BAC 2022 Sfaturi pentru proba de competențe lingvistice, Limba engleză, de la profesoara Ancuța Gheorghe, Colegiul “Ion Kalinderu” din Bușteni: La proba de exprimare orală, modul de prezentare în fața comisiei contribuie la crearea unei imagini a elevului fie bine pregătit, fie lipsit de încredere

Foto: © Chernetskaya | Dreamstime.com

Probele de competențe digitale și lingvistice s-au reluat pentru candidații la Bacalaureat 2022, în acest an școlar, după doi ani în care nu s-au susținut și s-au echivalat după anumite grile anunțate de minister. Pentru ca elevii să știe la ce să se aștepte, EduPedu.ro a discutat cu Ancuța Gheorghe, profesor de Limba engleză la Colegiul “Ion Kalinderu” din Bușteni despre ce trebuie să aibă în vedere elevii la proba de competențe lingvistice.

Un sfat important pentru elevii de clasa a XII-a este să fie atenți la cuvintele cheie pronunțate de persoanele înregistrate vorbind – la proba de înțelegere a unui text audiat – pentru a le corela cu întrebările și variantele de răspuns, în funcție de subiectul conversației / prezentării din înregistrarea audio, precizează profesoara.

Mai mult, în ceea ce privește această probă, Gheorghe Ancuța atrage atenția și asupra condițiilor de examen: nu trebuie să existe zgomote în clădirea în care se susțin probele sau în exteriorul acesteia, ceea ce ține de responsabilitatea comisiei organizatoare. La proba de producere a textului scris, folosirea structurilor gramaticale complexe și vocabularul variat, alături de originalitate, asigură un punctaj cât mai mare, după indicațiile acesteia.

Când sunt probele de competențe lingvistice. Conform calendarului actualizat de Bacalaureat 2022, evaluarea competențelor lingvistice (proba C) are loc pe 14 – 16 iunie 2022.

Iată indicațiile complete ale profesoarei:

“În cadrul probei de înțelegere a unui text audiat (listening comprehension) elevii vor asculta două materiale audio. Unul dintre acestea este de dificultate medie și echivalează cu nivelul A1-A2 din CECRL, iar cel de-al doilea este de o dificultate mai ridicată, echivalând cu nivelul B1-B2 din CECRL. Pe parcursul probei de înțelegere a textului audiat elevii trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

În ceea ce privește proba scrisă a examenului, aceasta este alcătuită din 2 părți: cea de receptare a textului scris (reading comprehension) și cea de producere de mesaje scrise (writing). Pentru fiecare dintre acestea elevii vor primi câte un calificativ, conform metodologiei de examen.

La proba de producere de mesaje scrise, elevii trebuie să dovedească evaluatorilor că nivelul de cunoaștere al limbii moderne este ridicat. Acest lucru se dovedește prin: folosirea unui vocabular cât mai variat, adecvat cerinței de lucru, folosirea unor structuri gramaticale complexe, asigurarea coerenței și coeziunii textului prin folosirea de elemente de legătură care fac trecerea de la o idee la alta, de la un paragraf la altul, folosirea unor tehnici specifice de introducere și încheierea scrisorii/ eseului/ articolului etc. și nu în ultimul rând originalitatea.

Ultima probă, cea de producere de mesaje orale (speaking) este cea mai încărcată de emoții în rândul elevilor, dar nu neapărat cea mai dificilă.

Calendarul actualizat al examenului național de Bacalaureat 2022, Sesiunea iunie – iulie 2022

Foto: © Chernetskaya | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Vezi și:
UTIL Modele de subiecte pentru Bacalaureat 2022, probele de competențe. Pentru competențe digitale subiectul propus elevilor este să caute „pe web informații despre metalul numit aur”
EXCLUSIV Ministerul Educației și-a dat seama că două probe de la BAC și Evaluarea Națională 2022 se suprapun și decide prelungirea perioadei pentru probele de competențe / Modificarea apare cu lună înainte de examene, printr-o notă trimisă în teritoriu
Exit mobile version