Cu 40% a crescut numărul mediilor de 10 de la examenul național de Bacalaureat 2023, potrivit datelor Ministerului Educației. Ministerul Educației a publicat vineri, 7 iulie, rezultatele finale de la BAC 2023.
„76 de candidați au încheiat probele scrise cu media 10 (acestora li se adaugă 2 candidați din sesiunea specială, așadar 78 de candidați în total)”, transmite Ministerul Educației.
- Înainte de contestații erau 54 de medii de 10 la bacalaureat, după cum a scris Edupedu.ro. Sunt cele mai puține medii de 10 din ultimii 10 ani.
După contestații, câte 7 medii de 10 sunt în București și Prahova. În județul Argeș 6 candidații au media 10 la BAC 2023. În județele Iași și Constanța sunt câte 5 medii maxime. Câte 4 medii de 10 sunt în județele Sălaj și Timiș. În Hunedoara, Neamț, Bacău, Brăila și Vâlcea au fost obținute câte 3 medii de 10.
Câte 2 medii maxime sunt în județele Arad, Suceava, Botoșani, Brașov și Gorj. O medie de 10 a fost înregistrată în următoarele județe: Bihor, Cluj, Bistrița-Năsăud, Alba, Caraș-Severin, Vaslui, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Dâmbovița, Ilfov și Galați.
Cel mai mare număr de medii de 10 s-a înregistrat în 2020, an de pandemie, când au fost 308 medii de 10 la nivel național, dintre care 49 în București, tot un record.
Elevii nemulțumiți de notele inițiale au depus contestații în data de 3 iulie, în intervalul orar 12:00 – 18:00. Potrivit procedurii Ministerului Educației, „nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării”.
Dosarul de presă BAC 2023 – rezultate finale:
Condițiile pe care un elev trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de Bacalaureat sunt:
- să-și fi echivalat sau recunoscut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
- să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
- să obţină media generală 6(cel puţin) la probele scrise.
Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.
Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile, precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi „respinşi”.