BAC 2022. Probele de competențe digitale și lingvistice „dorite” de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru acest an, după ce au fost echivalate în ultimii doi ani

58.229 de vizualizări
Educație media pentru liceeni: ce își propune acest proiect
Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com
Probele de competențe digitale și lingvistice, să fie susținute anul acesta în cadrul sesiunilor de examene de Bacalaureat 2022, își dorește ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, după cum a declarat într-o emisiune la Digi24 pe 3 februarie.

Amintim că elevii de clasa a XII-a din 2020 și din 2021 nu au mai susținut aceste probe de competențe din cauza situației epidemiologice și li s-au echivalat cu medii școlare din anii de liceu, în funcție de precizările Ministerului de la acea vreme.

“Îmi doresc ca măcar examenele naționale să fie derulate complet, inclusiv cu probe de competențe și în condiții de normalitate, pentru a vedea cu adevărat unde suntem, cât am pierdut. Dacă nu vedem, oricât de trist ar fi să vedem cât de mult am pierdut, nu putem să avem deciziile corecte pentru a recupera aceste pierderi”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ce și care sunt probele de competențe

Probele de competențe sunt examenele orale de Limba română, Limba maternă, examenele orale, scrise și de audiere a unei înregistrări la Limba străină, alături de examenul de Competențe digitale. Aceste probe ar trebui susținute începând de pe 6 iunie 2022, conform calendarului stabilit de Minister, care poate fi consultat mai jos în articol.

La aceste probe, elevii nu primesc note sau calificativ admis/respins, rezultatele fiind exprimate prin stabilirea nivelului de competență corespunzător unei grile aprobate la nivel național.

Probele de competențe sunt, în ordinea susținerii lor, următoarele:

Competențe lingvistice de comunicare orală în Limba română – proba A
Competențe lingvistice de comunicare orală în Limba maternă – proba B
Competențe digitale – proba D
Competențe lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C

Anul trecut și acum doi ani, probele de competențe din cadrul Bacalaureatului au fost echivalate

Anul școlar trecut, spre exemplu, ministerul Educației a anunțat din luna mai și a publicat pe 27 mai 2021, în Monitorul Oficial, un ordin de ministru prin care reglementează cum se echivalează probele de competențe.

Echivalarea acestor probe s-ar face și anul acesta, ca în ultimii doi ani, cu ajutorul mediilor școlare anuale obținute de candidați în liceu, care încadrează candidatul într-un anumit calificativ, în funcție de disciplină (limba română, limba maternă, limba străină – competențele lingvistice – și TIC/informatică – competențele digitale).

Calendar BAC 2022. Când sunt programate probele

Calendarul sesiunilor de examene de Bacalaureat 2022 a fost publicat în Monitorul Oficial în septembrie 2021. Potrivit acestuia:

  • 23 – 27 mai 2022 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 27 mai 2022 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 6 – 8 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 8 – 9 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 9 – 10 iunie 2022 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 13 – 15 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 20 iunie 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 21 iunie 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 22 iunie 2022 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 23 iunie 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 27 iunie 2022 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
  • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Vezi aici calendarul de BAC 2022 pentru sesiunea august-septembrie 2022.

Video, mai jos (min. 12:20):

Consultă aici modele de subiecte pentru Bacalaureat 2022, publicate de Centrul Național pentru Evaluare și Politici în Educație.

Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Vezi și: Programa BAC 2022 este aceeași de anul trecut / Ce autori trebuie pregătiți pentru examenul de Limba și literatura română și ce capitole la Matematică și Istorie
Citește aici toate articolele legate de examenele de Bacalaureat 2022, pe EduPedu.ro.

7 comments
  1. Acest examen de Competente este inutil și nici elevii nu sunt interesați sa învețe la aceste materii. Rezultatul nu are nicio valoare.

  2. Sa explice tampeanu cum dau 150 de copii competențele digitale in 2 zile pe 40 de calculatoare? Le aduc de acasa elevii?

  3. Tampenia cea mai mare este legata de calendarul desfasurarii unora dintre probe, care se suprapune cu incheierea anului scolar pentru restul claselor!! Ai de pregatit si sustinut competente in 6-8 iunie la lb. romana si in 9-10 iunie competentele digitale, cand ai si calitatea de diriginte la o alta clasa, iar perioada de finalizare a anului si de incheiere si predare a rapoartelor finale e intotdeauna aglomerata…. Dar de….”geniile” din Carpati….

    1. Asa a fost mereu, competentele incep cand inca nu este incheiat anul scolar pt celelalte clase, si nu sunt probleme. Poti ruga un coleg care nu este in comisie sa-ti faca raportarea la consiliu. Nu e nicio nenorocire.

  4. Rău ii să fi prost si să te agăți de un cuvînt pompos, competențe
    Nu au nici o valoare, nu se pot pica decît dacă nu te prezinți, nu știi să dai bună ziua sau nu știi să pornești calculatorul, nu se notează si practic nu îți folosesc niciunde.

    1. Da, dar emiterea certificatelor este o afacere de câteva milioane de euro pt imprimeria națională.

      Este incredibil cum poti obține certificat de competente digitale cu 0 (zero) puncte sau competențe lingvistice în limbă străină cu A0 la toate probele.
      Despre competențe lingvistice in limba română ce sa mai spunem- extrem de util.
      Dar cum geniul Fune()riu le-a introdus se tem probabil să nu il supere.

      Dacă cineva mai știe o țară unde pici examenul doar dacă lipsești sau copiezi să ne spună și nouă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii care intră în clasa a VII-a în septembrie 2023 sunt prima generație care va da Bacalaureatul reformat, în anul 2029 / Ligia Deca: O să avem niște discipline cu un număr mic de ore și axate pe cunoștințe de bază la materiile la care se va da proba complementară

Elevii care, în septembrie 2023, încep clasa a VII-a, vor fi cei care vor susține noul Bacalaureat, reformat după prevederile din noua lege a învățământului, după cum spune ministrul Educației,…
Vezi articolul

Psihologie BAC 2024 / Profesoara Magdalena Dorcioman: Argumentarea importanței funcției ludice a limbajului, de la subiectul al II-lea, a fost una dintre cele mai dificile cerințe

Ca profesor de psihologie, consider că Varianta 3 la proba la Psihologie este bine concepută și echilibrată, spune prof. dr. Maria-Magdalena Dorcioman, directorul Colegiului Național „Dinicu Golescu”, Câmpulung, Argeș, într-o…
Vezi articolul

Eseu la Bacalaureat – argumentați dacă oamenii trebuie să fie sau nu recunoscători față de școală. Lixandru, Ministerul Educației: „Este normal să-mi exprim recunoștința față de sistemul de educație care m-a format”

Unul dintre subiectele de la proba de limba și literatura română a Bacalaureatului 2023 le cerea elevilor să redacteze un text de 150 de cuvinte prin care să argumenteze dacă…
Vezi articolul