Babasha la Coldplay: incluziune sau intruziune? Ce se întâmplă când ideologia nu ține cont de context

1.957 de vizualizări
Sursa: Captura G4Media.ro
Am fost litera ”C” din Ceaușescu la un miting omagial pe stadion în 23 august 1989. Aș fi vrut să mă opun, să huidui, să fluier, dar nu puteam. Ideologia transformată în politică de stat mi-ar fi adus o pedeapsă. Invitarea pe scenă a manelistului Babasha de către Coldplay e tot un gest ideologic și a fost sancționat cu huiduieli, acum posibile în România, din fericire. Momentul, parte a ideologiei progresiste a Coldplay, nu a ținut cont de context: în România, manelele sunt peste tot, în cazul lor nu mai e vorba de incluziune, ci de intruziune, scrie Cristian Pantazi pe G4Media.ro.

Probabil că mulți dintre spectatorii care l-au huiduit pe Babasha au fost scoși din minți măcat o dată de manelele care se revarsă la orice oră din cluburi, discoteci, mașini parcate în campinguri ori din apartamentul de lângă.

Sunt mulți români pentru care maneaua e sinonimă cu deranjul, cu disconfortul, cu prostul-gust. Să nu înțelegi asta e o problemă culturală. Să le bagi pe gât o manea hăulită în mijlocul unui concert Coldplay cu tema Music Of The Spheres e un risc: huiduitul la concerte există de când lumea, iar dacă trupa Coldplay și-a asumat acest risc, nimic de comentat.

Altor spectatori maneaua de la Coldplay le-a amintit de votul din 9 iunie, cu AUR și SOS printre performeri. Da, au fost oameni pe stadion care au pus în legătură maneaua cu George Simion și Diana Șoșoacă și au avut o reacție viscerală.

Au fost huiduielile o dovadă de rasism, așa cum acuză manelistul Babasha? Poate or fi fost printre spectatorii care au huiduit și rasiști, că România colcăie de ei, să nu ne ascundem după deget. Dar sunt aproape convins că dacă pe scenă era invitat Damian Drăghici ori un cântăreț de muzică lăutărească precum Ionel Tudorache sau Caliu de la Clejani reacția ar fi fost diferită. Și asta dintr-un simplu motiv: muzica lăutărească nu e omniprezentă ca manelele, nu e asociată de o parte a societății cu intruziunea în viața privată.

Huiduielile de la concert arată reacția unei părți semnificative a publicului atunci când simte că ideologia progresistă îi e băgată pe gât, cu forța, pe banii lui. Atitudinea de educator omniscient care promovează urletul și hăulitul pe post de marcă culturală musai de acceptat și aplaudat a primit reacția inversă.

Citește articolul complet pe G4Media.ro


8 comments
  1. Publicul de la Coldplay este cu inteligenta peste medie, oamenii au sanctionat “maneaua” artistul a fost chiar aplaudat pana sa inceapa sa se jeleasca pe scena. Este dreptul publicului sa aplaude sau sa huiduie.

  2. Concluzia articolului: dacă nu îți place un gen muzical e ok sa fii rasist și chiar ai dreptul divin de a linșa o persoana, ca doar părerile tale sunt mai bune decât bunăstarea altora. Fix genul de “reporter” care își da cu părerea despre avorturi și corpul femeilor. Dezgustator.

    1. Ejnebun? Platesc la Bocelli si ma trezesc cu Cheeky Girls??? Ar iu creizi??? Ma….pe incluziunea voastra. Nimeni nu a facut gat ca era intolerant, ci ca a venit cine a venit fata de ce s-a platit. Eu urasc manelele cu muci in nas ca gen din tot sufletul. Cum sa dau piept cu asa ceva la un concert cu Pavaroti???

      1. 😂😂😂👏👏👏
        Corect!Acum îți baga pe gat orice ca altfel ești rasist și xenofob și al cu coarne mai stie ce inventează !!Te trimite și la pușcărie dacă nu ești în extaz în fața a ce zic ei.

  3. De gusturi nu se discuta. Ca cetatean ai dreptul sa nu iti placa manelele si ai dreptul sa strigi impotriva manelelor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școala în România – ca în Europa de Est și Asia Centrală: predare tradițională, cu accent mai mult pe profesor, decât pe nevoile elevilor – raport OECD / Cazul aparte al școlilor de limbă rusă din Republica Moldova

Profesorii din România, ca cei din majoritatea țărilor est-europene și din fosta URSS, continuă să folosească un model tradițional de pedagogie, bazat pe predare unidirecțională și pe memorizare, în pofida…
Vezi articolul

BREAKING Gândirea creativă a elevilor din România – la pământ, arată rezultatele PISA 2022, evaluare care a testat această competență esențială pentru noile generații. Diferențele socio-economice produc o prăpastie între elevii români, fără egal în rândul țărilor participante la evaluarea internațională – Val nou de date publicate de OCDE

Performanța elevilor din România din punct de vedere al gândirii creative este printre cele mai slabe din Europa, potrivit celui mai nou volum al rezultatelor PISA 2022, publicat marți. Raportul…
Vezi articolul