Avocatul Poporului îi cere Ministrului Educației, Ligia Deca, să ia în calcul schimbarea noilor reguli privind bursele școlare, după introducerea cotei de 30% din fiecare clasă, indiferent de medie: „Nu va conduce la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”

5.153 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Avocatul Poporului îi cere, într-o scrisoare adresată Ministrului Educației, Ligia Deca, să explice măsurile incluse în proiectul de ordin privind bursele școlare pentru anul școlar 2023-2024, dar și cele referitoare la burse din Legea învățământului preuniversitar. Scrisoarea face trimitere la analiza Edupedu.ro cu privire la efectele acordării burselor de merit pentru 30% dintre elevii unei clase, instituția apreciind că “noua reglementare nu va conduce, în opinia noastră, la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”.
  • Avocatul Poporului face trimitere, totodată, la prevederile cu privire la acordarea burselor sociale pentru copiii orfani, dar și pentru elevii din mediul rural care învață în altă localitate.

În cele două chestiuni, instituția îi cere ministrului să formuleze un punct de vedere și “din perspectiva analizării oportunității modificării proiectului aflat în consultare publică și ale dispozițiilor art. 108 alin (12) din Legea nr 198/2023 a învățământului preuniversitar”.

Scrisoarea semnată de Renate Weber abordează, întâi, tema burselor de merit care, potrivit noilor reguli, urmează să fie acordate pentru  minim 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu”, în locul vechiului model, când era acordată elevilor care aveau medii peste un anume prag. Instituția face trimitere la analiza Edupedu.ro pe această temă, în care:

  • “s-au comparat două clase de la aceeași specializare, de la colegii diferite din București. Pentru clasa de Științe ale naturii de la Colegiul Național „SfântulSava“cei 8 care ar putea primi bursa de merit în acest an școlar au medii între 10 și 9,97. Concret, 7 medii de 10 și una de 9,97. Asta înseamnă 30% din elevii acestei clase. (…) Aceste medii au fost comparate și cu clasa de Electronică automatizări de la Liceul Tehnologic „TheodorPallady“din București. Ordinea mediilor acolo, potrivit datelor  de la admiterea la liceu 2023 în clasa a IX-a este de la 6,72 cea mai mare medie, până la  5,10 cea mai mică medie și care va fi recompensată din acest an școlar cu bursă de merit.”

Potrivit Avocatului Poporului, “Plecând de la argumentația sus indicată, apreciem că promovarea valorilor meritocratice sunt sursa generatoare a recunoașterii si recompensării meritului scolar, iar aceasta se transpunere în reușita scolară, socială și profesională a tuturor elevilor. Noua reglementare nu va conduce, în opinia noastră, la diminuarea mediocritatii prin educatie si evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”.

  • Aceeași instituție atrage atenția asupra faptului că “din proiectul de act normativ dispare bursa de ajutor social pentru elevii din mediul rural care studiază în altă localitate, reglementată anterior prin mai multe ordine de ministru, aspect care în opinia noastră conduce la un regres complet în ceea ce înseamnă accesibilitatea învățământului pentru această categorie (…) În loc să se procedeze la includerea elevilor de liceu printre beneficiarii burselor de ajutor social s-a procedat a eliminarea tuturor elevilor, adică și pe cei din învățământul primar și gimnazial”.
  • Iar în scrisoare este menționată și problema burselor sociale pentru elevii orfani, documentul notând: “Prin noua modificare propusă, beneficiari sunt elevii cu ambii părinți decedați (…) Putem concluziona, astfel, că prin proiectul de act normativ orfanii de un singur părinte nu au fost incluși printre beneficiarii de burse sociale, în contextul în care sunt orfani copiii care și-au pierdut un părinte sau pe amândoi”.

Mesajul Avocatului Poporului, integral:

Citește și:
Transformarea meritului în mită electorală, rețeta Deca-Iohannis pentru reforma Educației din România: bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10
Bursa socială pentru elevii cu un părinte decedat a ajuns să fie condiționată de venit, pentru că apare o nouă categorie de burse la care se pot încadra și dispare cuvantul „orfan” din metodologie – proiect / Este o soluție crudă pentru a salva bugetul României, consideră un ONG 

17 comments
  1. Aceasta lege este o absurditate. Ce judecata au acesti ministri, pe cine favorizeaza, pe cei care nu invata?
    Nu se gandeste dna ministru ca este o dicriminare, fetita mea cu 9.40 nu poate lua bursa in schimb elevi cu medii de 5 promesc bursa.
    Daca tot s a sesizat avocatul poporului, ce s a intamplat, au schimbat ceva? ce partid politic le sustine?
    Sa va fie rusine cu legile pe care le dispuneti!
    In loc sa incurajati elevii sa invete, nu faceti decat sa incurajati prostia!
    Nu stiu cine v a ales ca prim ministru dar nu faceti ceva benefic pt elevi! La fel ca si cu alocatiile, de cand nu s au mai marit, k deh elevii nu au drept de vot!
    Sper k aceste mesaje primite de la noi sa va faca sa schimbati ceva in bine!

  2. Mai cititi o data ce ati scris aici! Este total aberant ceea ce spuneti!

    Intr-o clasa in care media cea mai mare este 6… ar ajunge sa ia burse copii cu medii de 5 si 6!! Intelegeti despre ce vorbiti?

    Ca sa nu mai spunem ca unora le-au iesit medii de 5 prin rotunjire de la 4,5.
    Prin acest sistem, al procentajului de 30%, sunt nedreptatiti copiii care invata si se incurajeaza lenea!

  3. Cea mai mare tampenie auzita vreodata! un copil cu media de 9,9 nu va lua bursa in timp ce un copil de la o clasa mai slaba, cu media7 va lua bursa!!! Este corect?

    1. Da, e corect. Deoarece nu notele si mediile arata capacitatea unui elev. Iar asa toti elevii vor avea șanse egale pentru bursa, si de la licee “slabe” si de la cele “bune”, dupa cum faceți voi aceasta comparatie stupida intre elevi, și cica sa nu ne comparam ca nu ii frumos.

  4. Atentie! Aceasta metodologie se referă la 30% per clasa!
    Adică și în același liceu, sa zicem Sf.Sava, dacă am compara doua clase aproape la fel de performante am constata ca în prima clasa 9.96 nu este suficient pentru bursa de merit, în timp ce în cealaltă clasa poate 9.90 nu este suficient pentru bursa de merit. Adică elevii din prima clasa, cu medii peste 9.90, se vor întreba de ce ei nu primesc bursa de merit, în timp ce colegii lor, din cealaltă clasa, o primesc.
    Concluzia vine dinspre dulap: ghinion!

  5. Ce altceva v-aș mai putea spune pe lângă faptul că Ministerul a demonstrat din nou de existența corupției în aceasta? În calitate de elevă, îmi este rușine de țara asta, în special de oamenii care tratează astfel de sisteme semnificative (în această instanță având cel al educației) ca pe o joacă de copii mici. Mi se face scârba de fiecare dată când observ lipsa de empatie pe care o au față de toți elevii care se străduiesc să dea tot ce e mai bun din ei, ulterior reușind cu adevărat, numai nu în fața miniștrilor din pricina “lipsei chiar și a unei jumătăți o sutime ca să se încadreze în categoria de 30%”.

    Simt mult respect față de persoana de la administratia centrală care și-a deschis ochii și a observat cât de dezavantajatoare este decizia asta, pe care cu totii o putem ghici ca și fiind una luată la plictiseală. Jos cu zgârcenia!

  6. Ca elevă în liceu unde mediile mari sunt foarte greu de obținut, și creându-mi probleme de sănătate din cauza studiului intens, să aflu că este posibil sa nu iau bursa este oribil. Nici nu vreau sa ma gândesc la cei care sunt la fel de obosiți de studii din cauza nivelului și mulțimii de informații, teme, etc și sa afle ca poate sa nu le ajungă o sutime pentru a întra în cei 30% din elevi.
    Ministerul nu asculta cerințele și doar încearcă sa nu plătească atât de mulți bani creând doar o “vizibilitate” a ceea ce numește “muncă”.
    Mai aveam dorința minimă de a termina o facultate în România, acum îmi doresc doar sa plec din țara catr oferă doar probleme și nu își asculta cetățenii care sunt viitorul țării.

  7. Ce bursă de merit este aceea daca dai bursă copilului cu media șase și celui cu media peste 9,50 nu pentru că nu s-au încadrat în procentul de 30% ,se încurajează pe cei care nu învață nu se stimulează copii buni la învățătură.Vai de ea țară!!!

  8. De asemenea, cu o Lege a Educației aprobată în anul școlar 2022-2023, dar care are efecte în anul școlar 2023-2024, nu se creează o discriminare între pensionarii din cele două perioade, având în vedere cele 2 salarii acordate la pensionare???

  9. Sa va fie rusine tuturor celor care ati putut debita asemenea inepții!Stati pe salarii nemeritate si va bateti joc de tara asta.Distrugeti si bruma de valori care ne a mai rămas. De aceea vor din ce in ce mai multi tineri sa plece să-și facă un rost in alta parte,numai in Romania nu!Voi care conduceți tara atât de strâmb,plecati unde vedeți cu ochii,sa ne ramana copiii acasă.Va gânditi numai la functii!

  10. De ce nu se exprima mai des, mai rapid si mai hotarat aceste autoritati (cum e Avocatul Poporului) care, pe buna dreptate cel putin in acest caz, nu sunt de acord cu deciziile gresite, total gresite, ale autoritatilor ministeriale, guvernamentale?!

    Chiar nu-i mai poate opri nimeni pe guvernanti cand iau decizii gresite?? Deja lucrurile gresite si grave au ajuns prea departe in cam toate domeniile!

  11. Nu pot sa cred ca în sfârșit o instituție publica sesizează aberația. Cum nu pot sa cred ca ministrul Deca nu a retras deja propunerea aberanta după câte discuții au fost în spațiul public. Sau au început deja pomenile electorale???

  12. în sfârșit cineva din administrația centrala a sesizat ca aceasta “cota” de 30% este aberanta și nu aduce decât prejudicii invatamantului

    1. Poate s-au au gândit să stimuleze competiția în clasă, să fixeze pentru toți niște țeluri tangibile.

      1. ce sa stimuleaze ?!Bursa de merit nu e o pomana,un ajutor,un stimul(cum greșit se intelege) ci o recompensa ca in orice tara democratica.O recompensa pentru cei mai buni,mai merituosi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like