Absolvenții de liceu au susținut luni, 26 iunie, proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat 2023. Prima probă de la BAC 2023, la limba și literatura română s-a încheiat la ora 12. Examenul a durat 180 de minute și a început la ora 9. Amintim, peste 32 mii de tineri care erau înscriși în clasa a XII-a în acest an școlar nu s-au înscris la Bacalaureat 2023. Numărul celor înscriși este de peste 130.500, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Educației duminică. Marți, 27 iunie, urmează Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă. Primele rezultate se afișează pe 3 iulie, iar pe 7 iulie 2023, cele finale.
- Subiecte BAC 2023 – profilele real și tehnologic. Eseu de minimum 400 de cuvinte în care elevii au avut de ales între Liviu Rebreanu și Camil Petrescu
- Subiectele primite la Limba română de elevii de la uman – BAC 2023. Candidații au avut de caracterizat un personaj dintr-un text narativ ce aparține lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu
- Rezolvarea subiectelor la Limba română, BAC 2023. Profesoara Genoveva Cerchez: Probabil că majoritatea candidaților vor scrie eseuri învățate, eventual pe de rost, ceea ce e complet frustrant pentru toată lumea
- UPDATE: Baremele de corectare și subiectele pentru proba de Limba Română de la Bacalaureat 2023, publicate de Ministerul Educației
Potrivit ghidului redactat de Ministerul Educației, elevii de clasa a XII-a, care au dat prima probă la limba și literatura română, luni, 26 iunie, au avut la dispoziție 180 de minute să rezolve subiectele. De la ora 9 până la ora 12.
Timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă este de 180 de minute și se calculează imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor, potrivit Ministerului Educației.
Marți, 27 iunie, urmează Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă.
Calendar BAC 2023, sesiunea iunie-iulie:
- 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
- 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
- 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
- 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale
Anul acesta, s-au înscris la Bacalaureat 2023 peste 130.500 de candidați, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Educației. Peste 32 mii de tineri care erau înscriși în clasa a XII-a în acest an școlar nu s-au înscris la Bacalaureat.
Foto: © Tyler Olson | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
Da, mi-amintesc, si eu de Fraza aceea, ca un vecin daduse examen de EN, numai ca o luase SB, iar Frazuta era cam asa :
…/Ceea ce ma jena / era dificultatea rasfoirii./… COPILUL, vecinul meu, era fericit, ca se acceptase, si SB, si PR.
Imi mai amintesc ce scandal si protest a fost la Poarta Ministerului ! Parintii, mai revoltati decat Copiii ! Doamne!
De la E.N. a Nepotilor mei, din 2012, ma socheaza cabotinismul si superficialitatea “Echipei Ministeriale de LLR”, care are sarcina de a redacta “Subiectele” de la LLR & BAC.!
Mi-amintesc de Fraza aceea, pe care, nici academicienii Al.Graur si Iorgu Iordan, n-au rezolvat-o, nu s-au inteles si n-au gasit “Solutia”, iar Ministerul a dat-o la bietilor Elevi, de-a 8-a, sa o rezolve!
Ca sa salvez Nepotii, am facut “Memoriu” si am avut sansa ca Dna Secretara i l-a aratat Dlui Ministru, care a hotarat sa ia aambele “solutii”< adica :si SB, si PR !
Fraza era asa: #Ceea ce ma deranja era dificutatea rasfoirii. #
Pentru un filolog, care "simte <>”, fraza avea o PR, nu o SB, si am motivat “Solutia” reala, apeland la “Contragere”: “Dificultatea rasfoiriirii era deranjul.# !
Deci, Subiectul este “Dificultatea”, avand, si adjuvant concret(poate fi observat), un Atr. subst. genitival, iar “deranjul” este “Numele predicativ””, din componenta “Pred. Nominal” !
“Specialistii” de la Minister, nu citisera Cartea lui Vl.ROBU, in care aminteste, si de “Concurenta” dintre Subiect si Subst.care este Nume precicativ !
100% castiga substantivul care are determinanti/adjuvante concrete sau observabile si care concura cu alt substantiv extrem de abstract, pentru ca “deranjul” e mult mai abstract decat “dificultatea”, pe care o poti observa, cand un Copil nu rasfoieste o carte, “are o neputinta!”Deci, Nepotii mei au primit punctajul, intrucat PR era !
Tot atunci, s-a cerut Sinonim pentru “Leac” si “obligatoriu” au pretins “Medicament”, insa, cerand “Sensul <>”, Nepotii mei, precum si alti Elevi, au scris:”Remediu”, “Solutie”, numai ca, pentru astea, am facut “Contestatie” si am castigat, intrucat acel Copul, din Text, nu era “bolnav”, ci nu ii placea sa citeasca!
Deci….”medicament” era aiurea!