BAC 2022 Matematică. Sfaturi pentru candidații de la profilurile Pedagogic și Tehnologic, de la profesoara Alina-Elena Grecu: Ingredientul special este bucuria de a lucra matematică, fără a ne lăsa distrași de temeri

6.697 de vizualizări
Foto: © Oliver Sved | Dreamstime.com
Sesiunea iunie-iulie de BAC 2022 continuă marți, 21 iunie, cu proba obligatorie a profilului – Matematică (sau Istorie). Într-un articol trimis pe adresa redactie@edupedu.ro, profesoara de Matematică Alina-Elena Grecu oferă 22 de sfaturi pentru candidații la examen, în ceea ce privește redactarea răspunsurilor și punctele la care trebuie să fie atenți în mod special pentru a nu pierde timp.

“Rezolvăm direct pe foaia de examen. Exercițiile mai grele le putem încerca pe ciornă. Avem grijă cum ne gestionăm timpul. Ar fi cam o oră pentru fiecare subiect”, sunt două din sfaturile cadrului didactic.

“Din greșeli se învață! Nu ne impacientăm dacă am greșit ceva. Reluăm exercițiul. Putem încerca și altă metodă de rezolvare. Fracțiile zecimale se transformă în fracții ordinare atunci când avem calcule de efectuat”, îi mai sfătuiește profesoara pe absolvenții de licee pedagogice sau tehnologice.

Alina-Elena Grecu este profesor de Matematică la Liceul Pedagogic “Anastasia Popescu“, cu 17 ani vechime la catedră. Este doctorand al Universității din București.

Conform calendarului oficial de Bacalaureat 2022, proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie, este programată în ziua de marți, 21 iunie 2022.

Întreaga serie de articole cu sfaturi pentru probele de BAC 2022 poate fi accesată aici: edupedu.ro/tag/sfaturi-bac/.
Recomandările complete:

22 de sfaturi bune de urmat la examenul de bacalaureat, disciplina matematică, profil pedagogic sau tehnologic

Suntem încrezători în forțele proprii și nu ne gândim la nota pe care o vom lua; important este să încercăm să rezolvăm exercițiile pe care le știm, cu calm și cu atenție.

Citim de la început toate enunțurile. Pornim să rezolvăm exercițiile pe care le știm. Nu stăm mult timp la un exercițiu pe care nu știm să-l rezolvăm “din prima”, îl lăsăm ultimul de rezolvat.

Rezolvăm direct pe foaia de examen. Exercițiile mai grele le putem încerca pe ciornă.

Avem grijă cum ne gestionăm timpul. Ar fi cam o oră pentru fiecare subiect.

Din greșeli se învață! Nu ne impacientăm dacă am greșit ceva. Reluăm exercițiul. Putem încerca și altă metodă de rezolvare.

Fracțiile zecimale se transformă în fracții ordinare atunci când avem calcule de efectuat.

Pentru a rezolva ecuațiile logaritmice este necesar să ținem cont de condițiile de existență ale logaritmilor, atât pentru bază, cât și pentru argument, anume a>0, a≠1 și b>0, în cazul logab Nu confundăm cu acele condiții de existență ale radicalilor de ordin par, adică x≥0 pentru radical din x. Reținem că radicalii de ordin III nu au condiții de existență, x € R

Pentru a rezolva inecuații putem realiza tabelul de semn, mai ales când avem funcția de gradul al doilea. Reținem că dacă ecuația de gradul al doilea are Δ=0 sau Δ <0, funcția de gradul al doilea va avea semnul lui a.

Dacă nu ne aducem aminte o formulă de calcul, putem încerca să o deducem. În cazul unei sume vedem dacă nu puteam scrie toți termenii sumei pentru a o calcula.

La problemele de numărare putem încerca să scriem toate cazurile posibile. Nu uităm că în cazul Akn  este importantă ordinea elementelor, pe când la Ckn nu și că sunt numere naturale.

Dacă determinantul asociat matricei este nul, nu putem calcula inversa matricei respective. De asemenea, nu uităm să scriem matricea transpusă înainte de a calcula matricea adjunctă.

În cazul sistemelor de ecuații omogene verificăm soluția nulă x=y=z=0. Ținem cont că pentru a rezolva un sistem folosind regulile lui Cramer trebuie ca determinantul asociat sistemului să fie nenul.

Dacă cerința este formulată de tipul: “verifică dacă e=4 este elementul neutru al legii de compoziție…” înlocuim direct în definiție și vedem dacă este adevărat.

Când arătăm asociativiatea sau comutativitatea unei legi de compoziție ținem cont de asociativitatea, respectiv comutativitatea adunării sau înmulțirii numerelor reale (precizăm acest lucru).

Este important să verificăm dacă elementul neutru obținut, respectiv elementul simetrizabil obținut, aparține mulțimii de numere precizată în exercițiu.

În cazul în care legea de compoziție este definită pe o mulțime finită, cu cardinalul mic, sugerăm să se realizeze tabla legii de compoziție.

În cazul înmulțirii claselor de resturi modulo n, ținem cont că putem înlocui elementele pentru a rezolva o ecuație, nu facem “împărțire”, ci înmulțire cu inversul dacă acesta există.

Amintim definițiile și teoremele pe care le utilizăm, de exemplu teorema cosinusului, regula lui Cramer etc.

Verificăm dacă o ecuație este de rezolvat în mulțimea numerelor reale R, sau în mulțimea numerelor naturale N etc. Putem verifica soluția obținută pentru a fi siguri că nu am greșit la calcul. Uneori, în N putem rezolva ecuația prin încercări clar explicate.

Desenele le realizăm cu rigla și creionul. Ele ne pot sugera rezolvarea.

Încercăm să detaliem modul în care am rezolvat exercițiile, scriind toți pașii de rezolvare. Lăsăm spațiu sufficient între exerciții. Nu ne înghesuim, nu ștergem ci tăiem cu o linie orizontală. Verificăm tot ce am scris înainte de a preda lucrarea”, sunt sfaturile profesoarei.

“Ingredientul special este bucuria de a lucra la matematică, fără a ne lăsa distrași de temeri, pe acelea le lăsăm să treacă cu ajutorul unor exerciții de respirație sau printr-o manieră concentrată de a lucra. Vizualizarea succesului ne poate ajuta, căci este un succes și faptul că am ajuns aici și avem libertatea de a alege cum ne raportăm la acest examen”, încheie Alina-Elena Grecu.

Foto: © Oliver Sved | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește aici toate articolele EduPedu.ro cu sfaturi pentru probele de BAC 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorul Cătălin Ciupală, despre subiectele la Matematică, simulare BAC 2024: Ar trebui să se schimbe paradigma de a face subiectele. Nu-ți trebuie foarte multă imaginație ca să iei cinciul

Profesorul Cătălin Ciupală a declarat pentru Edupedu.ro, referitor la subiectele la Matematică, simulare BAC 2024, că ar trebui să se schimbe paradigma de a face subiectele: „Ele sunt făcute astfel…
Vezi articolul