Începând cu sesiunile de Bacalaureat 2023, elevii de liceu care vor să își echivaleze un certificat de limbă engleză atestat Cambridge pentru a nu mai susține proba C de evaluare a competenței lingvistice, pot să își folosească doar certificate de nivel B1 PET (Preliminary English Test) luate cu cel puțin nota de trecere C sau alte certificate de nivel superior, după cum se arată într-o notă informativă către centrele de pregătire și examinare din țară pe care o puteți consulta la finalul articolului.
În informare se precizează că cei care vor să obțină un anumit nivel trebuie să se înscrie direct la nivelul dorit: “Una din schimbările majore sunt renunțarea la rezultate extinse ale certificatelor. Asta înseamnă că dacă un candidat dorește să obțină un nivel de B2, ar trebui să susțină un examen B2 First/ B2 First for Schools, iar doar notele A, B sau C vor fi recunoscute”.
De menționat este că certificatele Cambridge se obțin în urma unor sesiuni de pregătire și se plătesc. Ca alte certificări de limbă străină, nu sunt obligatorii, dar unele dintre ele pot fi folosite pentru a echivala proba C de evaluare a competenței lingvistice într-o limbă de circulație internațională din cadrul bacalaureatului, studiată în liceu, în conformitate cu ordinul de ministru al Educației care specifică procedurile.
- Nota este semnată de reprezentanții de la testările oficiale Cambridge și de Rodica Cherciu, inspector general în Ministerul Educației.
Astfel, se recunosc următoarele:
Amintim că, la începutul lunii septembrie, au fost publicate în Monitorul Oficial certificatele internaționale care sunt recunoscute de Ministerul Educației și care pot fi echivalate cu probele de certificare a competențelor lingvistice în limbi străine și de certificare a competențelor digitale de la bacalaureat 2023. În metodologia de examen este prevăzut faptul că elevii care au certificate recunoscute, prevăzute în această listă, pot să ceară echivalarea probelor de competențe.
“E important de notat că nu sunt schimbări la certificatele Cambridge și că această schimbare de recunoaștere este doar pentru examenul de Bacalaureat din România”, mai scrie în informare. “Și inspectorul general, și Cambridge cred că modificările menționate asigură o abordare mai credibilă, de bază și transparentă în echivalarea calificărilor de engleză Cambridge cu examenul de bacalaureat (N. Red. la competențele lingvistice) din România”, motivează semnatarii.
Iată nota informativă:
Foto: © Vladimir Kirienko | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
Este cumva stare de urgenta care sa justifice masuri exceptionale? In timpul meciului nu se schimba regulile jocului! Nu se poate ca dupa inceperea clasei a-XII-a sa se schimbe regulile de BAC,decat intr-o tara in care regulile sunt create dupa interese private! Asta inseamna “Romania Educata”, reguli schimbte in tipul jocului? Ce interese se ascund?
Nici macar nu se ascund! Sunt interesele financiare uriase ale centrelor private de pregatire care s-au infiintat -coincidenta!- in preajma “reformei” precedente a bacalaureatului din 2009 sau 2010. Atunci au fost eliminate limbile straine dintre probele cu note si au fost inventate probele de evaluare a competentelor lingvistice, in regim public/ privat. Profund ilegal, de altfel, cred; nu mai exista aceasta forma in invatamantul de stat de nicaieri, din cate stiu.
Probabil ca este ilegal sa schimbi regulile la bacalaureat la doua luni de la inceperea anului scolar pt clasele a 12-a. Daca totusi e legal, mai propun o schimbare: programati aceste probe de competente DUPA probele scrise pe nota si nu exact in perioada de dinaintea lor. Cred ca asa vom avea o imagine mai exacta asuprea interesului real starnit de dobandirea acestor certificate, pe sume deloc neinsemnate.
NB E cel putin interesanta echivalarea examenului care marcheaza sfarsitul ciclului superior al liceului, dupa 12-13 ani de scoala, cu un examen (PET) care are in titulatura cuvantul “preliminary” :((