BAC 2024 la Fizică. Recomandări pentru candidați: Fii atent la rezultatele numerice pe care le obții, la plauzibilitatea lor – profesorii Gabriela Deliu, Daniela Țepeș și Lucian Oprea

4.587 de vizualizări
Sfaturi BAC Fizică Gabriela Deliu, Lucian Oprea și Daniela Țepeș / Foto: Colaj Edupedu.ro
O viteză de câteva sute de metri pe secundă pentru o trotinetă sau o alungire de câțiva metri pentru un resort de mici dimensiuni sunt semnale de erori la o problemă de Fizică, spun profesorii Gabriela Deliu, Daniela Țepeș și Lucian Oprea într-un ghid de indicații pentru candidații la examenul de Bacalaureat de joi, 4 iulie.

Pentru a evita astfel de situații mai încurcate, dar nu numai, absolvenții de liceu trebuie să verifice dacă în datele problemei există mărimi fizice care nu sunt exprimate în Sistemul Internațional (SI) – „atunci este indicat să faci transformarea acestor mărimi fizice în unități de măsură în SI. Lucrând în acest mod, rezultatul mărimii fizice calculate va fi și el exprimat tot în SI”.

Înainte de a se apuca de rezolvarea unui item, candidații sunt sfătuiți să citească cerința de mai multe ori, așezat, pentru a fi siguri că urmează să răspundă cerinței de pe subiect și nu alteia pe care și-au proiectat-o la prima lectură, rapidă, a cerinței, spun cei trei profesori, premiați Merito.

„Dacă te-ai pregătit din mai mult de două module (ai pregătit de exemplu: mecanică, termodinamică și electricitate) citește toate subiectele și apoi alege modulele pe care le vei rezolva. Poate te-ai gândit, înainte de examen, că vei alege să rezolvi modulul de mecanică și termodinamică, dar este posibil ca în timpul examenului, subiectele de electricitate să ți se pară mai accesibile decât cele de termodinamică. În acest caz, poți alege să rezolvi subiectele de mecanică și electricitate”, completează profesorii de fizică în ghidul pe care îl redăm complet mai jos în articol.

Recomandările vin pentru absolvenții de liceu cititori Edupedu.ro de la profesorii Gabriela Deliu de la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” din Brașov, Daniela Țepeș de la Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” din Hârșova și Lucian Oprea – Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța.

Calendar BAC 2024 pe scurt:
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

Seria de articole cu sfaturi pentru probele de BAC 2024 poate fi accesată aici – edupedu.ro/tag/sfaturi-bac/ și se va actualiza pe măsură ce publicăm ghidurile cu indicații de la profesori.

Redăm integral ghidul scris de profesorii Gabriela Deliu, Daniela Țepeș și Lucian Oprea:

„Suntem în plină desfășurare a Examenului de Bacalaureat. Pentru absolvenții care susțin acest examen cu miză ridicată, emoțiile care-l însoțesc pot fi foarte mari și uneori pot sabota un rezultat de succes, chiar dacă eforturile depuse pentru pregătirea examenului au fost consistente. În acest context, pot fi utile câteva recomandări general valabile pentru susținerea oricăreia dintre probele de bacalaureat, dar și câteva recomandări specifice examenului la disciplina Fizică.

  • Atunci când primești subiectele citește-le în întregime. Îți vei forma în felul acesta o imagine asupra a ceea ce ai de făcut și detensionezi starea de stres acumulată în așteptarea subiectelor. Dacă te-ai pregătit din mai mult de două module (ai pregătit de exemplu: mecanică, termodinamică și electricitate) citește toate subiectele și apoi alege modulele pe care le vei rezolva. Poate te-ai gândit, înainte de examen, că vei alege să rezolvi modulul de mecanică și termodinamică, dar este posibil ca în timpul examenului, subiectele de electricitate să ți se pară mai accesibile decât cele de termodinamică. În acest caz, poți alege să rezolvi subiectele de mecanică și electricitate.
  • Înainte de a începe să rezolvi o problemă sau un exercițiu citește-l, concentrat, de 2-3 ori. Acest lucru nu îți va lua mai mult de 2-3 minute, dar în acest mod dai timp minții tale să procese informațiile prezentate. Este o modalitate de a te asigura că ai înțeles exact datele și cerințele problemei respective și că vei rezolva problema propusă spre rezolvare, nu problema pe care a construit-o mintea ta pornind de la textul citit o singură dată.
  • Dacă problema pe care o rezolvi prezintă mai multe cazuri:
    • Analizează atent textul. Poți împărți corpul problemei în părți mai mici.
    • Identifică legătura dintre fiecare caz din enunț și cerințele problemei. Este foarte posibil ca un caz să fie corelat doar cu cerințele prezentate la punctele a și b, iar al doilea caz să fie corelat numai cu cerințele de la punctele c și d.
    • Realizează câte un desen, sau o reprezentare grafică pentru fiecare caz și identifică schimbările care apar de la un caz la celălalt.
    • Utilizează indici pentru mărimile fizice de același tip, care se schimbă de la un caz la altul.
  • Dacă în datele problemei există mărimi fizice care nu sunt exprimate în SI, este indicat să faci transformarea acestor mărimi fizice în unități de măsură în SI. Lucrând în acest mod, rezultatul mărimii fizice calculate va fi și el exprimat tot în SI.
  • Nu uita să însoțești orice mărime fizică, determinată numeric, de unitatea ei de măsură.
  • Lucrează literal cât de mult posibil, ideal ar fi până la obținerea necunoscutei în funcție de datele problemei. Este mult mai puțin probabil să greșești algebric lucrând literal, decât dacă lucrezi numeric, iar relațiile literale fiind punctate separat, o eventuală greșeală de calcul nu te va depuncta decât foarte puțin.
  • Fii concentrat asupra calculul algebric, la trecerea termenilor dintr-o parte în alta a unei egalități, la scoaterea unui termen dintr-o proporție, la utilizarea funcțiilor trigonometrice, etc. Un calcul algebric incorect poate compromite rezultatul unei strategii corect alese, de rezolvare a unei probleme. Poate fi utilă verificarea rezultatelor numerice utilizându-le într-o analiză separată, de exemplu în cazul electrocineticii, folosirea valorilor intensităților curenților pentru a determina diferența de potențial între două puncte, pe două trasee diferite. Dacă obții același rezultat, atunci rezolvarea ta a fost corectă.
  • Fii atent la rezultatele numerice pe care le obții, la plauzibilitatea lor. O alungire de câțiva metri a unui mic resort, o viteză de sute de m/s pentru o trotinetă, sunt rezultate aberante care îți indică, în mod cert, faptul că ai erori în rezolvarea respectivei probleme.
  • Pentru subiectele de tip grilă:
    • Citește cu atenție toate variantele de răspuns, rezolvă și/sau reflectează asupra variantei corecte. Unele variante de răspuns sunt construite speculând greșelile tipice ale elevilor.
    • Scrie lizibil pe foaia de examen litera corespunzătoare răspunsului pe care îl consideri corect.
    • Asigură-te că nu scrii din grabă, sau din cauza emoțiilor, o altă literă decât cea corespunzătoare răspunsului pe care îl consideri corect.
    • Nu pierde timpul cu un subiect din grilă a cărui rezolvare îți scapă, acel subiect valorează 3 puncte din 100, treci mai departe! La final, dacă îți rămâne timp, poți reveni și reflecta asupra lui.
  • După ce ai rezolvat o problemă, transcrie imediat rezolvarea pe foaia de examen. Dacă ești sigur de rezolvare poți lucra direct pe foaia de examen întrucât volumul de lucru la fizică este destul de mare.
  • Redactează întreaga lucrare într-un mod lizibil și nu fă economie de spațiu. Este de preferat ca rezolvarea unei probleme să fie prezentată prin așezarea relațiilor unele sub celelalte, pe verticală, pe cât posibil fără să sari peste etape de rezolvare. Dacă vei scrie rezolvarea problemelor ca la literatură, cu relații și la stânga și la dreapta paginii de examen, sărind peste etape importante de rezolvare, profesorului evaluator îi va fi dificil să urmărească firul logic al rezolvărilor tale.
  • Nu părăsi sala de examen înainte de expirarea timpului. Dacă ai reușit să termini mai repede, verifică dacă ai rezolvat toate subiectele și mai treci încă o dată prin rezolvarea lor (poți chiar căuta rezolvări alternative ale subiectelor pe care le-ai lucrat, dacă ai suficient timp)”.

Vă dorim succes!”, le urează cei trei profesori candidaților.

MODEL Subiect BAC 2024 Fizică (sursa):
  • Baremul subiectului de mai sus:
Calendarul examenului național de Bacalaureat 2024, Sesiunea iunie – iulie 2024:

3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

  • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00

9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BAC 2025 Competențe lingvistice la limba modernă: probele au loc pe 3-5 februarie. Candidații ascultă de două ori înregistrările la testul audio / Nivelurile de limbă pe care le obțin în funcție de punctaj – procedură

Probele pentru evaluarea competențelor lingvistice la limba modernă din cadrul bacalaureatului 2025 se vor desfășura în perioada 3-5 februarie, conform unei proceduri oficiale transmise de Ministerul Educației către inspectoratele școlare…
Vezi articolul

După 12 ani de școală, elevii au probleme cu lexicul, cu localizarea informației, spune Bogdan Rațiu, profesor de limba română, despre rezultatele simulării la BAC: La liceu se simte că stagnăm de foarte mulți ani, iar standardele s-au diminuat – în anii 2000 se cereau 3-4 pagini de eseu, acum 400 de cuvinte

Bogdan Rațiu, profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu Mureș, spune că “rezultatele simulării de la BAC 2024 nu sunt foarte bune per ansamblu”,…
Vezi articolul