BAC 2021: Absolvenții de liceu susțin astăzi proba la alegere: Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie sau Sociologie

2.284 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Bacalaureatul 2021 continuă astăzi cu proba la alegere a profilului și a specializării. Examenul a început la ora 9:00, iar absolvenții de liceu au la dispoziție 3 ore pentru a rezolva subiectele. Candidații susțin astăzi examenul scris la una dintre următoarele materii, dintre care au avut de ales în funcție de studiile urmate în liceu: Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică, Geografie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie, Sociologie și, după caz, Filosofie.

Absolvenții de liceu au putut intra în sălile de examen începând de la 7:30 și până cel târziu la ora 8:30. Accesul în examen se realizează pe baza unui act de identitate cu fotografie.

Amintim că 45 de tineri au fost dați afară din examenele de Matematică și Istorie derulate în urmă cu o zi, pentru cu au încercat să copieze. Aceștia nu mai au voie să susțină BAC-ul în următoarele 2 sesiuni și nu le vor fi recunoscute probele susținute deja.

Rezultatele de la BAC 2021 vor fi afișate în data de 5 iulie, până la ora 12:00, după care cei nemulțumiți de note pot depune contestații, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Rezultatele finale de la Bacalaureat 2021 vor fi făcute publice pe 9 iulie.

Ultima probă din această sesiune de Bacalaureat este cea la Limba și literatura maternă și este programată joi, 1 iulie.

La proba la alegere a profilului și a specializării, liceenii au avut de ales în următoarele condiții:

  • Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
  • Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus

Pentru rezolvarea subiectelor de Bacalaureat, elevii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. La examenul de Geografie, elevii au voie să folosească instrumente de desen.

La examene, hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Toate sălile de examen au camere funcționale de supraveghere video şi audio, potrivit Ministerului Educației.

Candidații sunt repartizați în săli, în ordine alfabetică, câte unul în bancă.

Amintim că subiectele de la Bacalaureatul de anul acesta sunt făcute după o programă școlară din care au fost scoase diverse conținuturi considerate neesențiale. Ministrul a declarat că „din tematica de examen s-a scos mult mai puțin față de cât s-a scos anul trecut”.

Pentru a promova Bacalaureatul, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:
  • să aibă echivalate, recunoscute sau să fi susținut toate examenele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • să dea toate examenele scrise și să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • să obțină media 6 (cel puțin) la probele scrise
Lista lucrurilor interzise la Bac 2021

Liceenii NU au voie să intre în sălile de examen cu:

  • telefoane mobile,
  • căști audio,
  • orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.)
  • ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete,
  • manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare,
  • notițe, însemnări, rezumate, ciorne,
  • lucrări ale altor candidați sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor.

Tinerii care se prezintă la Bac sunt obligați să lase toate obiectele menționate mai sus în sala de depozitare stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

Liceenii ce refuză să depoziteze obiectele NU sunt primiți în examenul de BAC.

Odată ajunși în sălile de examen, absolvenților de liceu li se interzice să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Profesorii care fac parte din comisiile din centrele de examen, inclusiv persoanele de contact și informaticienii, sunt selectați din alte unități de învățământ decât cele din care provin elevii. Pentru examenul național de bacalaureat – 2021, supravegherea probelor scrise este asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un asistent (față de minimum 2, anii trecuți).

Calendarul probelor este următorul:

  • 29 iunie – proba obligatorie a profilului
  • 30 iunie – proba la alegere a profilului și a specializării
  • 1 iulie – proba la Limba și literatura maternă 

Examenul este organizat în 802 licee.

Pentru susținerea probelor scrise s-au înscris 133.663 de candidați, dintre care 114.137 de candidați din promoția curentă, respectiv 19.526 de candidați din promoțiile anterioare. În Capitală vor susține probele scrise ale examenului de Bacalaureat peste 15.300 de candidați.

Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 12:00). 

Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.

Ce pățesc candidații la BAC care copiază sau încalcă alte reguli de examen

Absolvenții de liceu care refuză depozitarea obiectelor interzise nu sunt primiți în examen.

Candidații care încalcă regulile de mai sus sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Încălcarea regulilor este considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen“, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.

Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidații „eliminați din examen“ nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de Bacalaureat.

Elevii pot să susțină examenul de Bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori.

Rezultatele de la Bacalaureat 2021

Numele elevilor vor fi codificate, astfel că la avizier, precum și pe pagina online dedicată rezultatelor de la Bac 2021 vor apărea coduri în dreptul cărora vor fi afișate notele și mediile. Fiecare candidat de la Bacalaureat va primi încă de luni, de la prima probă, codul specific.

Rezultatele examenului de Bacalaureat 2021 vor fi afișate la avizierele liceelor, prin postare pe pagina de internet a liceelor și prin postare pe pagina de internet a Ministerului Educației și a inspectoratelor școlare.

Sursă foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT La 4 luni de la aflarea rezultatelor pentru elevii care au luat medii de 10 la examenele naționale, Guvernul adoptă un act normativ care mai prelungește cu o lună acordarea premiilor în bani pentru aceștia

Proiectul de Hotărâre de Guvern prin care elevii cu media 10 de la examenele naționale din 2022 primesc stimulente financiare a fost aprobat de Guvern miercuri, 19 octombrie 2022, la…
Vezi articolul