BAC 2021. Patru elevi acceptați de Academia Militară West Point și de Academia Forțelor Aeriene Colorado Springs din SUA susțin astăzi primul examen de Bacalaureat din sesiunea specială

Academia Militara West Point / Foto: Facebook.com West Point - The U.S. Military Academy

Astăzi începe prima sesiune de Bacalaureat 2021, cu etapa specială organizată pentru absolvenții colegiilor militare care participă la admiterea în academii militare din Statele Unite ale Americii. Patru elevi care au fost deja acceptați să susțină admiterea la Academia Militară West Point și la Academia Forțelor Aeriene Colorado Springs din SUA dau astăzi examenul scris la Limba și literatura română. Vezi mai jos calendarul examenului de BAC 2021 – etapa specială.

Secretarul de stat din Ministerul Educației responsabil cu învățământul preuniversitar, Sorin Ion, a declarat pentru Edupedu.ro că „în următoarele 3 zile avem sesiune specială de Bacalaureat pentru absolvenții colegiilor naționale militare selectați pentru a participa la admiterea la academiile militare din SUA. Anul acesta sunt 4 absolvenți, iar numărul lor depinde de limita locurilor și de condițiile prevăzute în ofertele partenerilor externi”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, Daniel Anghel, a precizat pentru Edupedu.ro că la examenul de Bacalaureat 2021, sesiunea specială, participă „o elevă de la Colegiul Național Militar ‘Ștefan cel Mare’ de la Câmpulung Moldovenesc, care a fost selectată pentru Academia Militară West Point din SUA, pe linia de forțe de terestre”.

De la forțele aeriene, este un elev absolvent al Colegiului Național Militar ‘Mihai Viteazul’ de la Alba Iulia. El a fost selectat pentru Academia Forțelor Aeriene de la Colorado Springs din SUA”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Încă doi elevi absolvenți de la Alba Iulia participă la sesiunea specială, care sunt rezerve pentru cei doi. În cazul în care unul nu poate participa, unul dintre ei îi va lua locul”, a precizat Daniel Anghel, pentru Edupedu.ro.

Secretarul de stat din Educație, Sorin Ion, a precizat că elevii din colegiile naționale militare selectați pentru a participa la concursul de admitere din instituțiile militare din străinătate au îndeplinit deja o serie de criterii: „ei trebuie să se situeze în primii 10% în ierarhia mediilor de absolvire a anului anterior, deci a clasei a XI-a, să dețină cunoștințe de limba engleză în cazul de față, un nivel de pregătire fizică corespunzător”.

Pentru că examenul din SUA este în aceeași perioadă cu examenul nostru de Bacalaureat, organizăm o sesiune specială, iar anul acesta sesiunea specială se desfășoară la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Prahova, unde sunt 4 elevi care dau examenul”, a afirmat Sorin Ion pentru Edupedu.ro.

Secretarul de stat a precizat că „în zilele în care sunt examene naționale programate, nu publicăm teste de antrenament pentru că se vor considera teste de antrenament subiectele date deja la examene”. Este și motivul pentru care Ministerul Educației nu a publicat luni testele de antrenament la Limba și literatura română, la Matematică și la Fizică.

Programa de examen este aceeași ca pentru toți absolvenții claselor a XII-a care susțin anul acesta Bacalaureatul. „În această perioadă conținuturile de predat s-au terminat, elevii de clasa a XII-a au în luna mai programa parcursă deja și fac pregătire la clasă pentru examen”, a precizat Sorin Ion.

Acesta a adăugat că în fiecare an Ministerul Educației organiza această sesiune specială, dar ea era denumită generic „sesiunea specială de BAC pentru olimpici“. „Anul acesta, pentru că am avut suspendate olimpiadele naționale, nu am mai avut categoria de olimpici”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației. Acesta a adăugat că s-a păstrat, însă, sesiunea specială pentru că au rămas absolvenții colegiilor militare care participă la admiterea în academii militare din Statele Unite ale Americii.

Calendar – Sesiunea specială de BAC 2021

17 mai 2021   Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen

18 mai 2021   Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă

19 mai 2021   Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă

20 mai 2021   Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă

până la 25 mai 2021  Susținerea/Echivalarea/Recunoașterea nivelurilor de competență din cadrul probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale – probele A, C, D

până la 26 mai 2021  Afișarea rezultatelor – până la ora 12,00 / Depunerea contestațiilor – între orele 12,00 – 14,00

până la 27 mai 2021  Soluționarea contestațiilor și afișarea rezultatelor finale

Exit mobile version