BAC 2025. Competențele la limba străină și cele digitale pot fi echivalate până pe 6 iunie, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial / Secretarul de stat Florian Lixandru: Cei care sunt înscriși deja în programe de pregătire pot veni cu certificatele până la data susținerii probei scrise a examenului de Bacalaureat. Nu va fi o problemă în acest sens

5.606 vizualizări
Foto: © Sidelnikov | Dreamstime.com
Elevii care au obținut o certificare cu recunoaștere internațională a competențelor lingvistice și o certificare cu recunoaștere europeană a competențelor digitale pot solicita, până pe 6 iunie, echivalarea competențelor la limba străină, precum și echivalarea competențelor digitale din cadrul examenului de BAC 2025. Prevederea apare în ordinul ministrului educației nr. 6.481 din 30 august 2024.

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat la Canal 33 că echivalarea competențelor de comunicare într-o limbă străină și a competențelor digitale se poate face până la data susținerii probei scrise: „Cei care sunt înscriși deja în programe de pregătire, care conduc la obținerea unor certificate care permit echivalarea, o pot face și pot veni cu certificatele până la data susținerii probei scrise a examenului de Bacalaureat. Nu va fi o problemă în acest sens.”

Amintim că probele scrise de la BAC 2025 încep pe 10 iunie, la patru zile după ce elevii de clasa a XII-a sau a XIII-a termină cursurile anului școlar 2024-2025. Înscrierea pentru sesiunea de vară se face în două etape. Mai întâi pe 16-20 decembrie pentru probele de competențe, apoi în perioada 2-6 iunie 2025 pentru probele scrise.

Iată ce prevede ordinul privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat — 2025

Art. 18. — (1) Înscrierea candidaților la probele A, B, C și D din cadrul examenului național de bacalaureat — 2025 se realizează în perioada 16—20 decembrie 2024, conform prevederilor legale în vigoare.

(2) Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B, evaluarea competențelor digitale — proba D și evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C se organizează la nivelul unității de învățământ, astfel încât fiecărei probe de evaluare a competențelor să i se aloce un interval de maximum 3 zile lucrătoare.

(3) Elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate, care nu pot participa la probele A, B, C și D din cadrul examenului național de bacalaureat — 2025 în perioada 27 ianuarie—7 februarie 2025, le pot susține în perioada 30 mai — 4 iunie 2025.

(4) În cazul în care elevii au promovat examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine și examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale, acestea se pot recunoaște și echivala cu probele de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal, respectiv de evaluare a competențelor digitale, din cadrul examenului de bacalaureat, până în data de 6 iunie 2025.”

Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
  • 16 – 20 decembrie 2024: Înscrierea candidaților pentru susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025
  • 27-29 ianuarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
  • 2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 20 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor finale

Foto: © Sidelnikov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Fiasco în organizarea BAC-ului 2025 în timpul anului școlar – avertizează profesori de la Colegiul „Sfântul Sava” din București, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Deca: Profesorii vor fi în situația „imposibilă” de a gestiona finalizarea anului și de a participa la examen
OFICIAL Bacalaureat 2025 începe pe 27 ianuarie cu proba de Limba română oral. Probele scrise au loc între 10 și 16 iunie, cu o zi liberă între Matematică/Istorie și proba la alegere – calendarul examenului

1 comment
  1. S-ar putea ivi o problema, cel putin teoretic, dar nu o putem exclude, cred.

    Daca elevii nu au un certificat echivalent si conteaza pe obtinerea lui dupa competentele din februarie (altfel l-ar putea echivala pana atunci) si NU SE PREZINTA la probele din iarna, ce se intampla daca nu reusesc sa ia examenul care le asigura certificatul respectiv pana in iunie? Pică bacalaureatul, conform reglementarilor in vigoare, din cate stiu.

    Cred ca trebuie acoperita formal si aceasta eventualitate. Sau inclusa in reglementari cumva, cu titlu de avertisment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Cele două cadre didactice din Buzău anchetate pentru trafic de droguri au fost arestate preventiv pentru 30 de zile / Inspectorul școlar general: Am luat măsuri ca cei doi, recent angajați ca suplinitori, să nu intre în școli

Cele două cadre didactice din Buzău, suspectate de trafic de droguri, alături de alte șase persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, în urma unor percheziții ale Direcției…
Vezi articolul

VIDEO Premierul desemnat, Marcel Ciolacu: O spun răspicat – vom crește accelerat salariile în Educație. Pentru a reduce abandonul școlar, propun vouchere pentru masă caldă, transport școlar, rechizite de două ori pe an și consiliere psihologică

Premierul desemnat Marcel Ciolacu, președintele PSD, și-a prezentat marți seara echipa propusă pentru a cere votul Parlamentului pentru noul guvern. Acesta a spus că în educație și-a asumat creșterea salariilor…
Vezi articolul