ANALIZĂ BAC 2019, Limba română. Un elev care răspunde corect la primul subiect poate lua nota 6, fără să fi citit vreo carte

13.843 de vizualizări
analiză bac
Foto: Pixabay.com
Un elev care citeşte cu atenţie textul de la Subiectul I, răspunde corect la întrebările de la punctul A şi redactează textul argumentativ de la punctul B. poate lua nota 6, notează profesoara de Limba și Literatura Română Irina Țoțan, de la Liceul “Simion Stolnicu“ din Comarnic, județul Prahova, într-o analiză făcută pentru Edupedu.ro pe modelele de subiecte de la Bacalaureat 2019, precum și pe subiectele date la Bacalaureat 2018.

Schimbarea punctajului pe noile modele pentru Subiectul I de la 40 de puncte la 50 de puncte este datorată celor 10 puncte care se acordau iniţial redactării întregii lucrări. Astfel, itemii de la punctul A. valorează 6 puncte, iar împreună însumează 30 de puncte, cât eseul de la Subiectul al III-lea, un motiv în plus pentru a acorda interes rezolvării acestora, dar și o cauză a dezinteresului elevilor pentru partea de literatură. Practic, un elev care răspunde corect la întrebările de la punctul A şi redactează textul argumentativ de la punctul B., poate lua nota 6“, scrie profesoara Irina Țoțan. Asta îi garantează elevului o notă de trecere la proba respectivă, chiar dacă nu a rezolvat nicio cerință de literatură.

Analiză BAC

“Subiectul al II-lea este punctat doar cu 10 puncte, deşi presupune dovedirea unor reale cunoştinţe de analiză şi interpretare a unui text literar. Formularea cerinţei şi punctajul care poate părea de ignorat duc la tratarea superficială a acestui subiect. Elevii trebuie să comenteze fragmentul în ansamblul lui, evidenţiind anumite particularităţi, dar limita minimă de 50 de cuvinte îi face pe aceştia să se rezume la o idee-două, neîncadrându-se în barem, de aceea şi la acest subiect se pierd puncte importante. În plus, textul literar la prima vedere, mai ales cel poetic, presupune asimilarea unor competenţe de analiză, un limbaj literar, abilităţi de argumentare. Se doreşte însuşirea unor trăsături ale curentelor literare, cunoaşterea valorilor artistice ale timpurilor verbale, noţiuni mai greu de recunoscut pentru majoritatea elevilor.

de ce sunt diferențe mari la notele după contestații

Diferenţele de notare dintre nota iniţială şi cea de la contestaţii pot fi cauzate de subiectivitatea evaluării, de o eroare de transcriere a notelor, de limitele baremului , de viziunea corectorilor asupra literaturii. Atât timp cât nu există o analiză literară unică asupra textelor literare, consider că trebuie apreciată încercarea elevilor de a interpreta o creaţie, având în vedere că unii dintre ei sunt absolvenți de profil real sau tehnologic şi au avut alocate mai puţine ore în curriculă. În egală măsură, toți trebuie să dovedească un mimimum de cunoştinţe, un interes real faţă de literatură.

Avantaje și dezavantaje ale schimbării grilei de notare

Avantajele schimbării structurii subiectelor în urmă cu doi ani pentru elevi ar fi:

  • Diminuarea memorării unor analize literare şi a clişeelor în exprimare;
  • Reducerea limitei minime la anumite cerinţe;
  • Posibilitatea promovării examenului cu nota 7 dacă se rezolvă corect Subiectul I şi II;
  • Raportarea unor răspunsuri la experienţele proprii de viaţă şi la un text dat;
  • Aplicarea unor noţiuni teoretice .

Analiză BAC – Dezavantajele schimbarii:

  • Reducerea ponderii textului literar;
  • Schematismul unor răspunsuri şi atenţia acordată de către elevi atingerii numărului minim de cuvinte, în defavoarea susţinerii logice a ideilor;
  • Nediferenţierea, în ansamblul, a subiectelor, pe profiluri, potrivit numărului de ore din curriculă;
  • Eliminarea unor cerinţe ce vizau şi cunoştinţe de limbă, de comunicare reală;
  • Renunţarea la exprimarea unui punct de vedere personal asupra uei opere literare;
  • Egalizarea ca punctaj între punctul A de la Subiectul I care presupune scrierea unor enunţuri de mici dimensiuni cu Subientul III, eseul pe o problemă de literatură, de minimum 400 de cuvinte;
  • Dezechilibrul între genurile literare pentru unele variante de subiecte.“

Citește și:


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de VIVA

VIDEO Directorii de școli să nu se mai zbată singuri în această încercare de a le cuprinde pe toate, spune Bianca-Virginia Ibadula, managerul Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța, care folosește platforma Viva cu documentele necesare pentru fiecare unitate de învățământ

Avantajele platformei Viva au fost prezentate de 3 directori de unități de învățământ. Bianca-Virginia Ibadula, directorul Colegiului National Mihai Eminescu din Constanța, a spus că cei care conduc școlile ar…
Vezi articolul

OFICIAL Criterii și documente necesare pentru burse sociale în anul școlar 2023-2024. Bursele medicale, cele pentru elevii orfani și din familii monoparentale nu sunt condiționate de venit / Definiția familiei monoparentale

Elevii primesc șase categorii de burse sociale în anul școlar 2023-2024, potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial. Bursele medicale, cele pentru elevii orfani de un părinte sau ambii și pentru…
Vezi articolul

Digitalizarea educației din România cu fonduri PNRR. Ofertă specială Dell EDU 360 – cele mai potrivite echipamente pentru profesori și elevi, livrare în timp record, consultanță gratuită și suport pentru minim 3 ani (P)

Nivelul de digitalizare în școlile din România este încă redus, deși ocupăm primele locuri în lume la viteza mare de internet și suntem recunoscuți pentru calitatea forței de muncă din…
Vezi articolul

Ministerul Educației: 3.208 de elevi stau acasă din cauza gripei. Lista școlilor și grădinițelor închise parțial sau integral

3.208 de elevi sunt afectați (stau acasă) din cauza suspendării cursurilor în unități de învățământ, din cauza gripei, anunță Ministerul Educației într-un comunicat de presă remis EduPedu.ro. Instituția prezintă situația…
Vezi articolul