BAC 2024 Geografie. Rezolvarea subiectului la de la profesoara Corina Arghiuș. Variantele de răspuns corect și soluțiile posibile

Foto: © Akalashnikov00 | Dreamstime.com

O rezolvare a subiectului de Geografie a fost trimisă pe adresa redacției de profesoara Corina Arghiuș de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca. Aceasta a redactat variantele de răspuns corecte și soluțiile posibile pentru candidații la sesiunea de vară a Bacalaureatului, cititori Edupedu.ro.

Candidații au avut de rezolvat variantele cu numărul 3. Printre cerințe, au avut de prezentat o cauză pentru care nu există viețuitoare în adâncimea Mării Negre, la subiectul III.

Subiectele și baremele pentru proba de Geografie – Bacalaureat 2024 pot fi descărcate de aici, publicate de Edupedu.ro la ora 15:00 când au fost făcute publice de Ministerul Educației.

Rezolvarea subiectelor la Informatică – Bacalaureat 2024, Limbajul C/C++, a fost făcută de profesoara Raluca Costineanu: Se poate obține ușor o notă peste 7.

Iată rezolvarea profesoarei Corina Arghiuș de la Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca:

SUBIECTUL I

A.

1. C – Finlanda;

2. 10 – Berlin.

B.

1. 3 – Atena;

2. 15;

3. A- Danemarca.

C.

1. c. Bruxelles;

2. a. Dunărea;

3. d. Pirinei;

4. a. Albania;

5. d. Stockholm.

D. (Exemplu de răspuns – comparație climă între statul marcat cu E – Islanda și H – Republica Moldova)

Statul marcat pe hartă cu litera E are, predominant, un climat subpolar, spre deosebire de statul marcat pe hartă cu litera H, unde este specific climatul temperat-continental.

În statul marcat pe hartă cu litera E se înregistrează temperaturi medii anuale mai reduse (circa 0… -3 °C), iar în statul marcat pe hartă cu litera H temperaturile medii anuale sunt mai ridicate (aprox. 8-10 °C).

În statul marcat pe hartă cu litera E vânturile cu frecvență ridicată sunt vânturile polare de est, spre deosebire de statul marcat pe hartă cu litera H, unde crivățul este un vânt cu frecvență ridicată.

E.

1. Sofia și Varna (sau Burgas, Ruse, Plevna, Plovdiv etc.)

2. Munții Balcani și Câmpia Dunării (sau Munții Rila, Rodopi, Pirin, Câmpia Traciei Superioare etc.)

SUBIECTUL al II-lea

A.

1. 11 –Brașov;

2. 5 – Bistrița.

B.

1. 1 – Prut;

2. 10- Arad;

3. Munții Banatului – F

C.

1. d. Suceava;

2. b. oceanice;

3. b. Oradea;

4. d. petrol și gaze naturale;

5. c. Slatina.

D. (Exemplu de răspuns – comparație relief între unitatea marcată cu D – Grupa Parâng) și H – Câmpia Moldovei/Jijiei)

În unitatea de relief marcată pe hartă cu litera D se înregistrează altitudini mai ridicate (altitudine medie de peste 1000 m/ altitudinea maximă de 2519 m, în Vf. Parângul Mare), comparativ cu unitatea de relief marcată pe hartă cu litera H, unde altitudinile sunt mai reduse (altitudine medie de aprox. 200-300 m) [editare ulterioară]

Unitatea de relief marcată pe hartă cu litera D s-a format prin încrețirea scoarței terestre în orogoneza alpină, spre deosebire de unitatea de relief marcată pe hartă cu litera H, formată prin acumulare de sedimente.

În unitatea de relief marcată pe hartă cu litera D este dezvoltat relieful glaciar (circuri, văi glaciare, morene etc.), iar unității de relief marcată pe hartă cu litera H îi este specific relieful structural de tipul cuestelor.

E.

1. Un factor natural care a contribuit la formarea unității de relief marcate pe hartă cu litera C (Delta Dunării) este prezența mareelor cu amplitudini reduse în Marea Neagră, acestea favorizând depunerea cantității ridicate de aluviuni transportate de Dunăre.

(sau conformația țărmului Mării Negre – la gura de vărsare a Dunării: un fost golf al Mării Negre, barat prin cordoane de nisip, datorită acțiunii curenților circulari, de suprafață, ai Mării Negre, în condițiile unei pante reduse a platformei continentale a Mării Negre)

2. 2 orașe cu peste 50 000 de locuitori din subunitatea marcată pe hartă cu litera B sunt: București și Buzău (sau Ploiești, Pitești, Slobozia, Focșani, Târgoviște etc.)

SUBIECTUL al III-lea

A.

1. 10,6 ‰; perioada 1955-1960

2.  -1,5 ‰; perioada 2000-2005

B.

1. 10,6 ‰ – (- 1,5 ‰) = 12,1 ‰

2. 7 ‰ – 3 ‰ = 4 ‰

3. O cauză a scăderii bilanțului natural din Europa, începând din anul 1990, este fenomenul de îmbătrânire demografică, ceea ce a determinat valori reduse ale natalității și valori ridicate ale mortalității.

C.

Ungaria

1. state vecine – România, Serbia, Ucraina (sau Slovacia, Austria, Croația, Slovenia)

2. unități de relief – Câmpia Panonică, Munți Matra (sau Munții Bükk, Mecsek, Bakony etc.)

3. ape curgătoare – Dunărea, Tisa (sau Someș, Criș etc.)

4. orașe – Budapesta, Debrecen, Szeged (sau Pécs, Miskolc etc.)

D.

1. Paris: 19,1°C – 4°C = 15,1°C

2. Kiev: 21,2°C – (-3,3)°C = 24,5°C

3. O cauză care explică diferența dintre valoarea amplitudinii termice anuale dintre orașele Paris și Kiev, deși situate la latitudini apropiate, este climatul caracteristic fiecăruia. Astfel, Paris are un climat temperat-oceanic, cu ierni blânde și veri moderate, fiind sub influențele oceanice (Oceanul Atlantic), spre deosebire de Kiev, situat în zona climatului temperat-continental, cu ierni geroase și veri foarte călduroase, datorită influențelor climatice continentale (est-europene).

E.

1. O cauză care explică suprafețele mari cultivate cu cereale în Câmpia de Vest este prezența unui climat favorabil, cu temperaturi medii anuale de aprox. 10 °C. (sau relieful cu altitudini joase, de câmpie, care determină prezența unui climat favorabil cultivării cerealelor; sau prezența solurilor fertile, din clasa molisolurilor).

2. O cauză care explică lipsa viețuitoarelor în stratul de adâncime al apelor Mării Negre este lipsa oxigenului (sau prezența hidrogenului sulfurat, un gaz toxic). Acest fapt se datorează lipsei curenților verticali, care determină existența celor două straturi de apă, cu caracteristici diferite: cel de suprafață, până la 200 de metri adâncime, cu salinitate mică și oxigenat, și stratul de adâncime, cu salinitate mai mare și lipsit de viețuitoare”.

Ce urmează. Bacalaureat 2024

Bacalaureat 2024 continuă vineri, 5 iulie, cu ultima probă – de limba maternă, pentru candidații aparținând minorităților naționale.

Rezultatele inițiale la probele scrise BAC 2024 se vor afișa pe 8 iulie, până la ora 12:00. Depunerea contestațiilor – model de cerere este în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00.

Foto: © Akalashnikov00 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version