BAC 2022, sesiunea de toamnă. Marți, 16 august, are loc proba scrisă la Limba română – regulile de examen

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

Proba scrisă la Limba română din cadrul examenului de Bacalaureat 2022, sesiunea august-septembrie, are loc marți, 16 august, potrivit calendarului oficial. Amintim că absolvenții de liceu s-au putut înscrie în perioada 18-25 iulie. Accesul candidaților în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30, conform metodologiei.

Timpul destinat pentru elaborarea unei lucrări scrise este de 3 ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. 

La probele scrise, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru. La disciplinele “Matematică” și “Geografie”, elevii pot să utilizeze instrumente de desen, după cum este menționat în metodologie.

Le este interzis candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, potrivit ordinului de ministru 5.151/2021. Ei au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

De asemenea, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, potrivit ordinului 5151/2021.

Nu este permisă folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se folosește numai hârtia distribuită candidaților de către asistenți.

Cei care încalcă regulile de mai sus vor fi eliminați din examen și nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat, fără a se lua în calcul sesiunea specială, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu.

După ce s-au terminat cele 3 ore, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.

Cei care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.

Cum corectez o greșeală

Elevii care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală, conform metodologiei. În cazul în care unii candidați, din diferite motive, doresc să-și transcrie lucrarea, fără să depășească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenți în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite inițial se anulează pe loc de către asistenți, menționându-se pe ele “Anulat”, se semnează de către asistenți și se păstrează în condițiile stabilite pentru lucrările scrise.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2022
Lista centrelor de examen din Capitală
Foto: Captură ismb.edu.ro

Anul trecut, aproximativ 39.000 de candidați s-au înscris la sesiunea din august-septembrie a examenului de bacalaureat. Conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene, din totalul celor înscriși, peste 24.900 de candidați au provenit din promoția 2020-2021, iar aproximativ 14.000 de candidați au fost din promoțiile anterioare, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației.

Amintim că peste 126 de mii de absolvenți de liceu s-au înscris participe la probele orale și scrise din cadrul sesiunii iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2022, conform unui comunicat al Ministerului Educației. Edupedu.ro a scris că peste 40 de mii de elevi de clasa a XII-a din generația curentă nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, potrivit datelor oferite de Ministerul Educației și consultate de Edupedu.ro. Mai multe detalii aici.

Rata de promovare în prima sesiune a examenului de BAC 2022 a fost 75,2%, mai mare cu 1,9% față de rezultatele dinainte de contestații.

49.091 de contestații au fost făcute anul acesta de candidații de la Bac 2022, cu 6.889 mai puține decât anul trecut, potrivit Biroului de presă al Ministerului Educației, la solicitarea Edupedu.ro. Cele mai multe contestații au fost depuse la limba și literatura română, 22.169 de contestații. 

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version