BAC 2025 Competențe lingvistice la limba modernă: probele au loc pe 3-5 februarie. Candidații ascultă de două ori înregistrările la testul audio / Nivelurile de limbă pe care le obțin în funcție de punctaj – procedură

3.915 vizualizări
Procedura Probe Competențe Bacalaureat 2025 / Foto: captură document
Probele pentru evaluarea competențelor lingvistice la limba modernă din cadrul bacalaureatului 2025 se vor desfășura în perioada 3-5 februarie, conform unei proceduri oficiale transmise de Ministerul Educației către inspectoratele școlare și obținută de Edupedu.ro. Proba include testări scrise, audio și orale, cu o durată diferită pentru fiecare secțiune.
  • Procedura specifică faptul că la proba de audiere candidații vor asculta fiecare înregistrare de două ori, iar punctajele obținute determină nivelul de competență lingvistică, pe scala A1-B2, conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi (CECRL). Mai multe detalii mai jos în articol.

Proba de audiere are ca scop evaluarea înțelegerii unui text audiat și durează 20 de minute. Procedura descrie modul în care aceasta se va desfășura: „Veți asculta două materiale audio diferite, fiecare de câte două ori. Aveți la dispoziție un minut pentru a citi întrebările referitoare la primul material, apoi urmează două audieri ale acestuia, separate de un minut de pauză.

După alte două minute în care definitivați răspunsurile referitoare la primul material și citiți întrebările referitoare la cel de-al doilea, urmează cele două audieri ale celui de-al doilea material, separate și acestea de un minut de pauză”. Candidații vor primi sarcinile de lucru imediat după ce asistentul citește instrucțiunile în limba română sau limba maternă, pentru fiecare sală de examen, iar în timpul audierii nu sunt permise întreruperi.

Proba scrisă, care durează 120 de minute, se desfășoară în două părți. Prima parte evaluează „competența de înțelegere a unui text citit”, iar a doua parte verifică „competența de producere de mesaje scrise”. Fiecare profesor evaluator va oferi un punctaj, iar punctajul final se calculează ca medie a celor două note, rotunjită în favoarea candidatului în cazul unei fracțiuni de 0,50 puncte.

Proba orală durează între 10 și 15 minute pentru fiecare candidat și evaluează atât „competența de producere de mesaje orale”, cât și „competența de interacțiune orală”. Fiecare bilet din cadrul probei orale conține întrebări de dificultate progresivă, iar punctajul final, calculat ca medie a celor două note acordate de profesori, se rotunjește în favoarea candidatului în caz de fracțiuni de 0,50 puncte. În plus, „nu se admite schimbarea biletului de examen”.

Nivelul de competență lingvistică va fi scris pe diploma de bacalaureat

Nivelul de competență lingvistică la limba modernă este înscris pe verso-ul diplomei de bacalaureat 2025 și pe certificatul de competență lingvistică. Acesta este determinat pe baza mediei aritmetice a punctajelor obținute la cele cinci competențe testate, conform grilei stabilite în document: pentru majoritatea limbilor, nivelurile sunt A1 (0-30,99 puncte), A2 (31-60,99 puncte), B1 (61-80,99 puncte) și B2 (81-100 puncte). Limbile chineză, japoneză și ebraică au un sistem specific, unde B1 este nivelul maxim și se obține cu un punctaj între 71 și 100.

Candidații care refuză să rezolve subiectele propuse sunt considerați „că nu au susținut proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal”.

Procedura prevede, de asemenea, măsuri de egalizare a șanselor pentru candidații cu deficiențe. La cerere, aceștia pot beneficia de prelungirea cu 10 minute a timpului necesar pentru pregătirea și susținerea răspunsurilor orale și de 30 de minute în plus la proba scrisă. Pentru candidații cu deficiențe de auz, competența de înțelegere a unui text audiat nu este evaluată, iar rubrica corespunzătoare de pe certificatul de competență lingvistică va fi barată.

Fișierele audio și subiectele necesare pentru proba de audiere sunt furnizate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) și sunt pregătite pentru a fi utilizate în funcție de echipamentele disponibile în fiecare unitate de învățământ: „dacă se utilizează CD playere, fișierele sunt inscripționate pe CD-uri”, iar pentru computere, acestea sunt disponibile pe fiecare aparat.

Subiectele și materialele de examen nu vor deveni publice după susținerea probelor, cu excepția modelelor selectate de CNPEE pentru publicare, conform sursei citate.

Modele de subiecte și bilete pentru proba de competențe lingvistice în limba străină au fost publicate de Ministerul Educației pe 1 noiembrie – descarcă.

DOCUMENT DESCARCĂ Procedură Competențe Lingvistice Limba modernă Bacalaureat 2025 – proba C:

Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
  • 16 – 20 decembrie 2024: Înscrierea candidaților pentru susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025
  • 27-29 ianuarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
  • 2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 20 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor finale
Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea august 2025:
  • 14-21 iulie 2025: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 4-5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 6 august 2025: ⁠Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 7-8 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 11 august 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 12 august 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 august 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 14 august 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 18 august 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 19-20 august 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 26 august 2025: Afișarea rezultatelor finale.
Citește și:
OFICIAL Bacalaureat 2025 începe pe 27 ianuarie cu proba de Limba română oral. Probele scrise au loc între 10 și 16 iunie, cu o zi liberă între Matematică/Istorie și proba la alegere – calendarul examenului
BAC 2025 Modele de subiecte pentru proba orală la limba română, română pentru candidații maghiari, secțiile germane și alte limbi ale minorităților naționale, publicate de Ministerul Educației – DESCARCĂ Bilete competențe lingvistice
DESCARCĂ Modele de subiecte pentru competențele lingvistice – oral, scris, citit, audio la limbile străine pentru Bacalaureat 2025, publicate de Ministerul Educației: engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, portugheză, japoneză, chineză, ebraică, rusă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Teleșcoală pentru elevi. Ministerul Educației anunță parteneriat cu TVR pentru realizarea de cursuri televizate, în perioada închiderii școlilor din cauza coronavirusului

Ministerul Educației anunță ca va realiza, în parteneriat cu Televiziunea Română, cursuri televizate pentru perioada în care școlile sunt închise, din cauza noului coronavirus. Programele, numite Teleșcoală, vor fi realizate…
Vezi articolul