Probele de competențe digitale și lingvistice, să fie susținute anul acesta în cadrul sesiunilor de examene de Bacalaureat 2022, își dorește ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, după cum a declarat într-o emisiune la Digi24 pe 3 februarie.
Amintim că elevii de clasa a XII-a din 2020 și din 2021 nu au mai susținut aceste probe de competențe din cauza situației epidemiologice și li s-au echivalat cu medii școlare din anii de liceu, în funcție de precizările Ministerului de la acea vreme.
“Îmi doresc ca măcar examenele naționale să fie derulate complet, inclusiv cu probe de competențe și în condiții de normalitate, pentru a vedea cu adevărat unde suntem, cât am pierdut. Dacă nu vedem, oricât de trist ar fi să vedem cât de mult am pierdut, nu putem să avem deciziile corecte pentru a recupera aceste pierderi”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Ce și care sunt probele de competențe
Probele de competențe sunt examenele orale de Limba română, Limba maternă, examenele orale, scrise și de audiere a unei înregistrări la Limba străină, alături de examenul de Competențe digitale. Aceste probe ar trebui susținute începând de pe 6 iunie 2022, conform calendarului stabilit de Minister, care poate fi consultat mai jos în articol.
La aceste probe, elevii nu primesc note sau calificativ admis/respins, rezultatele fiind exprimate prin stabilirea nivelului de competență corespunzător unei grile aprobate la nivel național.
Probele de competențe sunt, în ordinea susținerii lor, următoarele:
Competențe lingvistice de comunicare orală în Limba română – proba A
Competențe lingvistice de comunicare orală în Limba maternă – proba B
Competențe digitale – proba D
Competențe lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C
Anul trecut și acum doi ani, probele de competențe din cadrul Bacalaureatului au fost echivalate
Anul școlar trecut, spre exemplu, ministerul Educației a anunțat din luna mai și a publicat pe 27 mai 2021, în Monitorul Oficial, un ordin de ministru prin care reglementează cum se echivalează probele de competențe.
Echivalarea acestor probe s-ar face și anul acesta, ca în ultimii doi ani, cu ajutorul mediilor școlare anuale obținute de candidați în liceu, care încadrează candidatul într-un anumit calificativ, în funcție de disciplină (limba română, limba maternă, limba străină – competențele lingvistice – și TIC/informatică – competențele digitale).
Calendar BAC 2022. Când sunt programate probele
- 23 – 27 mai 2022 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
- 27 mai 2022 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
- 6 – 8 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
- 8 – 9 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
- 9 – 10 iunie 2022 Evaluarea competențelor digitale — proba D
- 13 – 15 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
- 20 iunie 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
- 21 iunie 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
- 22 iunie 2022 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
- 23 iunie 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
- 27 iunie 2022 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
- 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
- 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale
Vezi aici calendarul de BAC 2022 pentru sesiunea august-septembrie 2022.
Video, mai jos (min. 12:20):
Consultă aici modele de subiecte pentru Bacalaureat 2022, publicate de Centrul Național pentru Evaluare și Politici în Educație.
Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.