BAC 2019 – Regulile examenului de Bacalaureat și lista obiectelor interzise în sălile de examen

37.808 vizualizări
Regulile examenului de Bacalaureat
Foto: Pexels.com
Elevii de clasa a XII-a mai au cinci luni până la examenul de Bacalaureat. Anul acesta, BAC-ul a suscitat o dezbatere aprigă, după ce fostul ministru Valentin Popa a vrut ca 40% din subiecte să fie teste grilă. Până la urmă, ministerul a menținut subiectele clasice. Examenele de Bacalaureat încep pe 3 iunie, cu proba orală la Limba română.

Sălile de examen vor fi în continuare supravegheate cu camere video și audio, la fel și sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele. După fiecare examen scris din cadrul Bacalaureatului, comisiile de BAC verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen.

Regulile examenului de Bacalaureat

“În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen” din centrul respectiv, prevede Ordinul nr. 4.830 din 30 august 2018 privind organizarea și desfășurarea examenului național de Bacalaureat 2019.

Dacă în urma acestor verificări, se constată existenţa unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, comisia de bacalaureat din centrul de examen ia măsurile ce se impun, care pot merge până la eliminarea candidaților din examen, a stabilit Ministerul Educației.

Cum se corectează lucrările elevilor la BAC

Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori. În cazul în care notele acordate de aceștia au o diferență de cel mult un punct, atunci se calculează nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul de bacalaureat.

În cazul în care diferența dintre cele două note acordate de profesori este mai mare de 1 punct, atunci:
– preşedintele comisiei nominalizează alţi doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării;
– după finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare şi se semnează de către evaluatori;
– preşedintele comisiei calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note – valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale fără rotunjire, a celor două note – valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală pe care o trece pe lucrare şi semnează.

La contestații, se respectă procedura de mai sus. În cazul în care, la final, se constată o diferenţă de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota inițială luată de elev la BAC şi nota obținută la contestaţii, atunci “lucrarea se resecretizează şi este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori”, prevede ordinul citat. Nota finală este calculată la fel ca mai sus.

Regulile examenului de Bacalaureat: Ce este interzis la BAC 2019

Absolvenții de liceu NU au voie să intre în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe și orice alte elemente asemănătoare. Elevii sunt obligați să lase toate aceste obiecte în sala de depozitare, care este stabilită de comisia de bacalaureat. Elevii care refuză să depoziteze aceste obiecte NU sunt primiţi în examen.

Lista obiectelor interzise în examen: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidaţi, telefoane mobile, căşti audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

Candidaților la BAC le este interzis să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor sau pentru comunicare.

Cei care încalcă regulile sunt dați afară din examen, indiferent dacă au folosit sau nu materialele interzise, indiferent dacă acestea au fost introduse de ei sau de alți elevi sau profesori. Elevii care au încercat să fraudeze examenul nu mai pot să participe la examenele următoare ale Bacalaureatului 2019 și rămân fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării.

Tinerii dați afară din examen nu mai au dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Cum se desfășoară examenul de Bacalaureat

Examenul de Bacalaureat se desfășoară și anul acesta conform metodologiei din 2011.

Elevii pot susține examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Taxele pentru susținerea examenului pentru a treia oară se stabilesc de către Ministerul Educației, iar anul trecut taxa era de 280 de lei (sursa).

Regulile examenului de Bacalaureat:

Accesul absolvenților de liceu în sălile de examen are loc între orele 7:30-8:30, iar examenele încep la ora 9:00. Candidații care au telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe sau orice alte materiale cu care nu au voie să intre în examen vor primi un plic în care să le introducă și le pun în sala de depozitare a obiectelor personale.

Examenele scrise durează 3 ore; subiectele de la BAC sunt concepute de Centrul Naţional de Evaluare și Examinare, din subordinea Ministerului Educației. La examenele orale, subiectele sunt concepute astfel încât să permită “tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute”, se arată în Metodologie.

Candidaţii sunt repartizați în săli, în ordine alfabetică, câte unul în bancă.

Vezi aici toate detaliile desfășurării examenului de bacalaureat

Calendar BAC 2019 Sesiunea iunie-iulie 2019

3 – 4 iunie 2019            Examen oral de Limba română – proba A
5 – 6 iunie 2019            Examen oral de Limba maternă – proba B
7, 10* – 11 iunie 2019 Evaluarea Competențelor digitale – proba D
12 – 13 iunie 2019       Examen oral de limbă străină – proba C

1 iulie 2019                   Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris
2 iulie 2019                   Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris
3 iulie 2019                   Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris

  • Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
  • Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus

4 iulie 2019                Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

  • Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
  • Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus

8 iulie 2019           Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:0)
9-12 iulie 2019     Rezolvarea contestațiilor
13 iulie 2019         Afișarea rezultatelor finale

Candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programaţi pentru susţinerea probei D în zilele de 7 şi 11 iunie, precizează Ministerul Educației.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Lipsa de implicare a unor părinți în educația copiilor

Sondaj al Asociațiilor de Părinți: Aproape 43% dintre cei care au răspuns unui chestionar cred că trecerea la trimestre nu este benefică. Peste 86% spun că manualele școlare trebuie să fie însoțite de auxiliare

Aproape 43% dintre cei care au răspuns unui chestionar referitor la propunerea Ministerului Educației de a modifica structura anului școlar 2022-2023, lansat de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, sunt…
Vezi articolul

Ministrul Educației: Procesul de aderare a României la OCDE va aprofunda cooperarea, nu doar din perspectiva accesului la date de înaltă calitate, ci și a expertizei organizației care acoperă întreg procesul de elaborare a politicilor publice – de la diagnosticare până la implementare

Moment important pentru dezvoltarea învățământului românesc, transmite ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-un comunicat cu ocazia lansării negocierilor de aderare a României la OCDE, anunțate pe 25 ianuarie. Reamintim că OECD…
Vezi articolul

Ministrul Educației: Dorim ca tezele să fie susținute cu prezență fizică în acest an, pentru a fi relevante. Vă garantez că Bacalaureatul și Evaluarea Națională vor fi susținute, indiferent de condiții, cu prezență fizică

Examenele naționale și tezele vor fi susținute în acest an cu prezență fizică, potrivit declarației ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute la Digi24. Acesta a precizat că „ne menținem dorința de…
Vezi articolul

Cercetătorul Dacian Dolean – Rezultatele PISA 2022, primele concluzii: România iese în evidență clasându-se pe ultimul loc dintre toate țările participante la capitolul echitate educațională. Acest lucru poate însemna și că performanța multor elevi e dependentă de măsura în care părinții își permit să plătească meditații

Au fost publicate rezultatele testării PISA 2022, iar performanțele elevilor din România la acest test indică cel puțin trei concluzii importante: În plus, rezultatele plasează România pe locul 4 în…
Vezi articolul