Avocatul Poporului arată, printr-o adresă transmisă săptămâna aceasta Ministerului Educației, că reducerea cheltuielilor bugetare nu trebuie “să priveze copiii de o facilitate esențială a participării lor școlare” și că măsurile propuse în privința reducerii costurilor de transport pentru elevi sunt insuficiente. Totodată, instituția cere Ministerului să spună dacă a identificat numărul real al beneficiarilor ordonanței de anul trecut, ce prevedea acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional, pentru elevii defavorizați. Avocatul Poporului, acționând în urma unei intervenții a Salvați Copiii România, mai cere ministerului să precizeze dacă a comunicat datele Ministerului Investițiilor, structură responsabilă cu implementarea programului.
Potrivit Avocatului Poporului, proiectul de ordonanță de urgență referitor la reducerea costurilor de transport cu 50% pentru elevi, cu excepția categoriilor vulnerabile, “va conduce la accelerarea abandonului școlar și adâncirea stării de sărăcie și excluziune socială a celor mai vulnerabili dintre copii”. Instituția arată că sunt limitate călătoriile dus-întors, iar în cazul transportului rutier decontarea e asigurată până la 30 lei/lună pentru distanța de 3 km și e suplimentată cu 3 lei per kilometru până la limita de 50 km. “Apreciem că măsurile propuse aparent nu permit acoperirea nici măcar a unei jumătăți din prețurile abonamentelor lunare practicate pe piața operatorilor pentru transport județean”, scrie în adresa transmisă MEC.
“Deși este evidentă poziția inițiatorului proiectului de act normativ, de reducere a cheltuielilor bugetare, nu credem că este oportun ca aceasta să priveze copiii de o facilitate esențială a participării lor școlare”, arată documentul.
În privința Ordonanței 133/2020, privind sprijinul educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai defavorizați, Avocatul Poporului notează că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene estimează un număr de 302.173 de copii beneficiari ai acestor tichete, iar în momentul informării transmise de minister “fondurile alocate nu erau suficiente pentru a acoperi suma necesară”.
Potrivit Avocatului Poporului, “Organizația Salvați Copiii ne învederează faptul că a primit numeroase semnale că aceste tichete întârzie să fie distribuie familiilor, iar motivul invocat de Guvern îl reprezintă faptul că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene întâmpină dificultăți în determinarea numărului real de beneficiari, necesar pentru alocări bugetare corespunzătoare”.
De aceea, instituția cere Ministerului Educației “să ne comunicați dacă la nivelul Ministerului Educației și Cercetării s-a identificat cu precizie numărul real al beneficiarilor de sprijin material în baza OUG nr. 133/2020 și dacă aceste date au fost comunicate Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, care, potrivit legii, este structură de specialitate responsabilă cu implementarea programului, în calitate de beneficiar”.
Foto: Salvați Copiii
1 comment
Ei, cum, pai avem Romania educata, nu avem noi? Doar nu era sa ia din buzunarele lor burdusite sau ale pensionarilor speciali. Marea economie s-a facut taind de la naveta elevilor si salariile profesorilor. Era o nesimtire mare sa avem profesori hulpavi cu 15 ani vechime si 2500 lei salariu cu sporuri pentru care se face un efort in plus. Sa le dam peste bot acestor nenorociti de profesori care isi permit sa se lafaie in atata banet…