40 de voturi pentru aviz nefavorabil cu observații, din cei 43 de membri prezenți – așa au votat reprezentanții Consiliului Economic și Social marți pentru proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar. Actul a stârnit critici de la majoritatea membrilor CES care au luat cuvântul.
Au fost 45 de membri CES prezenți în plen, din care 1 vot a fost pentru aviz favorabil, 2 pentru aviz favorabil cu recomandări, 40 pentru aviz nefavorabil și 2 au fost absenți.
Proiectul de HG a fost reintrodus pe ordinea de zi a plenului CES după ce, în repetate rânduri, reprezentanții societății civile au acuzat ministerul că se încearcă politizarea Agenției specializate de acreditare și asigurarea calității în învățământ și au cerut retragerea documentului.
Avizul CES este obligatoriu, dar Guvernul nu este obligat să țină cont de el în aprobarea actelor normative, ci doar să aibă acest aviz la dosar, indiferent dacă este negativ sau pozitiv.
În noua formă a proiectului, președintele Consiliului ARACIP poate fi numit pentru maximum 2 mandate complete. Modificarea poate permite viitorului președinte să aibă câte mandate vrea, bineînțeles în acord cu ministrul, atât timp cât un mandat complet este considerat un mandat neîntrerupt. La o simplă suspendare de câteva zile condiția „complet” fiind neîndeplinită și persoana putând să primească un nou mandat.
Proiectul de HG controversat, care a fost retras de pe ordinea de zi a Consiliului Economic și Social cu 13 minute înainte de ședința în care urma să fie avizat, la presiunea societății civile, a fost acum retrimis la CES pe 21 ianuarie într-o formă modificată, majoritatea schimbărilor nefiind dintre cele propuse la dezbaterea publică din 27 decembrie 2021. Proiectul este trimis la CES de Secretarul general al ministerului Educației, Ioana Lazăr, cea care ceruse și retragerea actului și care s-a implicat masiv în dezbaterea publică din 27 decembrie, când a spus că „ARACIP este o instituție amputată administrativ”.
- Vineri, 14 organizații au trimis o scrisoare deschisă Guvernului și Președintelui Iohannis, în marja anunțului începerii aderării României la OCDE, prin care cer renunțarea la orice intenție de a modifica ARACIP.
Articol în curs de actualizare
Foto: © Stokkete | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.