BAC 2024 Competențe la Limba franceză. Sfaturi pentru candidați de la profesoara Mihaela Bondoc: La proba audio, dacă nu reușiți să răspundeți la o întrebare, rămâneți concentrați pe firul discuției

2.260 de vizualizări
Foto: © Martinmark | Dreamstime.com
Candidații la examenul de Bacalaureat 2024 pot extrage informații care să le vină în sprijin, pentru rezolvarea probei de competențe la limba franceză, din contextul prezentat în textele suport sau urmărind cu atenție înregistrarea audio și întrebările la care trebuie să răspundă. De asemenea, pot înțelege un cuvânt necunoscut dacă stabilesc sensul frazei și recitesc cu atenție cerința.

Cât despre proba de redactare, absolvenții de liceu ar putea să-și structureze textul mai întâi pe ciornă, în funcție de cerință și de tema dată. Punerea în pagină contează, la fel și folosirea conectorilor logici pentru înlănțuirea argumentelor. Aceleași indicații referitoare la argumente și exemplele care să le susțină sunt valabile și pentru proba orală, unde candidații sunt sfătuiți să fie cooperanți și politicoși cu profesorii evaluatori.

Sfaturile vin de la profesoara Mihaela Bondoc de la Colegiul Național „I.L. Caragiale” din Ploiești, cu o experiență de predare de peste 20 de ani, însoțitor al lotului olimpic din județul Prahova la mai multe ediții ale olimpiadei naționale de profil (ONLFR). Edupedu.ro a discutat cu aceasta pentru a veni în sprijinul cititorilor Edupedu.ro, parte dintre ei absolvenți de liceu care se pregătesc pentru primele probe de Bacalaureat 2024 – sesiunea de vară.

Când sunt probele de competențe lingvistice. Conform calendarului de Bacalaureat 2024, evaluarea competențelor lingvistice (proba C) are loc pe 25 – 27 iunie 2024. În aceleași zile se desfășoară și Evaluarea Națională la clasa a VIII-a.

Citește și:

Redăm sfaturile profesoarei integral mai jos:

„Probele de competențe lingvistice la limba franceză sunt asemănătoare cu cele de la examenul DELF. Este vorba despre patru probe, două orale și două scrise: probele de înțelegere a mesajului oral și de producere de mesaje orale și probele de înțelegere a mesajului scris și de producere de mesaje scrise.

Pentru proba de înțelegere a mesajului oral, sfaturile mele pentru tineri sunt să încerce să facă abstracție de ce se petrece în jurul lor și să se concentreze doar pe informațiile pe care trebuie să le identifice și să le înțeleagă. În primul rând, este important să citească cu atenție întrebările înainte de ascultarea documentului, iar în timpul ascultării acestuia să rămână concentrați și să nu se blocheze dacă nu înțeleg un cuvânt.

  • O atenție deosebită ar trebui acordată intonației deoarece modul de a vorbi dă adesea indicii prețioase despre opinia reală a celui care vorbește. În general, ordinea întrebărilor este cronologică, așa că dacă nu reușiți să răspundeți la o întrebare rămâneți concentrați pentru a nu pierde firul discuției.

Pentru înțelegerea mesajului scris, întrebările urmează în general ordinea cronologică a textului. În cazul în care nu înțelegeți un cuvânt, nu vă panicați, important este să înțelegeți corect sensul frazei sau al paragrafului. Atenție la capcane – e posibil să regăsiți în exerciții cuvinte prezente în text: nu vă grăbiți și recitiți încă o dată pasajul pentru a răspunde corect.

Pentru proba de producere de mesaje scrise, citiți cu atenție cerința, identificând corect ce vi se cere să realizați: o scrisoare, un mail, un articol critic etc. Notați pe o ciornă ideile, apoi organizați-le pentru a ști în ce ordine veți prezenta argumentele. Atenție la punerea în pagină și la punctuație, dați exemple pertinente și, cel mai important, folosiți conectori logici pentru a indica opoziția, cauza, consecința etc. între fraze.

Pentru proba de producere de mesaje orale, vă sugerez să vă organizați argumentarea făcând un plan în care să vă notați tema subiectului tras la sorți, precum și principalele argumente și exemple. Marcați clar legăturile între idei cu ajutorul conectorilor logici. Și nu în ultimul rând, zâmbiți, fiți politicoși, cooperați cu profesorii evaluatori”.

Calendarul examenului național de Bacalaureat 2024, Sesiunea iunie – iulie 2024:

3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

  • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00

9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Foto: © Martinmark | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like