Aviz favorabil pentru Florin Roman, la audierile din parlament pentru postul de ministru al Cercetării și Digitalizării: Strategia pentru cercetare “trebuie creionată uitându-ne la balanța comercială negativă a României”

330 de vizualizări
Florin Roman / Foto: Mihai Poziumschi – Agerpres Foto
Florin Roman, nominalizat pentru postul de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării în guvernul propus de PNL-PSD-UDMR, a primit aviz favorabil în audierile desfășurate, miercuri, în comisiile de specialitate din Parlament. În prezentarea sa, desfășurată contra timp, el a făcut o singură referire la cercetare, anume că va păstra facilitățile fiscale pentru angajații din domeniu. El a afirmat, răspunzând la întrebări, că în privința sprijinirii cercetării “strategia trebuie creionată uitându-ne la balanța comercială negativă a României”.

El a primit aviz pozitiv cu 55 de voturi pentru și 22 împotrivă.

La primul lui contact cu domeniul cercetării, Florin Roman – parlamentar PNL care nu a avut nicio activitate legată de acest sector până acum – a spus, răspunzând la întrebările din comisii, că sectorul se va dezvolta pe baza unei strategii naționale pregătite să fie puse în dezbatere publică. El a mai spus că domeniul are nevoie de o autoritate care să coordoneze institutele de cercetare și inovare în maniera în care își desfășoară activitatea Agenția pentru Digitalizare.

  • Și la primul contact cu problematica digitalizării în educație, întrebat fiind în legătură cu sprijinul ministerului pentru sistemul de învățământ, el a vorbit despre supracontractare în achiziția de tablete și despre un proiect de creare a unor “centre de educație online la nivel național”.
Vezi și: Noul ministru propus la digitalizare-cercetare în guvernul PSD-PNL-UDMR, Florin Roman – nicio legătură cu cercetarea: fost om de presă intrat în conducerea unor mari companii în care statul era acționar, apoi în politica locală și centrală

Întrebat ce îl recomandă pentru acest post, având în vedere că nu are, în CV, nicio mențiune legată de cercetare sau digitalizare, Florin Roman a spus că are 15 ani petrecuți în privat și 15 ani de activitate în administrația publică și “îmi asum decizii, iau decizii”. Ar fi dorit să continue, dar colegii parlamentari au insistat să încheie înainte să termine lămuririle, pentru că expirase timpul scurt alocat audierii sale.

Declarații-cheie ale lui Florin Roman referitoare la cercetare și educație:
  • Pentru a ține oamenii în cercetare, e obligatoriu ca facilitățile (fiscale – n.red.) să rămână.

Despre digitalizare în educație:

  • Știm cu toții că avem o problemă de supracontractare, la Ministerul Fondurilor Europene, pe partea de POC. Primarii care nu au avut ce face au achiziționat aceste echipamente pentru că nu puteau să lase elevii fără ceea ce aveau nevoie ca să învețe carte. Și atunci cei care au avut acea promisiune din partea statului român că aceste echipamente urmează să fie decontate (…) pe educație a apărut problema de supracontractare. Din punctul meu de vedere, trebuie de urgență ca Ministrul fondurilor europene să reia discuția cu partenerii din Comisie, pentru că nu este pentru prima dată când Comisia a dat ok pentru folosirea unor fonduri europene, atât pe partea de sănătate, cât și pe partea de educație.
  • Pe 2022-2027, avem acest proiect de digitalizare a sistemului educațional și aici mă refer la crearea unor centre de educație online la nivel național, furnizare de conținut educațional de calitate în vederea prevenirii părăsirii timpurii a școlilor și a îmbunătățirii competențelor elevilor și asigurarea accesului la internet în toate școlile.

Despre cercetare:

  • Avem pregătită pentru punere în dezbatere publică Strategia Națională pentru Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă pentru perioada 2021-2027 
  • Așa cum avem o agenție de digitalizare, va trebui să avem și o agenție pe partea de cercetare și inovare, care să coordoneze strategic toate institutele de cercetare și de inovare. Nu a existat niciodată o coordonare, legată de ceea ce înseamnă priorități (pentru dezvoltarea cercetării românești – n.red.)
  • Cred că strategia trebuie în primul rând creionată uitându-ne la balanța comercială negativă a României. La primele componente, ce importăm mai mult decât exportăm? Pe industria auto, industria metalurgică, zona de îngrășăminte chimice pe agricultură. Haideți să prioritizăm partea de cercetare-inovare pe ceea ce înseamnă reducerea importurilor în balanța comercială a României.
  • Ce îl recomandă pentru acest post: 15 ani i-am petrecut în zona privată, 15 ani – în zona de administrație publică. Îmi asum decizii, iau decizii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 27 de milioane de euro, la dispoziția universităților pentru proiecte de modernizare a căminelor și spațiilor de recreere și lectură din 19 campusuri, până la sfârșitul anului 2025 – lista intermediară

Căminele și spațiile de recreere și lectură din 19 campusuri universitare din țară vor fi extinse și modernizate până la sfârșitul anului 2025, prin apelul de proiecte „Modernizarea infrastructurii universitare…
Vezi articolul

Ministerul Educației vrea să mute meditațiile din privat la școală, prin includerea orelor de pregătire suplimentară în norma didactică / Prevederea există și în legea actuală, dar sunt prevăzute până la 3 ore

Secretarul de stat Sorin Ion susține că o măsură inclusă în proiectul Legii învățământului preuniversitar se referă la meditațiile care ar urma să fie mutate la școală, după cum a…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu, replică dură pentru comisarul european pe Educație, în chestiunea maghiară de la Târgu Mureș: Condamnăm folosirea Educației în scop electoral, intern sau extern, precum și ingerințele de orice fel

Președintele Consiliului Rectorilor critică dur recentele afirmații făcute de comisarul european pe Educație Tibor Navracsics. “Condamnăm cu fermitate folosirea Educației în scop electoral, intern sau extern, precum și ingerințele de…
Vezi articolul

Australia și Noua Zeelandă mențin restricțiile, în pofida scăderii numărului de contaminări. “Răbdarea trebuie să fie virtutea noastră în această situaţie”, spune premierul australian

Australia şi Noua Zeelandă au anunțat marţi că nu relaxează restricţiile în lupta împotrica COVID-19, chiar dacă cele două ţări înregistrează o scădere accentuată a numărului de contaminări, informează AFP,…
Vezi articolul

În primul rând la consultările cu Iohannis: Corina Dumitrescu, fondator al Universității private Dimitrie Cantemir, protagonista scandalului diplomei inexistente la „Standford” și soția celui care a inițiat proiectul de lege „Facultate fără Bacalaureat”

În primul rând al invitaților la Cotroceni s-a aflat miercuri seara Corina Dumitrescu, fondator și președintele Senatului Universității Creștine Dimitrie Cantemir, propunerea lui Ponta în 2012 pentru funcția de ministru…
Vezi articolul