BAC 2024 la Fizică. Recomandări pentru candidați: Fii atent la rezultatele numerice pe care le obții, la plauzibilitatea lor – profesorii Gabriela Deliu, Daniela Țepeș și Lucian Oprea

Sfaturi BAC Fizică Gabriela Deliu, Lucian Oprea și Daniela Țepeș / Foto: Colaj Edupedu.ro

O viteză de câteva sute de metri pe secundă pentru o trotinetă sau o alungire de câțiva metri pentru un resort de mici dimensiuni sunt semnale de erori la o problemă de Fizică, spun profesorii Gabriela Deliu, Daniela Țepeș și Lucian Oprea într-un ghid de indicații pentru candidații la examenul de Bacalaureat de joi, 4 iulie.

Pentru a evita astfel de situații mai încurcate, dar nu numai, absolvenții de liceu trebuie să verifice dacă în datele problemei există mărimi fizice care nu sunt exprimate în Sistemul Internațional (SI) – „atunci este indicat să faci transformarea acestor mărimi fizice în unități de măsură în SI. Lucrând în acest mod, rezultatul mărimii fizice calculate va fi și el exprimat tot în SI”.

Înainte de a se apuca de rezolvarea unui item, candidații sunt sfătuiți să citească cerința de mai multe ori, așezat, pentru a fi siguri că urmează să răspundă cerinței de pe subiect și nu alteia pe care și-au proiectat-o la prima lectură, rapidă, a cerinței, spun cei trei profesori, premiați Merito.

„Dacă te-ai pregătit din mai mult de două module (ai pregătit de exemplu: mecanică, termodinamică și electricitate) citește toate subiectele și apoi alege modulele pe care le vei rezolva. Poate te-ai gândit, înainte de examen, că vei alege să rezolvi modulul de mecanică și termodinamică, dar este posibil ca în timpul examenului, subiectele de electricitate să ți se pară mai accesibile decât cele de termodinamică. În acest caz, poți alege să rezolvi subiectele de mecanică și electricitate”, completează profesorii de fizică în ghidul pe care îl redăm complet mai jos în articol.

Recomandările vin pentru absolvenții de liceu cititori Edupedu.ro de la profesorii Gabriela Deliu de la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” din Brașov, Daniela Țepeș de la Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” din Hârșova și Lucian Oprea – Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța.

Calendar BAC 2024 pe scurt:

Seria de articole cu sfaturi pentru probele de BAC 2024 poate fi accesată aici – edupedu.ro/tag/sfaturi-bac/ și se va actualiza pe măsură ce publicăm ghidurile cu indicații de la profesori.

Redăm integral ghidul scris de profesorii Gabriela Deliu, Daniela Țepeș și Lucian Oprea:

„Suntem în plină desfășurare a Examenului de Bacalaureat. Pentru absolvenții care susțin acest examen cu miză ridicată, emoțiile care-l însoțesc pot fi foarte mari și uneori pot sabota un rezultat de succes, chiar dacă eforturile depuse pentru pregătirea examenului au fost consistente. În acest context, pot fi utile câteva recomandări general valabile pentru susținerea oricăreia dintre probele de bacalaureat, dar și câteva recomandări specifice examenului la disciplina Fizică.

Vă dorim succes!”, le urează cei trei profesori candidaților.

MODEL Subiect BAC 2024 Fizică (sursa):
Calendarul examenului național de Bacalaureat 2024, Sesiunea iunie – iulie 2024:

3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00

9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Exit mobile version