane, cun spune articolul), preferabil fara toata familia dupa voi. De transport se poate rezolva cu un neam, cu un vecin, cu primarul! Doar sa vreti…
      Stati la distanta unii de altii, atat in sali (asta se poate rezolva cu scolile), cat si inainte de intrarea la examen.
      In viata nu vi se va da tot de-a gata, exact asa cum/cand vreti. Trebuie sa va si adaptati situatiilor, sau veniti cu idei concrete mai bune!

      1. Sa vina cu solutii concrete si bune un copil? Pentru asta avem autoritati in slujba cetatenilor! Este suficient ca a tras un semnal de alarma! Dincolo de riscul contaminarii elevului/profesorului si a familiilor acestora, semnalul de alarma vine si dintr-o alta directie: in doua luni de scoala NICIO ORA ONLINE! (ministerul sustine altceva, un neadevar); unii copii chiar se bazeaza in pregatirea lor pentru examene numai pe recapitularile de la clasa (nu fac pregatire in privat) iar in aceste doua luni de scoala asta faceau in mare parte: recapitularea materiei celor 4 ani de studiu. Am ascultat-o pe dna ministru intr-un interviu, singurele raspunsuri concrete si bune au fost: vom vedea, cautam solutii, stim ca este o problema, ne intalnim luni in sedinta, maine primesc informatii si altele la fel. Este rusinos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Directorul Liceului Tehnologic din Liteni cu 10 note de 10 la Bacalaureat 2023:  Înainte, plecau în străinătate peste 20 de copii dintr-o generație care termina liceul. Anul trecut au plecat doar 4 / Noi nu scăpăm nicio finanțare, pentru că asta dă performanță

La Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni, județul Suceava, au fost 10 note de 10 la Bacalaureat 2023 și rata de promovare pentru promoția curentă este de 88%, iar…
Vezi articolul

BAC 2024 Competențe la Limba română. Proba orală explicată de profesoara Anamaria Ghiban: Pentru a demonstra înțelegerea textului, un utilizator experimentat trebuie fie capabil să citească textul corect, conștient, cursiv și expresiv / Cum arată biletul de examen

Un ghid de prezentare a probei orale la limba română pentru candidații la examenul de Bacalaureat 2024 a fost realizat pentru Edupedu.ro de profesoara de Limba și literatura română Anamaria…
Vezi articolul